In het vroege voorjaar van 2022 vond in Bardolino aan het Italiaanse Gardameer de jaarlijkse Anteprima del Chiaretto di Bardolino plaats. In totaal 30 producenten presenteerden circa 100 rosé wijnen van hun meest recente vintage (2021) Chiaretto di Bardolino. Omdat ik daarbij niet aanwezig kon zijn, kreeg ik 50 proefflesjes toegestuurd om de nieuwe jaargang zelf te kunnen beoordelen. Volgens de begeleidende brief was 2021 een heel goed jaar met frisse wijnen en een mooie zilte mineraliteit, waar Chiaretto di Bardolino om bekend staat. Dat kan ik beamen: aan het eind van dit artikel mijn proefnotities (in het Engels).

 

Anteprima Chiaretto flesjes en deksel
“2021 was a wonderful vintage mainly due to the beautiful weather that enabled optimal ripening of the grapes and because of the particularly large variation between day and night temperatures that led to a higher acidity on average than found in 2020 and these factors both favour the characteristics of freshness and salinity, which are typical of Chiaretto di Bardolino”

Chiaretto di Bardolino

Eerst even wat meer over deze rosé. De naam ‘Chiaretto’ komt van het Latijnse woord ‘clarum’ wat zoveel betekent als ‘licht van kleur’. En dat is de Chiaretto di Bardolino dan ook. De manier waarop hij wordt gemaakt stamt al vanuit het tijdperk van de Romeinen. Nadat zij het Gardameer en de omgeving ervan hadden veroverd begonnen ze druivenstokken te planten en wijn te maken. Dat deden ze door rode druiven niet eerst (of slechts heel kort) te laten inweken (maceration/schilinweking), maar direct te persen. Daardoor ontstond een wijn met en bleekroze kleur. De Romeinen hadden ook de macht veroverd in wat nu de Franse Provence is. Niet gek dat daar de rosé volgens traditie ook zo’n bleekroze kleur heeft. Beide wijngebieden zijn nog altijd boegbeelden van de ‘pale-pink’ rosé stijl.

Map Gardameer Bardolino - Bron Consorzio

De naamgever van de appellatie is Bardolino, een alleraardigst stadje aan het Gardameer. Chiaretto di Bardolino kreeg zijn eerste DOC in 1968 en was daarmee tevens een van de eerste DOC’s van Italië. Toen heette hij nog Bardolino Chiaretto DOC, maar sinds 2021 is de naam officieel ‘Chiaretto di Bardolino DOC’. 16 communes maken deel uit van deze appellatie.

De blend van Chiaretto di Bardolino

Chiaretto di Bardolino is een blend van de autochtone druivenrassen Corvino Veronese en Rondinella. Soms is daar een klein percentage Molinara aan toegevoegd. Voor alle drie geldt dat ze laag zijn in anthocyaniden, wat betekent dat deze druiven weinig kleurstoffen bevatten. Ideaal dus voor een lichtgekleurde rosé. Door de eerder genoemde wetswijziging in het voorjaar van 2021 moet Corvina, het meest aangeplante druivenras in de regio Verona, 40- 95% van de blend uitmaken. Dat was 35-80%, waaruit blijkt dat Corvina als de druif wordt gezien met de beste expressie van het terroir. Zeker als je ziet dan Rondinella, het tweede verplichte druivenras, van 20-40% naar 5-40% is gegaan in de nieuwe wet. Molinara is niet verplicht en mag tot maximaal 10% van de blend uitmaken.

Corvina Druiventros - bron Consorzio

Corvina druiventros

Chiaretto di Bardolino DOC, een terroir-wijn

De druiven voor de Chiaretto di Bardolino komen uit de wijngaarden aan de oost-oevers van het Gardameer, met zijn 370 vierkante kilometer het allergrootste meer van Italië. Het klimaat is er Mediterraan met hete zomers en warme winters. Het meer fungeert als een ‘moderator’: in de zomer is het water van het meer koeler dan de lucht en in de winter warmer. Deze temperatuurverschillen maken het klimaat milder, gelijkmatiger, in de seizoenen. Regen is er meestal genoeg, meer in het noorden dan in het zuiden van de appellatie. Twee winden die voor verkoeling zorgen zijn de Péler die in de ochtenden van noord naar zuid waait en de Òra uit het zuiden, die in de middagen soms de kop opsteekt.
De bodem is zeer divers: er blijken niet minder dan 66(!) bodemsoorten te bestaan in de appellatie. De bodem van de morainic heuvels zijn rijk aan minerale zouten. Deze ‘salinity’ is onmiskenbaar een van de belangrijkste smaken in Chiaretto di Bardolino.

