Dit was met recht de lekkere, luie zondag die kookliefhebber en kunstverzamelaar Henk Hoogakker van Kunst in de Keuken ons had beloofd. Samen met zo’n veertig andere liefhebbers van de mooie dingen in het leven genoten wij in Kasteel Daelenbroeck van heerlijke gerechtjes, mooie schilderijen en het commentaar van Henk daarbij. En bier. 

Eten als beleving

Zondag 6 november was weer een lekkere, luie zondag op Kasteel Daelenbroeck. Chef Gregory Bodegom en Henk Hoogakker van Kunst in de Keuken organiseerden dit niet voor de eerste keer. Inmiddels hebben ze een schare trouwe fans om zich heen verzameld. Dat is niet zo verwonderlijk, want het concept is heel leuk: Greg verzorgt een heerlijk herfstmenu en tussen de gangen door vertelt Henk over Kunst in de Keuken, het gastronomisch stilleven en het ‘weer gaan eten’ als beleving.

kunstidkeukencitroenen

Amuses met streekbier

De middag begint in de Tuinkamer met drie amuses begeleid door bieren uit de streek.  We genieten van een crème van gerookte forel met mierikswortel met Roerdaler bier,  een pita-broodje van Nina Bakery met pulled pork van wildzwijn samen met een dubbelbock en tot slot een bitterbal van paddenstoelen met Gagelbier van Slow Food-lid Marga Meijers van Boerderijhoeve Schurenhof. Dat laatste is niet zo toevallig. Henk is zelf een fervent Slow Food lid en daarnaast coördinator van het Presidium Limburgse Stroop. We genieten vandaag dan ook niet alleen van bier uit de streek, ook de gerechten tijdens de diner hebben een hoog streekgebonden en Slow Food karakter. Heerlijk op zo’n ‘Slow Sunday Afternoon’!

kunstkeukenbier Kunst Slow Food

Kunst in de Keuken

Maar wie is nou Henk Hoogakker? Een actief Slow Food lid dus . Maar wat is zijn ‘Kunst in de Keuken’? Henk ontmoette ik tijdens een bijzondere reis naar Andalusië waar het vooral ging over pure, eerlijke producten. Hij vertelde zijn verhaal. In 2005 kocht hij zijn eerste schilderij: een kunstzinnig gastronomisch stilleven. Dat was het begin van zijn verzameling schilderijen van Nederlandse en Belgische kunstenaars in de periode 1900 tot nu. Henk slaat een brug tussen culinaire genoegens en kunstzinnige stillevens. Hij vertelt graag en beeldend over het verband. En over het belang van eten. Echt eten.

Kunst in de keuken

Schilderijtjes op het bord

De gerechten die Chef Greg voor ons bereidt zijn niet alleen heerlijk, maar ook echte schilderijtjes op het bord. We worden verwend met een ‘Sandwich van roggebrood met LIVAR bloedworst en bereidingen van biet en appel’, een ‘Crème soep van pompoen met geitenkaas’, ‘Stoofvlees van kalf met crème brulée van ui en drie bereidingen van oerwortel’ (zie foto hieronder) en ‘Wildzwijn, jus van Bockbier, zuurkool met Limburgse mosterd en zacht gegaard LIVAR buikspek’. En tot slot een ‘Parfait van appel en perenstroop, witte chocolade cake met peer, gebakken appels uit eigen gaard met crème Catalane en een sorbet van stoofpeer.

kunstidkeukenhustpot Kunst in de Keuken SLow food

Hutspot, maar dan anders

kunstidkeukengerthenk

Chef Gregory (links) en Henk Hoogakker kunnen met recht trots zijn op de heerlijke middag die zij een ieder bezorgden.

Kerst met Kunst in de Keuken

Wil je de schilderijen van Henk bewonderen? Van 20 november t/m 15 januari zijn zij te zien in museum Land van Valkenburg. Op zondag 20 november vindt de opening van ‘Kerst met Kunst in de Keuken‘ plaats. Wil je daarbij zijn? Kijk dan op de Facebook Pagina van Kunst in de Keuken voor de details!

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Lees meer over Kunst in de Keuken op:

kunst-in-de-keuken-logo-en-schilderijen

Fotocredits uitgelichte foto: Fotografie Rein Bollen, Sittard