Een mooie uitnodiging viel op de mat: “Exclusieve persuitnodiging: Port Blending masterclass Kopke 50 Year Old Tawny Port” bij Sofitel Legend the Grand, Amsterdam, onder leiding van Master Blender Carlos Alves. Nou… daar wil je bij zijn!  Ed Carper* was er dan ook graag bij voor Anne-Wies.NL

Kopke 50 Year Old Tawny Port

Deze ochtend proeven we onder meer een 50 jaar oude Kopke Port. Hierna blenden we  onder leiding van Carlos Alves, onze eigen blend. Kopke 50 Year Old Tawny port is de nieuwste aanwinst in het assortiment Kopke. De categorie ’50 Year Old Tawny port is sinds januari 2022 door het IVDP, Instituto dos Vinhos do Douro e Porto, goedgekeurd. Deze op kleine houten vaten gerijpte Kopke port is een blend van verschillende jaargangen, met gemiddelde leeftijd van 50 jaar. De druiven groeien op 600 meter hoogte en zijn bij optimale rijpheid met de hand geplukt, waarna de druiven in granieten troggen vergisten op 28-30 °C en vervolgens versterkt worden met ‘aguardente’, oftewel brandy. Kopke 50 Year Old Tawny staat bekend om zijn uitstekende oude houtgerijpte port en een aangename blend van verschillende oogsten.

Waar ligt de DO Porto

Eerst even wat weetjes over port. Port wordt gemaakt in de Douro regio, in het noordoosten van Portugal. De totale oppervlakte van de appellatie beslaat 250.000 ha, waarvan ongeveer 43.500 ha beplant is en 32.000 ha van deze oppervlakte voor DO Porto (de productie van portwijnen). Het heeft een warm continentaal klimaat, met warme zomers en koude winters. De afstand tot de Atlantische Oceaan in combinatie met de beschutting van de Serra do Marão ten westen van het gebied, betekent dat het wijngaardgebied veel warmer en droger is dan de steden Porto en Vila Nova di Gaia aan de kust (70 km van het westelijke uiteinde van het wijngaardgebied).

Portregio gekocht Shutterstock

De Douro subregio’s

Het wijngaardgebied volgt het pad van de rivier de Douro en is verdeeld in drie subregio’s. Het gebied is een van de belangrijkste gebieden van het gebied: Baixo Corgo, Cima Corgo en Douro Superior. De meest westelijke van de regio’s, de Baixo Corgo, is de koelste en natste (900mm regenval per jaar), die het dichtst bij de koude Atlantische kust ligt. Met zijn koelere klimaat heeft de Baixo Corgo de neiging om fruit te produceren voor veel van de goedkope Ruby en Tawny Ports. De Cima Corgo is warmer en droger (ongeveer 700 mm neerslag per jaar), en de meeste bekende producenten hebben wijngaarden in deze regio, die worden gebruikt om Age-Indicated Tawny Port en Vintage Ports te produceren. Ter vergelijking: de Douro Superior, die het verst van de kust verwijderd is, is de heetste en droogste subregio (450 mm neerslag per jaar) en droogte is een veel voorkomend probleem. De Douro Superior is nog steeds relatief dun beplant, maar omdat hij wat vlakker land bevat dat mechanisatie mogelijk maakt, nemen de aanplantingen toe.

Beneficio De druivenproductie voor portwijn is sterk gereguleerd. Het systeem heet Beneficio. De druiventelers krijgen een certificaat voor de hoeveelheid die ze aan druiven mogen leveren en van welke kwaliteit. Hoe hoger de kwaliteit, met letters aangeduid, hoe hoger de prijs die ze er voor krijgen.

Meer over port en hoe port wordt gemaakt lees je hier.

Kopke port

Kopke is een merk van Sogevines Fins Wines. De flessen worden met de hand beschilderd. Vandaag gaat het  om het blenden van 50 jaar oude tawnies. Na de oogst heeft de wijn tijd nodig om de ouderen. Vintage en Colheita ports zijn, zoals de namen al aangeven, van één oogstjaar en kunnen dus niet worden geblend. Maar een port met een ‘indicatie van leeftijd is altijd een blend van verschillende jaren. Het blenden door de master blender is niet iets wat je op school kan leren. Dit wordt van generatie op generatie overgedragen.

Kopke master blenderjpgMaster Blender Carlos Alves, beschikt over aanzienlijke ervaring in blenden, mede door zijn jarenlange ervaring bij Kopke. Carlos Alves: “Mijn doel bij het maken van nieuwe blends is de essentie van de wijnen bewaren, die minstens een halve eeuw op hout rijpen. Ik selecteer wijnen met uiterst fijne en delicate aroma’s, waarbij de frisheid en het oude profiel van Kopke port gewaarborgd blijft, dat is wat de wijnen uitzonderlijk maakt.”

 

Kopke: wat gaan we blenden

Port mag alleen met druivenrassen van de Douro worden gemaakt. Voordat we gaan blenden gaan we eerst opschrijven wat we gaan doen. Welke percentages van welke wijn. We krijgen een mooie Kopke koffer, gevuld met de basiswijn en verschillende batches, om zo dé perfecte blend van Kopke 50 Year Old Tawny te achterhalen. Deze batches zitten in de flesjes met de cijfers A tm E.

Kopke flesjes met letters

De basiswijn heeft frisheid en rijp fruit

  • A heeft gekaramelliseerde tonen iets gebrand maar wel nog fris fruit
  • B is geuriger iets meer rijper fruitig
  • C is meer ingetogen met iets meer mokka tonen
  • D is wat zwoel en heeft zoetiger rijp fruit
  • E is iets minder zwoel en is iets geuriger en wat notig

En dan… zelf Kopke port blenden

Nu mogen we zelf blenden. Het is de bedoeling om zelf een blend te maken die min of meer gelijk is aan de basiswijn, de Kopke 50 Year Old Tawny.

Kopke Port blenden buisje

Ik neem voor mijn eerste blend:
5ml A, 10ml B, 10ml C 5ml D en 5ml E
Komt in de buurt maar A is te jong die moet er uit en wat meer van E.

Tweede blend:
10ml B, 10ml C, 5ml D en 10 E
Mooie blend, komt goed in de buurt het heeft voldoende notigheid en chocolade.

Maar… het moet zijn:
B 14,5%, C 25%, D 27,5%, E 33%
Leeftijden: A 22j, B 48j, C 49j, D 50j, E 53j.

 

Dit is natuurlijk maar een simplificatie van het normale blendingsproces. Er zijn dan veel meer verschillende batches waarmee geblend kan worden. Leuk om te leren hoe dit proces gaat! En er zelf mee aan de slag te gaan.

Kopke port blenden voor uitgelicht

Over Kopke port

Kopke heeft een enorm rijke geschiedenis. ’s Werelds oudste porthuis werd in 1638  opgericht door Nicolau Köpke. Hij verscheepte de eerste portwijn naar het noorden van Europa. ⁠ Wanneer in 1781 een wijngaard in de Douro wordt aangekocht, maakt Kopke de overgang van wijnhandelaar naar wijnproducent. Het bedrijf focust zich langzaam maar zeker steeds meer op Port en al snel vormt het de hoofdactiviteit. In 1922 wordt Quinta de São Luiz aangekocht, sindsdien de plaats waar alle DOC Douro-wijnen van Kopke worden geproduceerd. Kopke port is onderdeel van Sogevinus Fine Wines, een onafhankelijke particuliere producent van Douro-wijn, opgericht in 1990. Sogevinus Fine Wine werkt samen met verschillende porthuizen, waaronder, naast Kopke, Burmester, Cálem, Barros en Quinta da Boavista. sogevinus.com

Over Wijnhandel van Ouwerkerk

Wijnhandel van Ouwerkerk is al sinds 1953 de exclusieve importeur van Kopke port voor Nederland van Kopke port. Net als het porthuis heeft de wijnhandel een lange geschiedenis. Het is een familiebedrijf dat al sinds de oprichting in 1860 door Jacobus van Ouwerkerk Jr. van vader op zoon is doorgegeven. Vandaag de dag staat Jan Peter als vijfde generatie wijnkoper aan het roer. De Kopke 50 Year Old Tawny is verkrijgbaar bij Wijnhandel van Ouwerkerk voor €199,95 wijnhandelvanouwerkerk.nl

*Registervinoloog Ed Carper was in 2020 ‘Vinoloog van het Jaar’, heeft WSET4 Diploma in de pocket en heeft ook zijn studie Weinakademiker afgerond. Met zijn wijnschool Carper Vinum geeft hij les en organiseert hij tal van proeverijen.

Foto’s: Tony Perez

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedInofFacebook

#EdCarper