Meer weten of Kroatische wijnen? Het Kroatisch Verkeersbureau in de Benelux organiseerde i.s.m. wijnimporteur Croatian Grapes voor journalisten uit Nederland en België een online presentatie over en met Kroatische wijnen. Tita Boxma* schoof aan voor Anne-Wies.NL.
De presentatie werd ingeleid door Ivan Novak, Directeur van het Kroatisch verkeersbureau in de Benelux waarin jaloersmakende filmpjes voorbijkwamen over Kroatië als vakantieland. Daarna namen Diederik en Mario, de enthousiaste eigenaren van Croatian Grapes, de presentatie over en presenteerden de wijnen.
Kroatië is ongeveer twee keer zo groot als België maar er wonen maar 4 miljoen mensen.
Genoeg ruimte en natuur dus, maar helaas door de coronacrisis in 2020 door weinig toeristen bezocht.
Kroatië wijnland?
In Kroatië zijn 20.885 hectare aan wijngaarden te vinden, verdeeld over 1575 producenten. Ter vergelijking: In de Elzas (Frankrijk) staan 15.500 ha aan wijnstokken en in heel Frankrijk ongeveer 750.000 ha. De Jaarlijkse productie is tussen de 750.000 en 1.000.000 hl. De belangrijkste wijngebieden daarvan zijn de oostelijke binnenlanden (Slavonië en Donau regio) met 30,5 procent van de totale oppervlakte en de kustregio (Istrië en Dalmatië) met 47,3 procent van de Kroatische wijngaarden. De productie zit tegen de 1 miljoen hectoliter per jaar aan. Kroatië staat daarmee qua volume ongeveer op de dertigste plek in de rangorde van wijn producerende landen. Toen Kroatië tot Joegoslavië behoorde, was er vooral sprake van wijncoöperaties maar tegenwoordig zijn het voornamelijk individuele bedrijven.
De belangrijkste wijngebieden zijn:
•Istrië (gematigd mediterraan)
• Slavonië (landklimaat)
• Zagorje (koelklimaat)
• Dalmatië (warm mediterraan)
Eigenlijk zou je Kroatië een oude wereld wijnland kunnen noemen omdat de wijnbouw er al meer dan 2500 jaar geleden is begonnen. De serieuze wijnbouw met kwaliteitswijn dateert echter van de laatste decennia, dus in dat opzicht is het meer en nieuw wijnland, zoals Australië.
Inheemse wijndruiven
Het is dus een klein wijnland maar uniek aan dit land zijn het grote aantal (120) inheemse autochtone Kroatische druiven. De meest verbouwde druif is de witte graševina, ook wel welschriesling of olaszriesling genoemd. Deze druif is goed voor 22,9 procent van de totale wijnproductie van het land. Overigens heeft deze druif niets met de Duitse riesling te maken. Op de tweede plaats met 8,9 procent staat ook een witte druif, de istarska malvazija. Een druif die je in het gehele Middellandse Zee gebied vindt, evenals in Madeira, waar het malmsey heet. Pas op de derde plaats komt een rode druif, de beroemde plavac mali met 7,9 procent van de wijnproductie. Deze druif is het beroemde ‘oerzusje’ van de Primitivo en de Zinfandel.
De Kroatische wijnen
De wijnen die we drinken zijn allemaal van de hoogste kwaliteit. De wijnkwaliteit begint bij de instapklasse Classic, gevolgd door Dika, wat trots betekent. De laatste/beste klasse is Mizaz wat bruidsschat betekent.
Wijn 1: Kabola Malvazija 2019
Deze Eco wijn van wijnhuis Kabola is afkomstig uit het schiereiland Istrië, in het noordwesten van Kroatië. Istrië heeft een wat gematigder klimaat en ligt ter hoogte van het Italiaanse Piedmont met het verschil dat Istrië aan zee ligt. Wijnmaker en eigenaar is Marino Markežić (zie foto). Marino vertelt: “we leven zoals mijn ouders en voorouders. Dat betekent dat we bij Kabola werken zonder pesticiden en met authentieke druivenrassen als de Istarska malvazija en de Teran”.
Uitspraak: Kàbōlá Màlváziejá
Proefnotitie: Een lichtgele wijn met medium aroma’s van appel, limoen, kweepeer. Deze wijn moet je niet te koud schenken (liefst rond 12 graden) zodat de aroma’s beter tot zijn recht komen. In de smaak medium zuren en medium plus alcohol (13%). De wijn heeft geen houtrijping gehad maar geeft een licht filmende indruk. De afdronk is medium plus met een klein bittertje.
Serveren met: Pasta met lichte sauzen, pastagerechten met vlees of vis, risotto met scampi of garnalen, paddenstoelenrisotto, witte vis, schelpdieren, kip in romige sauzen, gegrilde groenten en Japans eten.
