Rare Champagne lanceerde bij Restaurant De Rozario* in Helmond met trots de langverwachte Rare Millésime 2013. Het was een bijzondere avond, gevuld met verhalen door Dominique Climasander (International Brand Ambassador bij Piper-Heidsieck), sterrenchef Jermain de Rozario en sommelier Edgaras Razminas. Zelfs de graffiti op de muren van restaurant De Rozario vertellen een verhaal… Angelique Meulendijks was erbij voor Anne-Wies.NL.

De Rozario compilatie

Vlnr: Chef Jermain de Rozario en sommelier Edgaras Razminas (foto’s: Robin Timmermans), interieur met graffiti (foto: Angelique Meulendijks)

Het verhaal achter Piper-Heidsieck

Rare Champagne is een apart merk binnen Piper-Heidsieck en kent een eigen klantengroep. Het verhaal van Piper-Heidsieck begint in 1785, als de Duitse Florens-Louis Heidsieck het champagnehuis Heidsieck opricht om een champagne te maken voor zijn vrouw, Agathe Perthois. Na de dood van Florens-Louis in 1828 wordt het bedrijf voortgezet door zijn neef Christian Heidsieck en door Henri-Guillaume Piper. Begin 19e eeuw is de champagne van Heidsieck – gemaakt door Piper – wereldberoemd en wordt geschonken in 14 koninklijke en keizerlijke hoven, van Europa tot aan China. In 1838 worden de namen Piper en Heidsieck officieel met elkaar verbonden door het huwelijk van Henri-Guillaume Piper met de weduwe van Christian Heidsieck.

Dominique Climasander, International Brand Ambassador bij Piper-Heidsieck, vertelt over het rode streepje op het etiket van de Piper-Heidsieck flessen. Dat staat voor de liefde tussen Piper en Heidsieck. (Foto: Robin Timmermans)

Dominique Climasander

Piper Heidsieck streepje

Chef de Caves

Émilien Boutillat is ‘Chef de Caves van Rare Champagne en werd onlangs uitgeroepen tot ‘Sparkling Winemaker of the Year 2023’’ tijdens de jaarlijkse International Wine Challenge (IWC), ‘s werelds meest prestigieuze wijncompetitie. Émilien Boutillat is jong. Hij komt uit de Champagnestreek en heeft veel internationale ervaring opgedaan als ‘flying winemaker‘. Bovendien heeft hij ervaring zowel als wijnboer en als wijnmaker. Émilien vindt duurzaamheid erg belangrijk. Dit uit zich in een uitgebreide certificering op het gebied van duurzaamheid, zoals de VDC (Viticulture Durable en Champagne), HVE (Haute Valeur Environmentale) en zelfs de B-Corp certificering van Piper-Heidsieck.

Piper-Heidsieck champagne was de favoriete champagne van Marilyn Monroe: “I go to bed with a few drops of Chanel number 5 and I wake up each morning with a glass of Piper-Heidsieck, it warms me up“.

Millésime

De champagnes van Piper-Heidsieck staan bekend om hun toegankelijke en fruitige smaak. Rare Champagne is een apart merk binnen Piper-Heidsieck en kent een eigen klantengroep. Iedere Rare Champagne Millésime heeft een eigen naam die het jaar typeert, zo heet Rare Champagne Millésime 2008 ‘Infinite’, vanwege de oneindig lange afdronk en Rare Champagne Millésime 2013 ‘Dazzling’, vanwege het levendige en frisse karakter van deze vintage Champagne.

Een millésime is een aanduiding voor het oogstjaar van de druiven van een wijn of een champagne. Millésime betekent ‘jaartal’ in het Frans. Een ander woord voor millésime is vintage.

Rare Champagne Millésime 2013

De naam ‘Rare’ staat voor ‘zeldzaam’ en is ontstaan omdat in 1976, het jaar van de eerste Rare Millésime, de omstandigheden voor de druiven zeer moeilijk waren, waardoor de kwantiteit laag was. De kwaliteit van de druiven was echter bijzonder goed. Een vintage champagne wordt alleen gemaakt in een buitengewoon wijnjaar. De afgelopen 30 jaar zijn er maar een paar jaren geweest die zo uitzonderlijk waren, dat ze in aanmerking kwamen om een Rare vintage uit te brengen. Sinds 1985 heeft Rare Champagne slechts 13 vintages, de laatste is de Champagne Millésime 2013. Deze vintage champagne bestaat, net als de andere Rare Champagnes uit een blend van 70% chardonnay en 30% pinot noir. De wijn rijpt minimaal 7 jaar. De prachtige fles is voorzien van een gouden tiara, ontworpen door juwelier Arthus Bertand. De smaak is complex, mineralig en verfijnd, met aroma’s van tropisch fruit, citrus en brioche.

