Het Oosterscheldekreeft-seizoen wordt vandaag geopend. Op de vissersboot MS3 van Gerrie van den Hoek wordt de fuik met de eerste Oosterscheldekreeft door notabelen uit binnen- en buitenland gelicht. De Rolls Royce onder de kreeften wordt dit jaar weer begeleid door  een voortreffelijke witte kreeftenwijn: een Weissburgunder Trocken van Weingut Lorenz & Söhne uit de Nahe, Duitsland.

logo Oosterscheldekreeft

Wijnen vol vreugde

Er is nauwelijks een wijnbouwstreek zo divers in klimaat en bodem als dit Duitse wijngebied. De wijnen van de familie Lorenz staan mede daardoor vol spanning en individualiteit. De familie leeft niet alleen van de wijnbouw, ze leeft vooral ook vóór hun wijn. Hun filosofie is simpel: wijnen creëren vol vreugde.

Kreeftenwijn 2016: pit en spanning

De kreeftenwijn 2016 is een Weissburgunder, beter bekend onder de naam Pinot Blanc. Hij is lichtgeel van kleur met een hint van groen en een delicaat aroma met peer en acaciahoning in de neus en mond. Hij is droog, aromatisch en lekker fris. In de afdronk heeft hij een fijn bittertje dat hem extra pit en spanning geeft. Door zijn delicate en ronde stijl (de wijn heeft een tikje houtrijping) past bij heel mooi bij naturel bereide Oosterscheldekreeft. En eten wij die eerste kreeften zo niet het liefst?

Kreeftenwijn 2016, het etiket

Elk jaar wordt het etiket van de kreeftenwijn door een andere kunstenaar ontworpen. Dit jaar is dat Roland Deussen (1949). Roland is beeldhouwer, schilder, tekenaar en cartoonist. Na opleidingen in Maastricht, Rome, Brussel en een studiereis door de Verenigde Staten begon Roland in 1982 als freelance ontwerper en cartoonist. Vandaag de dag heeft hij meer dan 2.000 cartoons getekend voor de Limburgse kranten. In 1989 pakt hij het beeldhouwen weer op, zijn bronzen beelden van paarden en sculpturen zijn bekend.

Etiket kreeftenwijn 2016

Het Kreeftenetiket 2016  (foto: Ingrid Larmoyeur)

Logo van de Rolls Royce

Het etiket van de Kreeftenwijn is dit jaar een duidelijke grafische weergave van de Oosterscheldekreeft. “Alsof het een soort logo is, een logo van de Rolls Royce van de zee.” aldus Roland. De diepblauwe kleuren als de zee en de rood en gele tinten van (gekookte) kreeft doen de rest: een krachtig ontwerp.

Proef smakelijk!

LINKS:
Kring van de Oosterscheldekreeft
Weingut Lorenz & Söhne

🍇 🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#oosterschelde