Peter Lute was een jongetje van 12 toen hij zijn ‘culinaire eureka’ vond. Dat was bij een veld vol uien. Hij werd bevangen door de geur. En de natuur. Dit was het begin van zijn culinaire carrière waarbij zintuiglijke ervaringen een belangrijke plaats innemen. Proeven, ruiken, voelen, luisteren: De Kracht van Kruiden. 

“Kruiden en specerijen maken een gerecht. Het stukje vis, vlees of groente is vooral een structuurbrenger en daarmee inwisselbaar”

De Kracht van Kruiden

Met DE KRACHT VAN KRUIDEN neemt Peter Lute (restaurant De Kruidfabriek, Amstelveen) je mee op ontdekkingstocht langs kruiden en specerijen. Het boek bestaat uit vier delen. In ‘KRUIDENPASPOORTJES’ vertelt Peter over zijn favoriete kruiden en specerijen. Waar ze vandaan komen, hoe ze ruiken en smaken en wat je er culinair mee kunt doen. In ‘WERKEN MET SPECERIJEN EN KRUIDEN’ geeft hij algemeen advies over hoe je de kruiden het best kunt gebruiken. Ga je ze snijden of kneuzen, gebruik je de stelen of alleen de blaadjes. En wat het effect is van je keuze. In het volgende hoofdstuk, BASISBEREIDINGEN, aandacht voor de diverse delen en bereidingswijzen van kip, rund, lam, varken en vis. In KOKEN MET KRUIDEN EN SPECERIJEN deelt Peter een aantal van zijn mooiste recepten. Dit laatste deel is het dikst. Uiteraard staan in de recepten kruiden en specerijen centraal.

Smaakherinneringen 

Het boek is gelardeerd met prachtige smaakvolle foto’s en leuke ‘smaakherinneringen’ van Peter zelf. Over zijn vader, die op zaterdag altijd vers gevangen paling en makreel rookte. Over hoe hij in de truffelhemel terecht kwam. En in de hectiek van Istanbul bedwelmd werd door de heerlijke geuren.

“Het is als dansen met de zuren van de gastrique; het mollige van de boter en de eidooiers en het tintelende anijsachtige van de dragon. Alles komt samen: geur, ritme, smaak en techniek” – Peter Lute over het kloppen van een bearnaisesaus

Een heerlijk leerzaam boek

De recepten zijn goed te bereiden, ook voor niet erg geoefende koks. Ik heb al boekenleggers op de pagina’s ‘Oerbiet als carpaccio met krokante feta en dille’, ‘Brownie met limoencurd en basilicum’, ‘Watermeloen G&T met vanille-rozemarijnroom en kletskoppen’ en ‘Ceviche van zeebaars met uienringen en koriander’. Maar nu eerst de ‘Polentafrieten met kappertjes en peterseliemayonaise’.

Eet smakelijk!

LEUKE en LEKKERE LINKS:

Meer kookboeken op Anne-Wies.NL? Klik hier! 

Het boek was een van de artikelen in de goodie-bag van de Culiperslunch, het jaarlijkse pers-event voor food- en lifestyle journalisten en bloggers. Ik ben er blij mee!

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#kookboek