Rare 2013

Foto: Robin Timmermans

Champagne diner met bijpassende gerechten

Tijdens het diner proeven we de exclusieve champagnes van Piper-Heidsieck, samen met bijpassende gerechten door Jermain de Rozario. Deze eigenzinnige sterrenchef maakt eigentijdse gerechten met een Aziatische twist. De roots van Germain liggen in Indonesië en dat is terug te zien in de gerechten op de menukaart. De combinatie die er voor mij uitspringt is die van de rendang met kokos, sereh en ijs van mango met de demi-sec Piper Heidsieck Champagne French Riviera. In eerste instantie is deze wijn even wennen na de elegante Piper-Heidsieck Essentiel Blanc de Blancs van 100% chardonnay, maar de zoete smaak van de wijn sluit perfect aan bij de zoete smaken in het gerecht van de kokos en het mango ijs.

Piper Heidsieck Riviera en gerechtje

Menu
De Roario* & Champagne

Amuses

Pecel bonbon / Topinambumbu / Schaaldieren / Mama’s kip / Saté / Bao
&
Piper Hidsieck Essentiel Extra Brut

Steak Tartaar

IJs van picalilly / oesterblad / sesam kletskop / vinaigrette gebrande pepertjes
&
Rare Millésime 2008

Tarbot

Pompoen / Sinaasappel / Beurre blanc vadouvan
&
Piper-Heidsieck Essentiel Blancs de Blancs

Rendang

Kokos & sereh / ijs van mango / enoki / pandan olie
&
Piper-Heidsieck French Riviera

Wagyu / Oester

Miso aubergine / paddenstoel / perkedel / jus van XO, BBQ
&
Piper-Heidsieck Vintage 2014

Friandises

Rare Millésime 2013

Rare Champagne en gerechtjes compilatie

Foto’s gerechtjes: Angelique Meulendijks. Foto champagne: Robin Timmermans

De verhalen van restaurant De Rozario*

Sterrenchef Jermain de Rozario is een man met een interessant levensverhaal, dat is vastgelegd in een boek met de titel ‘Van vuilnisman tot sterrenchef’.

Jermain vindt het ook leuk om verhalen te vertellen in het restaurant. Bijvoorbeeld dat iedere nieuwe medewerker als eerste klus de ‘tuintjes op tafel’ moet aanharken als een soort meditatiemomentje.

Hartige bonbon als amuse, met op de achtergrond het aan te harken tuintje

Ook achter ieder gerecht zit een verhaal. Bijvoorbeeld over de steak tartaar. Jermain wilde die altijd het liefst wat grover gesneden serveren, zodat je het vlees en de structuur goed proeft. Tot hij een keer in de Ardennen was. Daar is het de gewoonte om de tartaar heel fijn te snijden in een vleesmolen in plaats van met de hand. Hierdoor geïnspireerd serveert Jermain zijn steak tartaar voortaan ook op deze manier. Een fijne tartaar met veel structuur, een prachtig mondgevoel en al helemaal in combinatie met het ijs van piccalilly.

Dit is een verhaal met een open einde…
We komen zeker nog een keer terug in dit restaurant.

Over restaurant De Rozario*

Restaurant De Rozario is een trendy toprestaurant in het centrum van Helmond en staat bekend om zijn eigenzinnige chef Jermain de Rozario. Het restaurant bestaat sinds 2016 en is sinds 2018 bekroond met een Michelinster. Er wordt een eigentijdse keuken gevoerd met Aziatische invloeden; de roots van chef-kok Jermain de Rozario liggen in Indonesië. De Rozario is geopend voor lunch en diner op vrijdag, zaterdag en zondag. Op maandag- en donderdagavond voor het diner. Het restaurant is gesloten op dinsdag en woensdag. www.derozario.nl

Meer info over en bestellen van de Rare Champagne: Tim Hoevenagel van Maxxium
Office       : +31 20 5806 86
Mobile     : +31 6 52511263
E-mail       : tim.hoevenagel@maxxium.nl
Maxxium: www.maxxium.nl.

Uitgelichte foto: Robin Timmermans

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

*Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier  de artikelen van Angelique.

#angeliquemeulendijks