In de tweede Kerstwijn Special staan enkele wijnen van Cantina Bolla in de spotlight. Cantina Bolla is wellicht een van de bekendste Italiaanse wijnhuizen met een grote range aan wijnen. Ik zocht er 6 uit die zeker de moeite waard zijn bij je kerst- of nieuwjaarsdiner.
Cantina Bolla, hoe het begon
Eind 19e eeuw bezat Abele Bolla een herberg in het middeleeuwse plaatsje Soave in de Italiaanse regio Veneto. Van heinde en verre kwamen de gasten naar de herberg van Bolla. Niet alleen voor het eten, vooral ook om de kwaliteit van de wijnen. Die wijnen werden zo populair dat Abele Bolla besloot er een echte business van te maken: Cantina BOLLA was geboren.
Niet aan tafel zonder Soave Bolla
Toen de drie zonen van Abele Bolla mee gingen werken in Cantina BOLLA gingen de uitbreidingen snel: naast Soave kwamen er wijnen bij uit Valpolicella en Bardolino. Met de komst van de kleinzonen in het bedrijf worden de wijnen van Bolla ook in Amerika bekend. Er wordt zelfs gefluisterd dat Frank Sinatra weigerde aan tafel te gaan zonder ‘Soave Bolla’.
Traditie naast innovatie bij Cantina Bolla
Nu, ruim 130 jaar later is Cantina Bolla uitgegroeid tot een wereldwijd befaamd wijnhuis met een groot scala aan wijnen. “Pride of the past, passion for the future” is nog altijd het motto van Bolla. Respect voor de traditie, maar een ‘drive’ voor innovatie, nodig om topkwaliteit wijnen te blijven maken. De kwaliteit die de klanten wensen.
1) Bolla Pinot Grigio delle Venezie
De Pinot Grigio dell Venzie van Cantina Bolla is gemaakt van 100% pinot grigio uit speciaal geselecteerde wijngaarden in Trentino en Veneto. Door zorgvuldig te snoeien en de oogsten laag te houden is dit een wijn met goede structuur en fruitrijke aroma’s.
Frisse, aromatische neus. Bloemig en fris citrusfruit. Rond in de mond, sappig, met een prettig fris grapefruit bittertje dat hem precies genoeg body geeft. Opwekkende afdronk.
Lekker als aperitief, maar ook bij schaal- en schelpdieren, citroenrisotto, wit vlees of vis met een frisse saus (salie, citroen).
€ 9,99*
“Fris, sappig en bloemig met een prettig grapefruit bittertje”
A-W 8/10
2) Bolla Soave Classico Retro
De Soave Classico Retro is een blend van 90% garganega en 10% trebbiano di Soave. Door een voor een klein deel overrijpe druiven te gebruiken kreeg deze wijn zijn body en aromatische complexiteit.
Lekker sappig primair fruit in de neus, maar niet té uitbundig. Rond, soepel, zacht en sappig. Wit fruit, peer en een tikje amandel.
Lekker als aperitief, bij een feestelijke garnalen- of krabcocktail, risotto met groene asperges en amandelen, een gegrild witvisje of sardientjes van de gril.
€ 8,99*
“Sappig fruit, niet té uitbundig. Rond, soepel en zacht”
A-W 7,8/10
3) Bolla Soave Classico Tufaie
Deze wijn is een blend van 85% garganega en 15% trebbiano di Soave. De naam ‘Tufaie’ komt van de naam Tufa Quarres, die gevonden werden in de bodem waar de druivenstokken voor deze wijn staan. Tufa Quarres zijn goudkleurige vulkanische stenend die werden gebruikt om kerken en theaters te bouwen. Na de vinificatie blijft de wijn enige tijd ‘sur lie ’ terwijl een regelmatige ‘batonnage’ plaatsvindt. Deels rijpt de wijn op kleine vaten van Frans eiken. Dit alles resulteert in een intense, complexe wijn met body en structuur.
Door de korte houtrijping heeft deze Soave iets minder primair fruit dan de vorige wijn. Hij is complexer maar blijft toch elegant. Rond, met rijp wit fruit en mooie zachte zuren en een mild amandelbitterjte na.
Door die zachte zuren en dat amandelbittertje past deze wijn van Bolla heel mooi bij de klassieke combinatie van forel met amandelen. Maar ook een stukje kalfsvlees schuwt hij niet. Evenals een mooi pastagerecht met noten en een (milde) blauwe kaas.
