Altijd al de prachtige schilderijen uit het Rijksmuseum willen bewonderen onder het genot van een goed glas wijn? Dit is je kans (en een originele ook)! In de maanden mei en juni van dit jaar serveert de KLM namelijk in de business class een bijzondere collectie wijnen in samenwerking met het Rijksmuseum. Monique van Kruining* ging namens Anne-Wies.NL de wijnen alvast voorproeven. Helaas niet in de lucht, maar ter compensatie wel op een leuke locatie: Ron Gastrobar in Amsterdam. Dat werd dus een KLM-Bla(a)uw middagje.
KLM en Rijksmuseum
De samenwerking tussen de KLM en het Rijksmuseum bestaat inmiddels al zo’n 5 jaar. Samen laten ze de prachtige kunst van ‘het Rijks’ de wereld rondreizen, zodat zoveel mogelijk mensen hiervan kunnen genieten. In de eerste plaats doet de KLM dat natuurlijk door het vervoer van de kunstwerken zelf, maar vorig jaar kwam daar een bijzonder project bij: een tijdelijke collectie wijnen met op de etiketten schilderijen uit het Rijksmuseum. Deze wijnen worden gedurende twee maanden geschonken in de KLM business class.
Lentewijnen en -schilderijen
Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Lente’. Het wijnproefpanel van de KLM selecteerde 5 wijnen passend bij dit thema en deze lentewijnen werden in overleg met het Rijksmuseum gekoppeld aan 5 kunstwerken van Nederlandse kunstenaars. De keukenbrigade van Ron Gastrobar zorgde vervolgens speciaal voor deze proeverij voor 5 bijpassende gerechtjes bij de wijnen en zo heb je ineens een leuke en vooral ook originele middag vol wijn, eten en kunst.
Grüner Veltliner met gravlax en een meisje
De eerste wijn die we proeven is de Esterházy Grüner Veltliner (2017) uit Burgenland, Oostenrijk. Een lekker sappige witte wijn met goede zuren en iets rondeur. In de smaak citroen, appel, witte perzik en een fijne kruidigheid. Ter begeleiding krijgen we gravlax met zoetzure komkommer en dressing van karnemelk en dille. Een erg lekker gerecht dat goed in balans is, met een aangenaam verschil in texturen. De frisheid en de kruidigheid van het gerecht passen goed bij de wijn: een mooie, elegante combinatie. Op het etiket een tikje pikante voorstelling die doet denken aan een zwoele lentedag: ‘Meisje met een brede hoed’ (1645 – circa 1650) van Caesar Boëtius van Everdingen. De ontblote schouder van het meisje en het mandje fruit dat ze aanbiedt geven het schilderij een erotische boodschap.
Sauvignon blanc met flan en asperges
Wijn nummer twee is de Sauvignon blanc 2017 van Boschendal, afkomstig uit de Coastal Region in Zuid-Afrika. Op het etiket prijkt het ‘Stilleven met asperges’ (1697) van Adriaen Coorte. ‘Een soort Pinterest (of Instagram) avant la lettre’ wordt dit schilderij grappend genoemd: pure foodporn. Stillevens zoals deze, met één enkele groente, waren indertijd vrij ongebruikelijk. Doorgaans werd namelijk een hele verzameling verschillende objecten samen afgebeeld. Wat het lentethema van de wijnen betreft: asperges zijn natuurlijk een lentegroente bij uitstek. In de vrij intense Sauvignon blanc is trouwens inderdaad iets van asperge te proeven, met daarnaast citrusfruit, groene appel en zwarte bes. Het is een wijn met flink wat zuren, die tegelijk toch vriendelijk is. Hierbij krijgen we een flan van coquille met venkel, bloedsinaasappel en beurre blanc geserveerd. Een combinatie die best in orde is: de venkel en bloedsinaasappel zijn mooie bruggetjes naar de wijn, die verder ietsje romiger overkomt bij het gerecht.
Lastiger proeven in een vliegtuig
Tussen de gangen legt een van de stewardessen (tevens vinoloog) uit dat je in een vliegtuig vrij intense wijnen nodig hebt, omdat je tijdens de vlucht zo’n 20% minder proeft. Ze vertelt dat dit komt doordat de lucht in de cabine van het vliegtuig nogal droog is. Hierdoor droogt je neus van binnen ook een beetje uit, wat ervoor zorgt dat je minder kunt ruiken en dus ook minder goed kunt proeven. Die droogte is trouwens ook de reden dat de rode wijnen niet te veel tannines mogen hebben: hun drogende effect is immers ook groter. Maar de rode wijnen gaan we straks pas proeven, eerst nog even een ronde wit.