Map bodemsoorten Bardolino - bron Consorzio

De 66 bodemsoorten – bron Consorzio

Het meer, wijngaarden op grotere hoogtes, de minerale zouten in de bodem en de winden dragen bij aan het frisse karakter van de Chiaretto di Bardolino rosé’s.

De smaak van Chiaretto di Bardolino

In Chiaretto di Bardolino vind je aroma’s van wilde bloemen en volop rood fruit: kersen, aardbeien, rode besjes en frambozen. Maar ook fris citrusfruit (roze grapefruit, sinaasappelgeste) en wit fruit (perzik) kun je aantreffen naast spicy zwarte peper en de al eerder genoemde zilte mineraliteit.

Wat eet je bij Chiaretto di Bardolino

De meeste consumenten drinken rosé voornamelijk of uitsluitend in de zomer. In en rond Bardolino doen ze dat het hele jaar rond. Op kerstavond is het zelfs de gewoonte om van Chiaretto de Bardolino te genieten tijdens een feestelijke maaltijd met de focus op vis. Als aperitief wordt hij echt koud geserveerd, maar gedurende de maaltijd komen diverse jaargangen in diverse temperaturen op tafel. De meeste Chiaretto’s kunnen minimaal 5 jaar ouderen. De spicy tonen nemen dan de overhand. Naast vis is Chiaretto di Bardolino een goede begeleider van allerlei soorten pasta (kan heel goed tegen het zuur van tomaten!), sushi en sashimi, meloen met ardennerham, taco’s en nog veel meer.

Een paar serveertips:

  • Als aperitief serveer je Chiaretto di Bardolino echt koud, uit de koelkast.
  • Als maaltijdbegeleider: keldertemperatuur.
  • Hoe ouder de Chiaretto, hoe minder koud hij geserveerd moet worden.
  • Hoe rijker de maaltijd, hoe minder koud de Chiaretto
  • Probeer eens een oudere Chiaretto di Bardolino op kamertemperatuur met… zwarte truffels!

En dan… de proeverij

Zoals eerder vermeld zijn er verschillende aroma’s en smaken die je in vrijwel alle Chiaretto di Bardolino rosé’s kunt vinden: rood en wit fruit, bloemen, citrus en een zilte mineraliteit. Het gaat hier dus om de verschillende nuances: de een heeft net wat meer body, een wat langere afdronk, een diepere kleur etc. dan de ander. Mijn proefnotities maakte ik, gewoontegetrouw als ik veel wijnen achter elkaar proef, kort maar krachtig en in de Engelse taal.

Droog, fris en fruitrijk zijn het heerlijke elegante zomerse wijnen die het in de winter zeker ook goed doen. Alle Chiaretto’s kon ik goed waarderen, maar áls ik zou moeten kiezen bestaat mijn persoonlijke top 5, in willekeurige volgorde, uit de nummers 7, 18, 26, 29, 47. Kijk jij Chiaretto di Bardolino? En… welke is jouw favoriet? Laat het me weten in een reactie onder dit artikel!

1) Aldo Adami – Chiaretto di Bardolino 2021
Medium salmon. Lots of fruit on the nose: strawberries, apricot, peach and roses. On the palate the same, accompanied by dried herbs, white pepper and a salty minerality. Long finish.

2) Bolla – Chiaretto di Bardolino Classico La Canestraia 2021
Medium salmon. Sweet strawberries, candied fruit, peach on the nose. Same on the palate. Fresh acidity, lemon. Finish medium, red fruit and lemon.

3) Cà Bottura – Chiaretto di Bardolino Classico 2021
Medium salmon. Peach, apricot, strawberry on the nose. Palate sweet ripe fruit, peach, strawberry. Finish medium- impression of sweetness.

4) Cantina Caorsa – Chiaretto di Bardolino 2021
Medium salmon. Lots on the nose: peach, pear, strawberry, elderflower, roses. Palate also lemon and salty minerality. Finish medium. A Chiaretto to pair with food.

5) Cantina di Soave – Chiaretto di Bardolino Classico Rocca Sveva 2021
Very pale salmon. Elegant nose with peach, pear, melon. Palate is recall of the nose with white pepper and pink grapefruit. Finish salty minerality and spicy.

6) Cantina Valpolicella Negrar – Chiaretto di Bardolino Classico Domini Veneti 2021
Pale salmon. Red fruit on the nose, strawberries, red cherries. Same on the palate, spicy, candied fruit. Finish fresh, salinity.

7) Cantine di Verona – Chiaretto di Bardolino Classico Val dei Molini 2021
Medium salmon. Strawberry, peach, pear, melon. Medium+ body, slightly creamy mouthfeel. White pepper, peach, salinity, lemon. Finish long, spicy, fruity.

