Wow! Wát een gaaf kookboek is dát: JUST COOK IT van Sergio Herman. Prachtige foto’s en boeiende recepten. Ik heb het likkebaardend uitgelezen. Jazeker, uitgelezen. JUST COOK IT leest namelijk als een boek. Voor Mara Grim de credits voor die lekker leesbare teksten. En van Anne-Wies.nl de complimenten! 

Een bordje eten of geluk

In JUST COOK IT laat Sergio Herman zien dat je van iets eenvoudigs iets ‘super tasty’s’ kan maken. Dat je absoluut geen ingewikkelde fratsen hoeft uit te halen of apparaten aan te schaffen die je na twee keer gebruiken toch weer op zolder zet. Het enige wat je moet doen is ingrediënten van goede kwaliteit op smaak weten te brengen. En daarmee begint het eerste hoofdstuk, dat wellicht het belangrijkst is.

“Kleine smaakaccenten lijken misschien details, maar ze maken wel het verschil tussen een bordje eten en een bordje geluk”

 JUSTI COOK IT: Basic Magic

In dat eerste hoofdstuk van JUST COOK IT deelt Sergio een aantal ‘basic’s’ die je makkelijk zelf kunt maken en altijd in huis zou moeten hebben. Met onder andere ingelegde Jalapeños en citroenen, vanille, -chili en basilicum-olie, gedroogde tomaten en gekonfijte knoflook maak je je recepten “nét even wat lekkerder en nét even wat sexyer”.  En dan volgen aioli, za’atar, atjar, chimichurri en nog meer van dit soort heerlijkheden. Hoe lekker als je dat vers maakt!

just cook it voorraadpotten

“Je pimpt er supersnel een visje, een stuk vlees of een salade mee”

Smaken van vroeger met een twist

Na dit ‘Basic Magic’ hoofdstuk volgen in JUST COOK IT Snacks & Sandwiches, Groente & Salades, Schaal- & Schelpdieren, Vis, Vlees & Gevogelte en Zoet. De recepten zijn allemaal voor 4 personen. Tussen de recepten door vertelt Sergio over thuis, dat daar geen zes gangen worden verwacht maar ‘gewoon lekker eten’. Over wat hij van zijn vader heeft geleerd. “Het zijn allemaal smaken van vroeger waar ik een twist aan heb gegeven”. En over zijn nieuwste restaurant AIRrepublic in Cadzand. “Daar gaan we ook helemaal voor classic en eenvoudig. Man, ik vind dat zo lekker!”

“Na één hap wist ik: fuck, dit is next-level vliegtuigeten” – Sergio over de inspiratie voor zijn gelakte kippenvleugels die hij onverwacht opdeed door een vliegtuigmaaltijd 

JUST COOK IT!

Een duidelijke receptenindex en ingrediëntenregister zijn achterin het 255 pagina’s tellende JUST COOK IT opgenomen. Dit boek wil je hebben! Maar wat nu? Waar zal ik mee beginnen? De Turkse eieren, de ‘Gebakken kreeft zoals vroeger’, Thaise fondue of Risotto met coppa die parma? Of misschien eerst…?Ik zeg… JUST COOK IT!Just Cook It HR

LINKS:

JUST COOK IT koop je snel en makkelijk bij Bol.com

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Over mijn bezoek aan Sergio’s The Jane lees je hier