Viognier, een Vermeer en een sliptong
De derde witte wijn is de Viognier 2017 van Abbotts & Delaunay uit de Pays d’Oc (Frankrijk dus). In dit glas volop aroma’s van bloemen, abrikozen en gele appels. De wijn is mondvullend, met zachte zuren en een klein bittertje. Qua aroma’s net een tikkie te aanwezig bij de krokante sliptong met kataifi (een draderig deeg), witlof en beurre rouge, maar qua mondgevoel een supermatch. Het gerecht is trouwens heerlijk, met mooie, zachte smaken en weer dat aangename verschil in structuren. Ter verdere begeleiding hebben we hierbij een schilderij van Johannes Vermeer dat officieel ‘Gezicht op huizen in Delft’ heet, maar bekend is als ‘Het straatje’(circa 1658). Dergelijke gewone huizen waren indertijd een ongebruikelijk onderwerp voor het schilderij, maar de compositie is spannend en zeer gedetailleerd. Als de bij de proeverij aanwezige dame van het Rijksmuseum uitlegt dat vrouwen op schilderijen altijd iets te doen moesten hebben en dat ze op dit exemplaar misschien net klaar waren met de voorjaarsschoonmaak, is met een dikke knipoog de link naar het thema ‘Lente’ ook weer gelegd.
Bardolino met foie gras en het portret van een vrouw
Na deze drie witte wijnen volgt de eerste rode wijn. In het glas de Frescaripa Bardolino Classico van Masi uit 2017 (uit Italië natuurlijk). Dit is een en al zoet rijp fruit: aardbeien, kersen, aalbessen en pruimen. Een lekker sappige, vriendelijke rode wijn met aardig wat zuren en lage tannines. Hierbij krijgen we een crème van foie gras met rode biet van de BBQ en kersenvinaigrette. Door de nogal intense smaak van de foie gras is dit een heftig gerecht. Nou heeft de Bardolino zelf ook flink intense aroma’s, maar tegen dit smaakgeweld legt hij het toch af. Wel biedt de wijn met zijn zuren een fijn tegenwicht voor de vette crème en daarnaast sluit hij heerlijk aan bij de bietjes en de kersenvinaigrette. De titel van het begeleidende schilderij dekt volledig de lading: ‘Portret van een vrouw’, geschilderd door Frans Hals (circa 1635). Helder. Bijzonder is hoe voor het schilderen van haar huid dunnere verf is gebruikt om de zachtheid van een vrouwenhuid weer te geven.
Argentijnse Merlot met draadjesvlees en bloemen
De laatste wijn is de Bodega Norton Finca Perdriel Merlot 2017 uit Mendoza, Argentinië. Een rijpe, volle, kruidige rode wijn met aroma’s van pruimen, zwarte kersen, pure chocolade en koffie. Hij voelt soepel in de mond, met wat lagere zuren en milde tannines. Qua karakter doet dit natuurlijk wat minder aan de lente denken, maar het etiket doet dat des te meer. Hierop staat het ‘Stilleven met bloemen’ (circa 1625 – circa 1630) van Balthasar van der Ast. Dit weelderige boeket bestaat uit o.a. tulpen, rozen, irissen, akeleien en koekoeksbloemen. Als begeleidend gerecht krijgen we gesmoord draadjesvlees met gerookte aardappelpuree en schuim van oude Beemsterkaas. Een topcombinatie met de wijn: gerecht en wijn hebben allebei een intense, ‘donkere’ smaak en een zachte structuur. Lekker hoor.
Op naar het Rijksmuseum, of….
Ben je nieuwsgierig geworden naar deze schilderijen? Ze zijn alle vijf te bewonderen in het Rijksmuseum, dat altijd een bezoekje waard is. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om naar het museum zelf te gaan, dan is er trouwens een alternatief: op de website van het Rijksmuseum kun je al deze werken ook bekijken, in zeer hoge resolutie zelfs. Maar je zou dit natuurlijk ook kunnen zien als het perfecte excuus voor een vliegreisje in de KLM business class….
*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl
🍇🍷🍴 Geen enkel wijn- of ander culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie