Flessenpost! Een viertal wijnen viel op de mat: wijnen van Lawson’s’ Dry Hills Estate uit Marlborough, Nieuw-Zeeland. Twee Pinot Gris, een Riesling en een Sauvignon Blanc. Ik ken het bedrijf, maar nog niet de wijnen, dus ik ben benieuwd.

Over Lawsons’d Dry Hills

De oorspronkelijke wijngaarden van het bedrijf werden in 1982 aangeplant door Ross en Barbara Lawson. Gedurende tien jaar verkochten ze hun druiven aan derden tot ze in 1992 hun eigen Lawson’s Dry Hills-label lanceerden. Een ontmoeting met de ondernemende Tim en Pauline Evill zorgde voor uitbreiding van het wijngaardareaal. Inmiddels zijn Tim en Pauline eigenaar van het Estate onder meer wijnen als Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir en Gewürztraminer produceert. De druiven voor deze wijnen komen uit verschillende wijngaarden. Door de verschillen in terroirs zijn er volop mogelijkheden om mooie blends te maken.

Lawson's Dry Hills Vineyard-map-August-2019

Credit: Lawson’s Dry Hills Estate

Lawson’s Dry Hills, de wijnen

Er worden verschillende lijnen geproduceerd. De instapwijnen vind je onder de naam Lawson’s Dry Hills Estate. Het zijn frisse, zuivere wijnen, gemaakt voor dagelijks plezier. Een stapje hoger zijn de Lawson’s Dry Hills Reserve wijnen. Deze worden gemaakt van druiven van geselecteerde percelen in jaren die exceptioneel goed zijn. Bij deze serie werkt wijnmaker Marcus met andere wijnmaaktechnieken zoals batonnage of houtopvoeding. De topwijnen worden op de markt gebracht onder de namen The Pioneer, Blind River en Mount Vernon. Alle wijnen van Lawson’s Dry Hills worden gemaakt volgens de principes van ‘sustainable winegrowing’. 

Lawsons Dry Hill Estate uitgelicht

Lawson’s Dry Hills Pinot Gris 2019

Licht geel met oranje reflecties. In de neus appel, perzik, peer, kaneel, rode besjes, orange peel. In de mond is de wijn licht romig, met fris perzikfruit, abrikoos, pink grapefruit, peer en een zoete kruidigheid als oregano. Lekker als aperitief, maar ook bij pittige gerechten, zalm, een grove paté.

Lawson’s Dry Hills Pinot Gris Reserve 2019

Deze Pinot Gris is een tikje romiger dan de vorige. Veel van de aroma’s vind je ook in deze wijn, naast een zoete bakgeur, ‘pastry’. De wijn heeft een verfijnd bittertje in de lange afdronk, wat hem een uitstekende maaltijdbegeleider maakt. Denk ook hier aan pittige gerechten (met name Thais), zalm, terrines, gevogelte en… volgens de producent… ‘scallops with bacon are great with this wine!’

Lawson’s Dry Hills Riesling 2017

Dit is een aromatische wijn. Medium geel van kleur. Perzik, oranjebloesem en honing in de neus. In de mond is de wijn droog en heerlijk fris. Citrus, perzik, honing en een mooie zuurgraad. Zuivere wijn. Heerlijk als aperitief, maar ook bij schaal- en schelpdieren of sushi.

Mount Vermont Sauvignon Blanc 2020

Deze Sauvignon Blanc is bleek geel van kleur. In de neus vers gemaaid gras, exotisch fruit, limoen, meloen. In de mond komt dat allemaal terug met de nadruk op het frisse citrusfruit: citroen, limoen. Een levendige zuurgraad. Plezierig grapefruit bittertje in de afdronk. ‘Fresh and fruity’. Een wijn die het goed doet bij seafood, asperges, frisse salades (met een ‘zuurtje’), verse geitenkaasjes.

De wijnen van Lawson’s Dry Hill Estate zijn in Nederland te koop bij Gall&Gall

Meer lezen over viticultuur in Nieuw-Zeeland? Check de wijngaardavonturen van Jaco van Hensbergen!

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!