Wijn 2: PP Orahovica Graševina vrhunsko 2019
Deze wijn van de Graševina komt uit de oostelijke regio Slavonië, qua hoogte vergelijkbaar met Bordeaux, met het verschil dat Slavonië in de binnenlanden ligt en dus een landklimaat kent. In de zomer kan het er 40 graden worden terwijl er in de winter sneeuw in de wijngaarden ligt. De herfst is hier warmer dan het voorjaar. Men noemt het hier ook wel de gouden vallei. Vroeger lag hier de Panonische zee en de druiven staan dus aangeplant op de zeebodem, waar nog restanten van schelpdiertjes in aanwezig zijn. Orahovica is het dorp waar de wijn vandaan komt maar betekent ook walnoot. Het wijnhuis verbouwt niet alleen druiven maar levert ook hazelnoten aan Nutella. Tot zover het verhaal in a nuttshell!
Uitspraak: Orahówitsá Ḡràsjewiená wrhoenskó
Proefnotitie: geelgroene, aromatische wijn met groene appel, peer en bloesem. Medium zuren en medium plus alcohol (13,5%) en een medium afdronk met een duidelijk bittertje. Deze wijn schijnt erg goed bij oesters te gaan en is ook bij het NK-oestersteken geschonken. In Kroatië wordt de wijn ook bij een gerecht geschonken wat dronken karper heet. Een stoofschotel met karper waar een hele fles Graševina in gaat.
Wijn 3: Feravino Miraz Frankovka
Deze rode wijn is ook afkomstig uit Slavonië. Frankova is dezelfde druif als blaufränkisch uit Oostenrijk, alleen het klimaat is veel warmer. De wijn heeft 14 maanden gerijpt in eiken vaten van 225 liter (barriques) gemaakt van Slavonisch eikenhout. Slavonisch eiken wordt ook veel gebruikt in de kwaliteitswijnen uit Italië.
Uitspraak: Fèráwienó Mieráas Frankowká
Proefnotitie: De wijn heeft een robijnrode kleur met in de geur kersen, pruimen, vanille en wat kruidigheid. De zuren zijn medium evenals de tannines en het alcoholgehalte hoog mar niet storend (14,5 graden). Ik zou de wijn niet te warm schenken (rond 16 graden)
Serveren met: Deze wijn is een uitstekende keuze bij wild, koeien- en geitenkaas, barbecuegerechten, lamsvlees, stoofschotels en steaks.
Extra informatie: Eerdere jaargangen van deze wijn zijn alom bejubeld door diverse critici. Miraz Frankovka heeft een eervolle vermelding gekregen bij het Perswijn Wijnconcours 2017 in de categorie Rood €15 t/m €20. Tevens heeft Hubrecht Duijker de wijn benoemd tot ‘Vondst van de Maand’.
De wijn heeft ook een zilveren medaille gewonnen bij het Wine & Food Festival of New Paltz, NY, USA en de jaargang 2015 heeft met 87 punten een Bronzen Decanter medaille gewonnen in 2018.
Wijn 4: Vina Carić Plovac Ploški 2012
Deze wijn is afkomstig van het Dalmatische eiland Hvar. Op dit eiland werd al meerdere eeuwen voor Christus wijn gemaakt. In 385 voor Christus hebben de Oude Grieken hier de kolonie Pharos gesticht wat later is verbasterd tot Hvar. De zuidelijk gelegen Dalmatische wijngebieden liggen op vergelijkbare hoogte als Abruzzo en Umbrië in Italië. Er heerst hier een droog en zonnig subtropisch klimaat. De wijn is gemaakt van plavac mali druiven, de oerbroer van de Primitivo en de Zinfandel. Plovac is de Dalmatische naam voor plavac en Ploški betekent van het strand. De druiven voor deze wijn groeien namelijk in de buurt van het strand. De eigenaresse van het wijnhuis lichtte de wijn toe. Dit was de eerste geïmporteerde wijn van Croatian Grapes en werd geserveerd in driesterrenrestaurant de Librije in Zwolle in combinatie met Kamper lam met paddenstoelen, zeewier en gezouten citroen. Moet een bijzondere smaaksensatie geweest zijn!
Uitspraak: Winá Tsárítsj Plówàts Plòshjkie
Proefnotitie: Het is een krachtige wijn uit 2012 met een diepe, getaand rode kleur. In de neus gestoofd rood fruit, thee en zwarte kersen. In de smaak medium zuren en hoge alcohol (15%). De tannines zijn nog duidelijk aanwezig maar zijn mooi rijp en na karaferen is de wijn heerlijk op dronk en geeft een lange afdronk.
Serveren bij: Pašticada (runderstoofvlees), kreeft, zwarte inktvisrisotto en barbecuevlees.
Kroatische… KAAS!
Bij de wijnen werd ook een stukje, vegetarisch gestremde kaas geleverd die erg goed bij de eerste en laatste wijn paste. Het is een gepasteuriseerde schapenkaas Paški Sir van het eiland Pag. Een lokaal ras schapen, Paska Ovca, leeft op een dieet van kruiden (vooral veel salie) en staat bekend om hun intens zoute en gelimiteerde melkproductie.
Het was een bijzondere, afwisselende wijnproeverij die je doet verlangen naar een live bezoek aan Kroatië! En veel dank aan Mario en Diederik voor de mooie wijnen!
Info:
Croatiangrapes.com | kwaliteitswijn uit Kroatie
*Dit artikel is geschreven door Titia Boxma. Titia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten? Kijk op haar website www.keytowine.nl
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#Titia
Geef een reactie