Vandaag is het wederom een stralende lentedag, dus fietsen we de weilanden in. ‘Kom in de kas bij jou in de buurt’ werd in ons geval Bergschenhoek. Omdat we tijdens onze fietstocht teveel andere trekpleisters tegenkwamen waaronder een zonnig terras aan de Rotte en de prachtige beeldentuin van Artihove bleef het bij een bezoek aan twee deelnemende bedrijven.

Boerderij of meer?

Bij boerderij Het Lansingerland is het een drukte van belang. Deze deelnemer is favoriet bij de kinderen op de ‘Kom in de Kas-route’  en dat is niet verwonderlijk. Dit is niet een traditioneel melkveebedrijf maar hier zien we  daarnaast een vergader- en feestlocatie, een grote boerderijwinkel en een kinderopvang met  speeltuin. Met die kinderopvang is het allemaal begonnen, wordt ons verteld. De koeien kwamen later.

De koeien en de kaas

In alle bedrijvigheid zien wij uiteindelijk waar we voor komen: de koeien. Ze bevinden zich in een grote open stal en worden gemolken door een robot genaamd Lely Astronaut. Het is interessant dat te zien. De koe loopt, als ze zin heeft, een hekje door. Aan het eind ervan is wat voer. Een apparaatje om haar nek laat de robot weten of ze gemelkt mag worden. Als dat zo is gaat het hekje achter haar dicht en worden door de robot haar uiers schoongeborsteld. Daarna zoekt de robot met behulp vaneen laser de exacte locatie van de spenen en melkt de koe. Scheelt een berg werk, dat is duidelijk! Als wij in de boerderijwinkel aankomen zien wij een stand met een drietal kazen die wordt aangeprezen. Verbaasd zijn wij als we zien dat het geen boerenkazen zijn maar Noord-Hollandse Rode Zegel kazen (voor meer info: rodezegel.nl). Lekker, maar op een boerderij tijdens zo’n dag hadden wij toch boerenkazen verwacht. De reactie van een medewerker: ‘Tja, wij maken geen kaas. Dus wij kiezen voor kaas die de meeste mensen lekker vinden’. Als ik opmerk dat er juist voor hen als boerderij een taak is ‘de meeste mensen’ te leren over authentieke smaken van boerenkaas haalt hij zijn schouders op. Ik zeg: gemiste kans!picstitch

Gele paprika’s

Schuin tegenover de boerderij ligt het bedrijf van  Leendert Moerman dat zich specialiseert in het telen van gele paprika’s. Wij zijn overdonderd als we achter de schuur de immens grote kas zien met… uitsluitend gele paprika’s. Wel vier hectare aan paprikaplanten onder het glas!  Enthousiaste Peter beantwoordt al onze vragen. We leren veel. Paprikaplanten zijn eenjarig. De oogst is maart tot oktober waarna draait alles om de nieuwe aanplant. Eerst worden de onderste paprika’s rijp en geplukt maar omdat de plant doorgroeit moet er steeds hoger worden geoogst. Ze hebben hier vijf rassen gele paprika’s. Drie vaste en twee waar ze mee experimenteren. Voor de bestrijding gebruiken ze zoveel mogelijk natuurlijke materialen, waaronder beestjes die andere (schadelijke) beestjes verorberen. Van dit bedrijf gaat de hele oogst naar een grote afnemer die de paprika’s weer doorverkoopt. Onder andere aan Hallo…….JUMBO!

picstitch

Met een puntzakje paprikareepjes keren we huiswaarts. Het was een mooie dag en we hebben veel geleerd. Over paprika’s. Maar ook over boeren die geen boerenkaas verkopen. Een beetje vreemd blijft het wel.