Dag twee van de persreis naar de Languedoc-Roussillon brengt ons naar het Maison des Vins de Saint-Chinian, wordt er gefietst door de wijngaarden en genieten we van een proeverij en heerlijk diner bij Domaine Moulinier. En de dag eindigt… in een gevangenis!
Saint-Chinian
De AOP Saint-Chinian voor rode wijn en rosé bestaat sinds 1982. De AOP voor witte wijn zag pas in 2004 het levenslicht. In dat jaar werden ook twee nieuwe herkomstbenamingen toegevoegd: de AOP Saint-Chinian Berlou en de AOP Saint-Chinian Roquebrun.
Saint-Chinian in cijfers
- Het totaal aan wijngaarden is 3.000 ha
- op een hoogte van 100-400 meter
- Er zijn 2 belangrijke bodemsoorten te vinden: ‘schist’ en ‘limestone’, oftewel leisteen en kalksteen
- Er zijn 7 coöperaties en 86 particuliere wijnbedrijven
- De gemiddelde productie is 100.000 hl
- 80% is rode wijn, 15% rosé en 5% wit
- In totaal zijn er 20 dorpen binnen de AOP
- Er zijn 2 village appellaties: AOP Saint-Chinian Berlou en de AOP Saint-Chinian Roquebrun
Druivenrassen die in de blend zijn toegestaan:
- Voor rode wijn er rosé:
- voornamelijk syrah, grenache noir, mourvèdre en lledoner pelut
- aangevuld met cinsault en carignan
- Voor witte wijn:
- voornamelijk grenache blanc, (min 30% – max 70%), roussanne, marsanne, rolle
- carignan blanc, clairette, viognier, bourboulenc
AOP Saint- Chinian Berlou en Roquebrun
De AOP Saint-Chinian is in twee stukken/terroirs te verdelen met een scheiding die schuin van noord naar zuid loopt. In het linkerdeel zijn de diverse leisteenbodems te vinden, in het rechter de kalksteen. Beide AOP’s bevinden zich in het linker, leisteengedomineerde terroir.
De AOP Saint-Chinian Berlou strekt zich uit over 250 ha in 5 dorpjes. De wijngaarden met wijnstokken van minimaal 10 jaar oud bevinden zich op een hoogte van 100-400 meter op een bodem van leisteen. De belangrijkste druiven zijn hier grenache, syrah en mourvèdre, aangevuld met carignan.
De appellatie AOP Saint-Chinian Roquebrun strekt zich uit over 4 dorpjes met in totaal 400 ha. Ook hier bestaat de bodem uit leisteen, maar de minimale leeftijd van de wijnstokken moet slechts minimaal 5 jaar zijn. Belangrijkste druivenrassen grenache en syrah, aangevuld met carignan en mourvèdre. Emilia, onze wijnmakelaar, noemt deze plek ‘Petit Nice’, omdat de rivier en de bedding doen denken aan deze Franse badplaats.
AOP Saint-Chinian, de proeverij
We proeven een witte Saint Chinian van Domaine les Eminades van een klei-en kalkrijke bodem. Die heeft niet veel neus, maar is vol en krachtig met een wat korte finish. Dan proeven we een ‘Berlou‘ en een ‘Roquebrun‘ naast elkaar, beide van een coöperatie. Het is lastig vergelijken, want de temperaturen zijn heel verschillend. Beide wijnen zijn vol, sappig, heel kruidig met donker fruit. De Berlou is wat warmer, daardoor komen bij de Roquebrun de zuren meer naar voren. De laatste is ook wat lichter en een tikje alcoholisch na. De houtgerijpte wijn van Domaine La Linquiere is vol, sappig met ronde tannines en donker fruit, heel kruidig, garriques, viooltjes.
Domaine Moulinier
Fietsen door de wijngaarden
Als we bij Domaine Moulinier arriveren is Menno Blijleven van vinebike.fr al druk bezig met het prepareren van onze elektrische fietsen voor een fietstour door de wijngaarden. De Nederlander Menno is wijnboer met meer dan 25 jaar ervaring in de Languedoc. Hij vindt het leuk zijn ervaring zowel in de wijngaard als in de wijnmakerij te kunnen delen. Met veel plezier en vakkennis laat hij ons al fietsend door de wijngaarden de prachtige omgeving ontdekken. De fietstocht duurt ongeveer een uur en wie niet wil, of kan, geniet onder de bomen van een heerlijk glas rosé van Domaine Moulinier.
Domaine Moulinier, de winery
Als de fietsers terug zijn van hun fietstocht worden we hartelijk ontvangen door Stéphane Moulinier, samen met hond Nestor. Stéphane is de 6e generatie. Hij bewerkt hier, samen met zijn vader, 3 fulltimers en 2 seizoensarbeiders, 35 ha aan wijngaarden onder de appellaties AOP Saint-Chinian en Pays d’Oc IGP. De bodem bestaat uit leisteen, kalksteen en grès, een rode zandsteen waar ook soms amforen van worden gemaakt. De aanplant voor rood bestaat voornamelijk uit syrah en grenache met een kleine hoeveelheid merlot en mourvèdre. De cinsault is voor de rosé en voor wit staan viognier en chardonnay aangeplant. De druiven voor de AOP Saint-Chinian komen van de heuvels, die voor de IGP uit het dal. Dit jaar is de productie niet hoog: 1.000 hl tegenover 1.400 in andere jaren.
Naast druiven heeft de familie 5 ha aan olijfbomen aangeplant. ‘Moulinier’ betekent ‘molenaar’ en verwijst dan ook naar de familie van olijfolieproducenten.
Opvallend is de eigen bottelmachine. Kleinere producenten huren doorgaans een gespecialiseerd bottelbedrijf in om hun flessen af te vullen. Bijzonder ook dat het bedrijf dat we morgen bezoeken, Peignes Le Vieux, met 14 miljoen flessen een bottelmachine inhuurt. Daar zit echter wel een logica achter: alle risico’s zijn dan voor de bottelaar. Maar “ik weet wat het kost per fles”, merkt Stéphane op. Dus dat zal best niet goedkoop zijn…
We proeven enkele wijnen van dit jaar uit de tank. De Chardonnay 2024 heeft veel fruit, perensap. De Viognier is bloemig en heeft een mooi bittertje. De Syrah ligt nog op de schillen, de malo is nog niet klaar. Hij heeft veel neus, boers. Stéphane houdt van experimenteren en heeft om die reden amforen besteld. Niet voor de vinificatie, maar voor de rijping van de wijn. 98% procent wordt in fles verkocht (150-200.ooo flessen), 2% als Bag-in-Box.
De winery is in conversie naar bio. Niet om de planeet te redden, maar vanwege de gezondheid van zijn mensen en zichzelf, zo vertelt Stéphane. Zijn grootvader is namelijk overleden aan kanker, veroorzaakt door het sprayen en ander gebruik van chemische middelen in de winery.
Domaine Mouliner, de proeverij
In het proeflokaal heeft Stéphane voor ons een mooie proeverij samengesteld.
Chardonnay 2023
IGP Pays d’Oc
Alc 12,5%. We proefden de 2024 van deze wijn in de kelder.
Frisse neus, wit fruit, vol, licht romig, fris, sappig. Redelijk lange finish, mooi bittertje.
Viognier 2023
IGP Pays d’Oc
12,5% alc, Ook van deze wijn proefden we zojuist de 2024 in de kelder.
Geurige, bloemige neus, vol, wit fruit, kenmerkend bittertje.
Le Rosé 2023
AOP Saint-Chinian
50% syrah, 50% grenache. Deze wijn dronken de niet-fietsers buiten onder de bomen.
Fris, droog, rood fruit. Stéphane: een eet-rosé. Bij simpele pure gerechten, gegrilde vis.
Domaine de Rouvignac 2023
IGP Pays d’Oc
Syrah-merlot.
Veel rood fruit, later komt donker fruit door. Sappig, kruidig, medium body. Frisse wijn, medium lengte. Ook in de finish blijft het fruit. Een ‘Vin de Copain’ volgens onze wijnmaker. Een wijn om met je vrienden van te genieten. Die snap ik.
Domaine Moulinier Syrah-Viognier 2023
IGP Pays d’Oc
Een ‘Vin des Journalistes’, ook volgens Stéphane. Een wijn met een verhaal dus. Zijn vader was de eerste die hier in Saint-Chinian syrah aanplantte. Ook plantte hij viognier aan, wat verboden was voor de appellatie. De druiven voor deze wijn werden apart gevinifieerd. Volgend jaar worden ze echter samen geplukt en gevinifieerd: dat wordt dus een echte ‘field-blend’. ‘Maar dat zetten we niet op de fles, we doen net of we niet weten dat er viognier tussen de syrah staat.
Rood fruit in de neus, licht, tikje gistige aanzet wat snelverdwijnt, medium body.
Tradition Rouge 2023
AOP Saint-Chinian
60% syrah, 40% grenache
Veel fruit in de neus. Vooral donker fruit. Tikje gistig ook. Tannines wat stroef, behoorlijke zuren.
Les Sigillaires 2022
AOP Saint-Chinian
70% syrah van leisteenbodem, 30% grenache van grès. 12 maanden gerijpt op 500 liter vaten van 1-2 jaar oud.
Veel fris rood fruit in de neus. Ook hier komt het donkere fruit later. Sappig, mooi hout, maar het fruit blijft voorop. Mooi glas!
Les Terrasses Grillees 2021
AOP Saint-Chinian
Een wijn van 100% syrah van 1 perceel. Leisteenbodem met een noord-expositie, wat de wijn zijn frisheid en zuren zal geven. ‘Grillees’ is een knipoog naar de Côte Rotie. De wijn rijpte 15-18 maanden in 500 en 225 liter 1e en 2e jaars eiken.
Donker en rood fruit, mooi hout, subtiel. Fruit voorop. Te jong nog. We proeven straks bij het diner oudere jaargangen, zo wordt ons beloofd.
Ik heb daarvan geen aantekeningen meer gemaakt maar man man…. dat was een feestje: Terrasses 2004-1994-2000-2001🤩. En dan dat overheerlijke verse eten…
Hotel La Prison
We hadden echt niets fout gedaan, maar voor de nacht werden we desondanks ondergebracht in een gevangenis. En wat voor een! Hotel La Prison is een voormalige gevangenis op de top van het stadje Béziers en heeft een lange geschiedenis. Maar wees gerust: waar vroeger gevangenen met velen in een cel op stapelbedden sliepen, heb je nu een kamer voor jezelf, voorzien van alle gemakken. Er is een zwembad, een restaurant met een panoramisch uitzicht en
Morgen alweer de laatste dag van deze trip in Languedoc-Roussillon. Voordat we terugvliegen brengen we een bezoek aan Les Domaines Robert Vic – Preignes Les Vieux.
Wil je dat niet missen?
↴↴↴
🍇🥂🍷🍴
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Samenwerken met Kloosvins? Laat dat hier even weten!
Deze persreis werd georganiseerd voor (en door!) www.kloosvins.com ism Michèle Lainé, businessfrance
Geef een reactie