8) Cantine Vitevis – Chiaretto di Bardolino Cà Vegar 2021
Medium pink. Lots of fruit and flowers on nose and palate. Sweet strawberries, apricots, prunes. Candied fruit on the palate as well. Medium finish, sweet candied fruit. Spicy

9) Casaretti – Chiaretto di Bardolino Classico Rosa dei Casaretti 2021
Medium salmon. Nose a bit closed, palate medium+ body, blackberries, strawberries, peach, pink grapefruit. Finish long, dark fruit, fine grapefruit bitterness

10) Cavalchina – Chiaretto di Bardolino 2021
Very pale salmon. Peach, strawberry, blackberries, spicy, white pepper. Medium+ body. Fruity and spicy finish

11) Corte Gardoni – Chiaretto di Bardolino Nichesole 2021
Medium salmon. Pear, elderflower, raspberry on the nose. On the palate full-bodied, spicy, pear, elderflower. Finish long, spicy, refreshing acidity. To pair with food.

12) Costadora – Chiaretto di Bardolino Classico 2021
Medium salmon. Earthy nose, strawberry, dark cherries. Palate full-bodied, spicy, blackberries, but more spicy than fruit. Creamy mouthfeel. Long finish, salinity.

13) Costadora – Chiaretto di Bardolino Classico Pink Diamond 2021
Medium salmon – light orange. Strawberry, raspberry, blackberries, peach. Soft and creamy on the palate. Sweet ripe fruit, rosewater, peach. White pepper and sweet white fruit in the finish.

14) Gentili – Chiaretto di Bardolino 2021
Medium Pink. Closed on the nose, palate lemon, grapefruit, bitter. Lacks some fruit and body, finish rather sour

15) Giovanni Tantini – Chiaretto di Bardolino 2021
Medium- Pink. Nose peach, apricot. Palate accompanied by elderflower, rosewater, white pepper and pink grapefruit. Salinity. Medium+ body. Finish long, spicy and fruity

16) Gorgo – Chiaretto di Bardolino 2021
Medium salmon. Strawberry, lemon, pink grapefruit. Medium body. Finish pink grapefruit

17) Guerrieri Rizzardi – Chiaretto di Bardolino Classico Keya 2021
Deep salmon, orange. Strawberries, sour cherries, pink grapefruit. Full-bodied, touch of sweetness. Finish powerful and here a touch of sweetness too

18) Il Pignetto – Chiaretto di Bardolino 2021
Pale salmon. Elegant nose with peach, pear, roses. Medium+ body, fresh acidity. Very elegant style. Lovely wine. Finish lemon, salinity, red fruit.

19) Il Pignetto – Chiaretto di Bardolino Le Morandine 2020
Medium salmon – orange. Earthy notes on nose and palate. Blackberries, dried flowers, hay, pink grapefruit. Finish medium, grapefruit.

20) La Rocca – Chiaretto di Bardolino Classico 2021
Medium salmon. Strawberries, raspberries, apricot on the nose. Creamy mouthfeel. Apricot, pink grapefruit, lemon, salinity. Finish long. To pair with food

21) Le Fraghe – Chiaretto di Bardolino Ròdon Bio 2021
Medium salmon. Peach, lemon, grapefruit. Really dry, drying mouthfeel, but fresh fruity, most lemon fruit. Finish too.

22) Le Ginestre – Chiaretto di Bardolino Classico 2021
Medium salmon. Strawberry, peach, blackberries, red cherries. Elegant wine. Finish long, fruity, spicy

23) Le Morette – Chiaretto di Bardolino Classico 2021
Medium salmon. Strawberry and peach on the nose. Dark cherries, strawberries, hay on the palate a bit tannic, slightly bitter. Finish candied fruit, grapefruit.

24) Le Tende – Chiaretto di Bardolino Classico Bio 2021
Medium salmon. Ripe peach and apricot and sweet strawberries on the nose. Spicy on the palate. Dark cherries, salty, lemon. A rosé with body and structure.

25) Le Vigne di San Pietro – Chiaretto di Bardolino Corderosa 2021
Medium salmon. Strawberries, dark cherries, hint of ‘stable’. Lacks some fruit on the mid  palate. Finish medium.

26) Lenotti – Chiaretto di Bardolino Classico Decus 2021
Medium pink. Strawberry, pear, apricot. Very juicy! Red fruit, apple, lemon, lime. Finish medium+ with red fruit, lime and a salty minerality.

27) Lenotti – Chiaretto di Bardolino Classico 2021
Medium pink. Closed on the nose. On the palate red fruit, red cherries, pink grapefruit.Finish slightly bitter and tannic

28) Marchesini Family – Marchesini Marcello – Chiaretto di Bardolino Classico 2021
Medium salmon. Apricot, yellow apple, lime, pear. Salinity. Very refreshing acidity in the long finish.

