Ze zijn weer te bestellen: die overheerlijke Engelse Kelly Bronze kalkoenen. Al jaren een groot succes in onze winkel voor het kerstdiner  van onze klanten. De schare fans groeit nog jaarlijks: “Eenmaal een Kelly, altijd een Kelly” horen wij. Omdat ik altijd graag zelf zie waar mijn producten vandaan komen bracht ik een bezoek aan Engeland.

Borough Market en Niel’s Yard

Kelly Bronze Borough Market bezoek Paul Kelly, zoon van de oprichter van de Kelly Bronze kalkoenhouderij en thans de eigenaar, haalt ons op van het vliegveld. Voordat we naar zijn bedrijf rijden moeten we van hem “even” wat leuke stukjes van Londen zien. We bezoeken o.a. Borough Market. Deze markt met een echt Engelse sfeer, was vroeger een afslag van groente- en fruit en is nu een van de leukste etenswarenmarkten van Londen.  Veel producten die hier worden verkocht zijn biologisch en van kleine producenten. Een geweldige plek om uren te dwalen, maar we moeten door: naar Niels Yard, wellicht de meest bekende kaaswinkel van
Kelly Bronze Niel's Yard Douche Engeland. Ambachtelijk geproduceerde kazen worden hier met veel liefde en aandacht voor het product aan de man gebracht. Ik heb in mijn winkel geen douche om de luchtvochtigheid te regelen, maar gelukkig wel al die heerlijke Engelse kazen die hier uitgestald staan: Farmhouse Cheddar, Colston Bassett Stilton, Ticklemore, Stinking Bisshop en meer!
Kelly Bronze Niel's Yard kazen

 

 

 

 

Jamie Oliver en Jimmy Doherty: vrienden voor het leven

Vervolgens brengen wij een bezoek aan een bijzondere boerderij. Paul Kelly is al jaren bevriend met Jamie Oliver en Jimmy Doherty. De laatste is bekend van de populaire TV-serie Jimmy’s farm. Jimmy is een jonge bioloog die een

droom had: een varkensbedrijf starten dat werkt op een duurzame wijze. Daarnaast wilde hij zijn ervaringen delen om zoveel mogelijk mensen te laten nadenken over o.a. duurzaamheid. Hij wilde ook een eigen winkel beginnen en daar topkwaliteit varkensvlees, worsten en bacon verkopen uit zijn eigen kudde zeldzame Britse varkens. De rassen die hij daarvoor gebruikt zijn het Essex varken en de Saddleback. Zijn dromen zijn inmiddels uitgekomen. Enthousiast geeft hij ons een rondleiding over zijn farm en laat ons zien dat varkens geen dikke wezenloze beesten zijn. Hier hollen en rollen zij vrij en blij door de modder en genieten van de aandacht en de aaien over hun bol!

Maldon zeezout en oesters 

Voordat we ons reisdoel bereiken snoepen

Kelly Bronze bezoek Maldon oesters en zeezout we nog een oestertje in Maldon, een plaatsje aan de kust van Essex. We zien hoe de oesters binnengehaald worden, schoongespoten en gesorteerd. Het Maldon zout, waarvan ik de knisperende flakes verkoop, wordt ook gewonnen in dit gebied. Leuk om ook dat eens met eigen ogen te aanschouwen.

 

En dan eindelijk… de Kelly Bronze kalkoenen

Paul brengt ons tot slot naar zijn “heiligdom”, zijn kalkoenen. Hier zien wij blij fladderende en vrolijke kalkoenen die vrij in de weilanden kunnen rondlopen en ’s nachts bescherming hebben in deels open schuren.

We krijgen een rondleiding over de velden en door de schuren terwijl Paul honderduit vertelt. De dieren hebben voortdurend de beschikbaarheid over vers water en eten. Het voedsel bestaat o.a. uit lokaal geteelde granen zonder additieven. De Kelly’s worden pas geslacht als ze volwassen zijn en dat gebeurt hier heel snel en zonder voorafgaande stress. Je ziet het hier en proeft het later. Dit voelt goed.

Tot slot: het Kelly Bronze diner !

Paul neemt ons mee naar zijn woning. Een grote boerderij in het prachtige landschap van Essex. Het is buiten koud, maar we worden al snel warm als Paul met de restanten van door ons meegebrachte oesters uit Maldon een vuurtje stookt. Een grote Kelly Bronze staat inmiddels al te garen in de oven. Ongevuld, verzekert Paul ons, want dat is echt zonde van de smaak van de kalkoen. Die is op zich al bijzonder lekker. En dat proeven wij. Je raadt wel wat er bij ons op tafel staat met kerst!

Paul Kelly haalt de Kelly Bronze kalkoen uit de oven.

Paul Kelly haalt de Kelly Bronze kalkoen uit de oven

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!