Op donderdag 18 januari werd door Fred Nijhuis (Nijhuis Consultancy & Services) een perslunch georganiseerd ter gelegenheid van de introductie van enkele exclusieve wijnen uit Georgië. Caroline Cocheret was erbij voor Anne-Wies.NL.

Bij restaurant Hemel en Aarde in Utrecht presenteren de befaamde Britse wijnprofessional Robert Joseph en Georgische wijnmaker Vladimer Kublashvili hun nieuwste project: K’AVSHIRI. Onder deze naam brengen zij gezamenlijk enkele Georgische wijnen uit die uitsluitend in zeer gelimiteerde oplagen worden gemaakt. Zowel de witte als de rode versie zijn gebaseerd op veelal authentieke, lokale druivenrassen met een opvoeding in traditionele qvevri, aangevuld met een subtiele rijping in eikenhout. Joseph en Kublashvili beschouwen deze wijnen als een symfonie, waarin allerlei nationale en internationale tonen een harmonieus geheel geven.

 

Vladimer Kublashvili

We worden ontvangen in de wijnkelder van het restaurant alwaar eerst een proeverij plaatsvindt gevolgd door een – werkelijk uitstekende – lunch, begeleid door andere wijnen van wijnmaker Vladimer Kublashvili. Vladimer is sinds 18 jaar verbonden aan Khareba, een van de belangrijkste wijnhuizen van Georgië, en wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde wijnmakers van Oost-Europa.

Vladimir schenkt in

Wijnmaker Vladimer Kublashvili schenkt zijn wijnen in

Introductie K’AVSHIRI in Nederland

Robert Joseph neemt het woord en benadrukt allereerste de exclusiviteit van hun wijnen; van elk type worden slechts 996 flessen geproduceerd. Waarom is gekozen voor Nederland voor de introductie van de wijnen van K’AVSHIRI? Robert legt uit dat dat is omdat Nederland zo breed is georiënteerd als het om wijn gaat. In Frankrijk zie je vaak uitsluitend Franse wijnen op de kaart staan, in Italië Italiaanse, in Spanje Spaanse etc. In Nederland echter kom je zowel in winkels als restaurants een breed scala aan wijnen tegen uit vele landen van de wereld. De wat meer avontuurlijke Nederlandse wijndrinker staat ook open voor nieuwe ontdekkingen uit – bijvoorbeeld – Georgië. Hoog tijd om dit bijzonders te gaan proeven dus.

Het K’AVSHIRI project is gestart met het doel een compleet nieuwe en unieke wijn te creëren in het oudste wijngebied van de wereld. En uniek is het zeker, want zowel de rode als de witte wijn zijn niet alleen blends van verschillende authentieke inheemse druivenrassen, maar ook van verschillende oogstjaren én van wijnen met verschillende soorten opvoeding (hout, qvevri, rvs), om op deze manier zoveel mogelijk complexiteit te verkrijgen.

Georgië kent meer dan 500 verschillende autochtone druivenrassen maar de meeste daarvan worden niet commercieel geëxploiteerd en zijn maar op kleine schaal aangeplant, soms op slechts enkele hectares. De druiven voor deze wijnen worden met de hand geplukt. Daarna wordt een deel (totaal 11,6%) op de schil vergist in de traditionele qvevris (aardewerken amphora’s), 10 % wordt vergist in gebruikt Frans eiken en de rest in RVS.

K'avshiri label en flessen

K’AVSHIRI wit

De witte K’AVSHIRI is een intrigerende blend van de lokale rkatsetelli, krakhuna, mtsvane, solikouri, mtsvivani, khikhvi, tsitska, kisi aangevuld met muscat en aligoté. De aligoté vocht zich naar binnen vertelt Robert, omdat eerdere blends zonder deze druif niet het gewenste resultaat gaven. Het is een mooie droge wijn met aangename zuren en een enorme aromatische complexiteit, met een goede structuur en balans.

K’AVSHIRI rood

De rode K’AVSHIRI wordt gemaakt van saperavi, jaleshi, aleksandrouili, aladasturi, otskhanuri, sapere, merlot, rkatsiteli en mtsvane. Poeh, ik ben blij dat ik het op mag schrijven en niet uit hoef te spreken. Maar het resultaat mag er zijn! Wat een energieke, sappige, kruidige wijn, mooi gestructureerd en veel lengte. Zeer gastronomisch ook. Maar gezien de beperkte beschikbaarheid kozen onze gastheren er voor om andere wijnen te schenken bij de lunch.

Monocepages

Maar voor het zover is proeven we in rap tempo nog monocepagewijnen van drie witte druiven en drie blauwe druiven die voorkomen in de blends van respectievelijk de witte en de rode K’AVSHIRI. Dit zijn krakhuna, tsitska en kisi (de laatste twee zijn orange wines) en de blauwe druiven aladastuni, ojaleshi en saperavi. Werkelijk uniek om zo’n serie aan wijnen van zeldzame druiven te mogen proeven.

Kavshiri witte wijnen orange wijnen

Chateau Lipartani & de Hemelse lunch

Bij de lunch worden de witte Chateau Lipartani, gemaakt van chardonnay, krakhuna, mtsvane, sauvignon en ksiiska en de rode Chateau Lipartani gemaakt van aladasturi en saperavi geschonken. Beide wijnen worden eveneens door Vladimer gemaakt.

De lunch bestaat uit een voorgerechtje van Kingfish (met koffie ponzu, kaffir, pompoen en duindoornbes). Verfijnde en complexe smaken. De witte wijn is elegant, met mooi fruit, subtiel houtgebruik, iets bloemig en voldoende complexiteit om een mooie tegenhanger te vormen met het gerecht.

De volgende gang is een tussengerechtje van Japanse Custard (met zwezerik, knolselderij, trompette de la mort en eidooier) met wat meer aardse smaken. Maar de witte wijn gaat ook hier moeiteloos mee samen.

Het hoofdgerecht bestaat uit diverse bereidingen van wilde eend (met pruim, schorseneren, jeneverbes en boekweit). De rode Lipartani, met zijn fluweelachtige structuur, zijn kruidigheid en zijn complexe aroma’s van truffel en chocola combineert mooi met het gerecht.

We sluiten af met een dessert van rijst met jasmijn, amazake en citrus en daarna koffie met friandises.

Lipartiani en gerechtjes

Georgische wijnen, gastronomische wijnen

Er wordt fantastisch gekookt bij Hemel en Aarde, het is een zeer aanbevelenswaardig restaurant. En wat een voorrecht om bij al die mooie bereidingen zulke unieke Georgische wijnen te proeven. Alle wijnen van Vladimer bieden een uitdagend en complex pallet aan smaken en zijn breed (gastronomisch) inzetbaar.

Ik kan wel concluderen dat, mede door deze geweldige wijnmaker, Georgië op de kaart staat als serieus wijnland!

Meer over dit project: kavshiriwine.com

Over Robert Joseph: winethinker.com

Over het restaurant: hemel-aarde.nl

Over Nijhuis Consultancy: fred-nijhuis.nl

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde).  Wijneducatienederland.nlLees hier alle artikelen van Caroline

#caroline