29) Menegotti Antonio – Chiaretto di Bardolino 2021
Medium salmon. Strawberry, peach, elderflower, roses on the nose. Creamy mouthfeel. Full-bodied. White pepper, salty minerality. Long finish, spicy and salty.

30) Monte del Frà- Chiaretto di Bardolino 2021
Pale Pink. Nose red apple, strawberries. Palate round and juicy. Red fruit, white pepper, lime. Finish long, fresh, lemon, fruity, salty.

31) Monte Zovo – Chiaretto di Bardolino Phasianus 2021
Medium Pink. Red fruit, strawberry. Fruity, full-bodied. Finish medium.

32) Morando Lorenzo – Chiaretto di Bardolino 2021
Medium salmon/ Peach, apricot nose. Palate too. Yellow apple, lemon. Salty. Finish medium.

33) Perantoni – Chiaretto di Bardolino 2021
Medium Pink. Not very much on the nose. Palate red fruit, ripe strawberries, ripe peach. Round but later slightly tannic. Finish slightly bitter and tannic.

34) Albino Piona – Chiaretto di Bardolino 2021
Medium salmon. Peach, apricot, raspberry. Fresh acidity. Medium+ finish, salty minerality.

35) Poggio delle Grazie – Chiaretto di Bardolino Bio 2021
Medium salmon. Sweet peach, strawberry, salty, lemon. Medium- finish.

36) Raval – Chiaretto di Bardolino Classico 2021
Medium salmon. Very fruity nose, strawberries, raspberries, elderflower. Palate too and lemon, lime. Finish long and lingering. Fresh and fruity with a hint of salinity.

37) Ronca – Chiaretto di Bardolino Bio 2021
Medium Pink. Red fruit, full-bodied. Pink grapefruit, lemon, salinity, candy cane. Finish medium+.

38) Santi – Chiaretto di Bardolino Infinito 2021
Pale Pink. Sweet candied fruit on nose and palate. Lime, lemon. Finish medium, lemon.

39) Seiterre – Chiaretto di Bardolino El Salgar 2021
Medium Pink. Nose stable, peach, pear, lemon. Palate same. Salty minerality. Finish medium+, fresh, lime, strawberry.

40) Tenuta La Presa – Chiaretto di Bardolino 2021
Medium Pink. Sweet red and white fruit. Lime. Salinity. Medium+ finish, fresh, lime, salty minerality

41) Tinazzi – Chiaretto di Bardolino Ca’ de’ Rocchi Campo delle Rose 2021
Medium salmon. Peach, pear apricot, strawberry. Round and juicy. Slightly bitter later on. Full-bodied. Long finish, slightly tannic.

42) Valetti – Chiaretto di Bardolino Classico 2021
Medium pink. Very fruity nose, sweet strawberries, peach, apricot, roses. Round and creamy. Candied fruit, sweet peach. Finish long, sweet white fruit.

43) Vigneti Villabella – Chiaretto di Bardolino Classico 2021
Medium salmon – light orange. Peach, apricot, pear, strawberry, white flowers. Round, spicy, creamy, cherries. Long, fruity, salty and refreshing finish.

44) Vigneti Villabella – Chiaretto di Bardolino Classico Villa Cordevigo Bio 2021
Medium salmon. Less fruity, more grapefruit bitterness. Finish slightly bitter and harsh.

45) Vigneti Villabella – Chiaretto di Bardolino Heaven Scent 2021
Medium pink. Peach, apricot, apple, lemon. Juicy, fresh on the palate. Lemon, salinity. Finish medium+, lemon.

46) Vigneti Villabella – Chiaretto di Bardolino Classico Cordevigo Gaudenzia 2019
Pale salmon. Earthy, dried flowers, apple, pear. Palate creamy, grapefruit, white almonds, salty. Finish medium and slightly bitter and harsh.

47) Villa Medici – Chiaretto di Bardolino 2021
Medium Pink. Nose and palate full of red and white fruit, strawberries, raspberries, peach, apricot, pear. And lime. Hint of salt. Finish long, fresh, sweet fruit, salinity.

48) Vinicio Bronzo – Chiaretto di Bardolino Rosa Canina 2021
Medium salmon. Yellow apple, lime, apricot, dried flowers, hay. Finish medium+, salty minerality

49) Zeni 1870 – Chiaretto di Bardolino Classico Vigne Alte 2021
Medium Pink. Very fruity, grapy and flowery nose. Palate creamy, red and black fruit, blackberries, strawberries, watermelon, pink grapefruit, lime, white pepper. Finish long, salty minerality

50) Zeni 1870 – Chiaretto di Bardolino Classico in Anfora 2020
Medium salmon. Nose closed. Round and full-bodied. White pepper, red cherries, blackberries, dried flowers.

anteprima chiaretto di Bardolino flesjes in koeling

Meer over Chiaretto di Bardolino: anteprimachiaretto.it

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief