Op  de jaarlijkse proeverij van Poot Agenturen is Xavier Baril van Domaine Fernand Engel uit de Elzas aanwezig. Xavier is de wijnmaker en schoonzoon van Bernard Engel, de zoon van Fernand, de oprichter van het domaine. Ik proef zijn Pinot Noir Renaissance en Le Meyerhof.

Domaine Fernand Engel, een familiebedrijf

Domaine Fernand Engel bevindt zich in Rorschwihr, een plaatsje ten noorden van de stad Colmar. De familie Engel bezit totaal 52 hectare wijngaarden in 7 verschillende dorpen verdeeld over 150 verschillende percelen in de Elzas-regio. Het is nog een echt familiebedrijf. Bernard Engel houdt zich vooral bezig met de verzorging van de wijngaarden, die al sinds 2001 een biologisch keurmerk hebben en ook grotendeels biodynamisch worden bewerkt. Wijnmaker Xavier wil met zijn vrouw Sandrine en de rest van het team hun wijnen en hun domaine aan de top van de Elzas te brengen. En dat lukt aardig! Vandaag is hij samen met zijn dochter aanwezig om hun wijnen te laten proeven.

rorschwihr le meyerhof

.

Pinot Noir Renaissance en Le Meyerhof 

Bij Xavier proef ik eerst de Pinot Noir Renaissance. Een dijk van een Pinot! Met zijn 15% alcohol ‘like an Amarone’, volgens de wijnmaker. Inderdaad: dik sap, kersenfruit, kruidig, zoetje, witte peper. Maar toch een mooie fraîcheur. Ook op zijn Le Meyerhof is Xavier zichtbaar trots. Het is een elegante wijn met sap, iets rokerigs, tabak, een pepertje en iets ziltigs. In het filmpje hieronder (2 minuten) vertelt hij hoe deze wijn is gemaakt.

LINKS:

Bekijk de website van Domaine Fernand Engel 

Voor verkoopadressen: neem contact op met de importeur Poot Agenturen 

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!