Het Oogstfeest bij Chateau Amsterdam begint met een prachtige lancering: de onthulling van de Fete des Bulles. Dit is hun eerste mousserende wijn, gemaakt volgens de traditionele methode. Om dit te vieren, sabreert Remy Harrewijn, oprichter en eigenaar van Chateau Amsterdam, de eerste fles van deze bijzondere wijn. Jeroen Vonk* is aanwezig en heeft de eer om als een van de eersten deze unieke bubbels te proeven.

Wat maakt deze wijn zo bijzonder?

Dit is de eerste mousserende wijn, gemaakt volgens de traditionele methode — dezelfde manier waarop Champagne wordt geproduceerd. De “Urban Winery” Chateau Amsterdam gebruikt hiervoor 100% Chardonnay druiven uit Duitsland, wat het eigenlijk een blanc de blancs maakt, zoals presentatrice Janna Meppelink toelicht bij de lancering. De druiven hebben een bijzondere reis gemaakt. Ze groeiden op in Duitsland, waar ze werden geplukt. Binnen 48 uur na de pluk arriveerden ze in Amsterdam bij Chateau Amsterdam, waar een prachtige droge wijn werd gemaakt. Vervolgens ging deze wijn terug naar Duitsland om mousserend gemaakt te worden. Na 8 maanden “sur lie” keerden de flessen weer terug naar Amsterdam.

Sabreren compilatie Fete des Bulles Amsterdam

Proefnotitie ‘Fete des Bulles’

De eerste indruk is zeer positief: een mooie bubbel, lichte kleur en een aangenaam aroma. Met 8 gram dosage bereikt de wijn een perfecte balans — niet te scherp, niet te zuur en zeker niet te zoet. Het is duidelijk dat de flessen pas kort terug zijn uit Duitsland; de bubbels lijken nog wat “gestrest”. Begrijpelijk, en ik vermoed dat deze wijn over 2-3 maanden nog meer karakter zal tonen. Na het luchten in een glas, opent de wijn zich prachtig. De bubbels worden rustiger, wat veelbelovend is. Het fruit is momenteel nog ingetogen, met subtiele tonen van appel en citroenschil. In combinatie met voedsel houdt deze ‘Fete des Bulles’ uitstekend stand.

Fles en glazen horizontaal

Conclusie

‘Fete des Bulles’ is een prachtige bubbel met een aangename mousse en een fijne balans. We mogen niet vergeten hoe gedurfd het is om zo’n wijn te maken. Met slechts 1000 geproduceerde flessen is het een groot risico — zal het lukken, zal het aanslaan? Deze wijn sluit naadloos aan bij Remy’s visie: het creëren van mooie en bijzondere wijnen, en mensen betrekken bij het unieke wijnmaakproces. De ‘Fete des Bulles’ is hier zeker in geslaagd. Ik raad aan deze wijn zeker te proberen. Mijn verwachting is dat hij over 2-3 maanden nog beter zal zijn, en daarna alleen maar zal verbeteren. Bedankt voor de uitnodiging en de organisatie van dit evenement.

Een uitgebreid verslag van het oogstfeest volgt nog. Wil je dat niet missen……

Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Jeroen Vonk schrijft persoonlijke verhalen en maakt zo op een heldere manier connectie met wijn als ‘wineconnector’ via vinovonk.comOp instagram doet hij verslag van diverse wijnen. Lees hier de artikelen van Jeroen.

#Jeroen