Elke laatste donderdag van maart organiseert de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft de officiële opening van het kreeftenseizoen. Honderden genodigden en persleden maken in  Zierikzee het moment mee dat de eerste Oosterscheldekreeft wordt binnengehaald. 

Kring van de Oosterscheldekreeft 

De Stichting Promotie Oosterscheldekreeft kiest ieder jaar een wijn die goed past bij verschillende bereidingen van kreeft. Die wijn wordt gedurende het keeftenseizoen geserveerd bij de Zeeuwse restaurants die zijn aangesloten bij de “Kring van de Oosterscheldekreeft“. Het doel van De Kring is: ‘het vormen van een uniek kenniscentrum dat bol staat van passie en deskundigheid als het gaat om de Oosterscheldekreeft’.

Kring van de Oosterscheldekreeft logo

Kreeftenwijn 2017

De kreeftenwijn 2017 komt dit jaar uit Sardinië. Hij is gemaakt van de vermentino druif. De wijn is opgevoed in roestvrijstaal en kenmerkt zich door fruit en frisheid. Hij is bleekgeel van kleur. In de neus is hij licht bloemig met een tikje citrus (grapefruit) en hazelnoot. Sappig, vol en rond en toch aan de strakke kant. Wit fruit, citrus, minimaal bittertje. Ik vind dat de Stichting hiermee een fijne wijn heeft uitgekozen. Hij past heel mooi bij de naturel-kreeft die wij krijgen geserveerd tijdens de feestelijke kreeftenlunch aan boord van de FRISIA. Goed gekoeld serveren.

“Sappig en rond met mooie zuren.  Afdronk lang, fris, kruidig”
A-W 7,8/10

Over het wijnhuis Attilio Contini

Attilio Contini werd opgericht in 1898 door Salvatore Contini en is nog steeds één van de meest prestigieuze wijnbedrijven van Sardinië. Inmiddels staan de klein- en achterkleinkinderen van de oprichters aan het roer van het bedrijf. Contini is gevestigd in Cabras op het schiereiland Sinis aan de westkust van Sardinië. Dat wijnbouw hier al heel oud is bevestigen de opgravingen: er zijn al voedselresten en druivenpitten gevonden van zo’n 4.000 jaar oud!

Kreeftenwijn 2017

Kreeftenwijn 2017, het etiket

Juul Rameau heeft het kreeftenetiket van dit jaar is ontworpen. Zij vertaalt de schoonheid en de veelzijdigheid van de natuur in beeld. Dit doet zij door het neerzetten van een consequente en herkenbare stijl. Zij weet als geen ander de plasticiteit van de natuur om te zetten in monumentale abstracties in haar werk. Of het nu op papier, in keramiek of met staal betreft, je ziet dat je met een ‘echte’ Juul te maken hebt. Juul Rameau focust zich momenteel als ontwerper op monumentale werken in staal. Denk aan beelden voor in de tuin of hekwerken, wandobjecten of ruimteverdelers. Zij werkt met stoer materiaal maar creëert zachte vormen in haar unieke beeldtaal.

2017 kreeftwijn DEF etiket

Links:
Ontwerp kreefenwijn etiket:  www.juulrameau.com
Oosterscheldekreeft is een product dat wordt beschermd via de Ark van de Smaak van Slow Food
De wijn wordt geschonken bij de leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft
Hij is o.a. te koop bij de winkels van Henri Bloem
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#oosterschelde