€ 15,99*
“Rond, met rijp wit fruit en milde zuren”
A-W 8,10
4) Bolla Verona Rosso Retro
Opvallend bij de Bolla Verona Rosso Retro is de combinatie van de autochtone druivenrassen corvina en rondinella gecombineerd met de meer ‘wereldse’ merlot en cabernet sauvignon. Die laatste twee brengen zachtheid en structuur in de wijn waarin vooral het fruit van de corvina en rondinella centraal staat.
De Rosso Retro van Cantina Bolla is robijnrood van kleur. Lekker veel fris rood fruit en besjes in neus en mond naast een fijne kruidigheid. Blind geproefd zou je hem kunnen verwarren met een modern gemaakte Bordeaux, maar deze Retro heeft net wat meer rijp fris fruit en zachtere tannines.
Geniet van deze wijn bij geroosterd vlees, lam (met provencaalse kruiden), pasta met een saus van verse kerstomaatjes.
€ 9,99*
“Rijp rood fruit, besjes en een fijne kruidigheid”
A-W 7,9/10
5) Bolla Creso Rosso Verona
De Bolla Creso Rosso Verona is ook zo’n speciale blend. In dit geval van 65% corvina, de koninging van Verona’s rode wijnen) met 35% cabernet sauvignon. De druiven worden geplukt als ze perfect zijn. De corvina druiven worden zo gevinificeerd dat het mooie fruit behouden blijft. Een deel van de cabernet druiven wordt echter eerst nog een korte tijd gedroogd, waardoor het sap na persing zeer geconcentreerd is. Dit, en een houtrijping van bijna 12 maanden in Franks eiken vaten geeft de wijn zijn rijke karakter, stevige body en fluweelzachte, ronde tannines.
Dit is voor mij een WOW-wijn! Wát een wijn achter zo’n eenvoudig etiket! Donker fruit, kersen en specerijen (kruidnagel, nootmuskaat) in de neus. Hij is heerlijk sappig met drop, weer die specerijen en zwarte peper in de mond. Prachtige balans tussen het hout en fruit. Een rijke wijn.
Een geweldige wijn bij eend, wild of gevogelte (kerst-kalkoen). Kan een begeleidend cranberry- of cumberlandsausje heel goed aan. Maar voor een stevige T-bone van de Big Green Egg zal hij ook niet achteruitdeinzen.
€ 23,99*
“Wow-wijn! Donker fruit, specerijen, sappig met mooi verweven hout”
A-W 9,5/10
6) Bolla “Le Poiane” Amarone della Valpolicella
De ‘Le Poiane’ Amarone della Valpolicella van Bolla is een grootse wijn die alleen in de allerbeste oogstjaren wordt gemaakt. De druiven (corvina, corvinone, rondinella) worden niet alleen heel rijp geplukt, ze worden na de pluk eerst nog 3 maanden in kleine kratjes in speciale droogruimtes te drogen gelegd. Na de vinificatie volgt een rijping van 24 maanden in Frans en Amerikaans en voor een deel in Sloveense eiken vaten waarna bij verder nog 2 maanden rijpt op fles.
Deze Amarone “Le Poiane” van Cantina Bolla vraagt om lucht, dus even van tevoren overstorten in een karaf, maar dan heb je ook wat. Dik kersensap in neus en mond. Vol zonder log te worden door een fijne frisse kruidigheid en een vleugje witte peper. De afdronk is opvallend fris voor een Amarone. Een cadeautje! En zo is hij ook verpakt.
Serveer deze wijn bij een mooi stukje ossenhaas of risotto met paddestoelen. Ook een ideale begeleider van (wild)stoofpotjes of hertenbiefstuk.
€ 34,99*
“Dik kersensap en een fijne kruidigheid. Vol zonder log te worden”
A-W 8,9/10
LINKS:
*De wijnen van Bolla zijn te koop bij de MITRA drankenspeciaalzaken (En zoals altijd: 6 halen, 5 betalen)
Ga hier naar de (Nederlandstalige) Facebook pagina van Cantina Bolla!
Geen enkele proefnotitie, wijnspijs-advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
NB: dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. Wines&Spirits, de importeur van deze mooie wijnen
#kerstwijn
Geef een reactie