Ja, je leest het goed: La Maison Blanche gaat óók voor wijnen uit Zuid Afrika. Ondanks dat La Maison Blance zich voor 300% Francofiel voelt, is eigenaresse Marga van den Heuvel gezwicht voor de prachtige kwaliteitswijnen (en de enorme inspanningen die daarmee gepaard gaan!) van het Belgische wijnmakers-echtpaar Koen en Lore Roose.

Cool Climate Sauvignons uit Elgin

Vanaf 2005 is Koen, na heel veel omzwervingen, studies en stages bij tophuizen, neergestreken in Elgin, ten zuiden van Stellenbosch. Dit gebied staat bekend als cool-climate en was voorheen een regio waar men uitsluitend appels kweekte. Hij heeft wijngaarden aangelegd, kelders gebouwd en in 2010 werd hun eerste oogst geboren.

“Belgische wijnmaker Koen Roose: “a good wine begins in your head…..”

Hij plantte de voor die regio conventionele druivensoorten aan zoals chenin blanc, riesling, pinot noir en pinotage. Zijn Chenin blanc 2015 kreeg 5 sterren van John Platter: het hoogst haalbare. Hiermee heeft hij zijn naam gevestigd als topwijnmaker in Zuid Afrika. Koen wil vooral sexy wijnen maken: wijnen die je direct omarmen als je ze drinkt. Daarnaast is dit gebied, door het koele klimaat, heel geschikt voor Sauvignon Blancs. Koen maakt twee verschillende soorten Sauvignon Blancs: de 1900 serie en de Elgin varant.

La Maison Blanche vindt top-Sauvignon 

Zelf heeft Marga in Frankrijk nooit een echt goede en tevens betaalbare Sauvignon Blanc gevonden. De top Sancerre’s gaan ver boven de 30 euro uit, hetgeen hen uit de markt doet prijzen. Met de Spioenkop Sauvignon blancs, heeft zij een prachtige aanvulling gevonden op haar assortiment: topkwaliteiten tegen redelijke prijzen.

“Ik ben sinds 2005 drie keer in Zuid Afrika geweest. Ik ben verliefd geworden op de Zuid Kaap en hoop daar nog veel te komen. Met de import van de Spioenkop wijnen beleef je Zuid Afrika in al zijn schoonheid”.

Zie voor het uitgebreide verhaal, de proefnotities en meer over de wijnen van dit wijnhuis die La Maison Blanche in het assortiment heeft de website: www.lamaisonblanche-wijnen.nlEn… daar zitten wat bijzondere aanbiedingen bij! 

Bron: persbericht La Maison Blanche

PS van Anne-Wies: Echt jammer dat ik ten tijde van mijn wijnbezoeken aan Z-A nog niet blogde. Want mijn bezoek aan Elgin was echt top! Net zoals mijn bezoeken aan Stellenbosch en andere Zuid-Afrikaanse wijnregio’s. Ik ga terug in de geschiedenis en die verhalen hier alsnog delen. Wil je die niet missen? Schrijf je dan in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief.