In dit laatste deel over de wijnen van Jumilla neem ik je mee naar Casa de la Ermita en Bodegas TorreCastillo. Twee prachtige bedrijven waar we niet alleen mooie wijnen proefden, maar ook werden ontvangen met een heerlijke lunch. 

Bodegas TorreCastillo

Als we op een zonnige dag bij Bodegas TorreCastillo arriveren zijn de vuren voor de lunch al opgestookt. De ‘barbacoa‘ (barbecue) ziet er spectaculair uit. Het vuur wordt gestookt met snoeiafval takken uit de wijngaard.

Jumilla Torrecastillo aankomst

TorreCastillo, de wijngaarden

We worden echter eerst meegenomen naar de wijngaarden, want daar begint het allemaal. Het bedrijf is gestart in de jaren 1980 door Antonio López, die zijn druiven niet meer ging verkopen, maar, met behulp van zijn zoon Julián,  zijn eigen wijn ging maken. Nog altijd is het een familiebedrijf, met nu de 2e generatie aan het roer. De familie bezit 100 ha aan wijngaarden, waarvan 80% is beplant met monastrell, 10% met sauvignon blanc en 10% met garnacha tintorera (=alicante bouschet). De focus: goede wijnen voor een goede prijs.

We komen aan bij wijngaard die ligt op meer dan 800 meter boven de zeespiegel. De bodem is kalkhoudend, wat, volgens de viticulturist van de winery Juan, de wijnen een lage zuurgraad en een hoog alcoholgehalte geeft. Het is dus goed dat de wijngaard zo hoog ligt, waar er een constante koele wind waait (zie de aanwezigheid van de vele windmolens) die de wijnen toch de nodige zuren geeft. Er wordt 100% organic gewerkt, maar de winery heeft geen certificering.

Torrecastillo compilatie old vines

De TorreCastillo Old Vines

De volgende stop is een wijngaard met meer dan 55 jaar oude garnacha tintorera bushvines. Tegenwoordig wordt dit druivenras geleid, wat meer productie geeft. Deze oude stokken produceren slechts maximaal 6 trossen per wijn’stok’. “Wel van een heel mooie kwaliteit” wordt ons verzekerd.

Torrecastillo wijngaard compilatie 2

TorreCastillo, de proeverij

We rijden terug naar de winery waar we in het proeflokaal twee Sauvion Blancs proeven, begeleid door wat kleine hapjes. De rode proeven we straks bij de lunch.

Sauvignon Blanc 2023
Een jonge wijn, uitsluitend rvs. In de nacht geoogste druiven om de frisheid te behouden.
Fris, rond, citrus en tropisch fruit. Bloemig.

Sauvignon Blanc Selección 2022
Voor deze wijn zijn de beste sauvignon blanc druiven geselecteerd, ook in de nacht geoogst. Fermentatie in inox.
Romig, fris, rond, citrus en tropisch fruit. Rond en vol.

TorreCastillo Sauvignon Blanc 2 x

Gachamiga en Monastrell ‘Pie Franco’

Buiten wordt er voor ons een verrassende schotel bereid: Gachamiga. Een traditioneel streekgerecht wat lijkt op een soort broodpap met in dit geval lekker veel knoflook. Het wordt in een grote pan op tafel gezet en we dippen met stukken brood de inhoud leeg. Erbij proeven we de Antonio Pie Franco 2022, een wijn van 100% monastrell van ongeënte (‘pie franco’) stokken. Rond, sappig, balsamico, ronde tannines, vol. Heerlijke wijn!  

Torrecastillo en antonio Jumilla

Gazpacho Jumillano

Dan volgt nog een verrassing: binnen is een grote tafel voor ons gedekt waar we worden getrakteerd op nog een bijzonder streekgerecht: Gazpacho Jumillano. Ook dit is buiten op open vuur bereid en wordt binnen in de open haard warm gehouden. In dit gerecht wordt van alles gebruikt wat op dat moment voorhanden is zoals patrijs, konijn, slakken etc., knoflook en kruiden. Het wordt met brood gekookt en geserveerd in een soort tortilla.

Gazpacho Jumilla Torrecastilli

TorreCastillo, de wijnen bij de lunch

Bij deze bijzondere maaltijd worden verschillende wijnen geserveerd. De TorreCastillo Monastrell 2022 is fris, licht en bloemig. Mijn voorkeur heeft de Antonio Monastrell.  De volgende wijn is de  TorreCastillo Garnacha Tintorera 2022. En dat is een fijne! De wijn is sappig, fris, rond, met donker fruit en een lange, frisse finish. Mooie wijn! De TorreCastillo El Tobar Monastrell 2020 is eveneens sappig en vol. Rond, heel spicy, frisse tannines. Ook weer een mooie wijn! Bij het nagerecht, cheesecake en wijnkoekjes (rico de vin), wordt de TorreCastillo Monastrell Dulce geserveerd. Een mooie combinatie. De wijn is niet te zoet, kersen en een licht koffiesmaak.

TorreCastillo wijnen compilatie

TorreCastillo Jumilla groepsfoto

torrecastillo.com

Casa de la Ermita 

Casa de la Ermita kende ik al uit de tijd dat ik zelf een wijn-en delicatessenwinkel had in Nederland. Er is e.e.a. veranderd en Casa de la Ermita valt nu, samen met Hacienda del Carche, onder de naam EsenciaWines. We worden door export manager Lorenzo Baños ontvangen op een prachtige locatie hoog in de heuvels van Jumilla, waar we uitkijken op El Carche, een 1.300 meter hoge berg. Naast de winery zien we de enorme 300 jaar oude olijfboom, die op de etiketten van Casa de la Ermita prijkt. We zijn hier omringd door 140 ha wijngaarden. Uitbreiding is, doordat de winery zich in een beschermd natuurgebied bevindt, niet mogelijk. De productie vindt nu elders plaats.

Ermita buiten compilatie

Geweldig wijnmuseum

Hier is een proeflocatie gevestigd en een van de beste wijnmusea van Spanje. We kijken onze ogen uit. Van een originele ‘Cuco‘ (een boeren’huisje’) tot een doorsnede van de bodems, van een verzameling kurkentrekkers tot de allereerste suikermeter (een echte Cartier), van Espartera (een gewas dat voor van alles wordt gebruikt), tot amfora’s en distilleer ketels. En een heuse ‘straat’ om geuren te herkennen. Dikke aanrader!

Casa de la Ermita museum uitgelicht

Casa de la Ermita, de proeverij

Als we gaan proeven voegt hoofdwijnmaker Aleksander Ivanov zich bij ons. Deze Bulgaarse flying winemaker had al heel wat wijnen gemaakt over de hele wereld voordat hij neerstreek in Jumilla.

Casa de la Ermita Blanco 2023
Een blend van 60% viognier, aangevuld met chardonnay en macabeo. Casa de la Ermita was pionier met viognier hier, net als met petit verdot, die we later zullen proeven.
Geurige neus, witte bloemen, licht grapefruit. Heel veel smaak. Fris, rond, kruidig. Verfijnd bittertje. 

Lunático Sauvignon Blanc 2023
De druiven werden in de nacht geplukt om hun frisheid te behouden. Heel belangrijk in deze hete regio.
Fris, citrusfruit (limoen) gecombineerd met tropisch fruit (verse ananas). Heerlijk frisse wijn.

Casa de la Ermita Parcela la Solana Viognier 2023
100% viognier, fermentatie in Frans eiken barrels. Limited edition: 2600 flessen. De druiven werden niet gelijk geperst, zoals gewoon is bij een witte wijn. Het uitlopend sap werd opgevangen, waarna de druiven heel licht werden geperst. Dit om meer aroma’s uit de schil te halen.
Fris, bloemig. Mooi hout wat de wijn de spicy tonen geeft. Rond mondgevoel.

Casa de la Ermita Jumilla witte wijnen

Casa de la Ermita Petit Verdot Rosé 2023
Bleekroze van kleur. Rond, zacht, elegant. Fris rood en bessenfruit. Bijna romig. Zilt, spicy. Mooi glas.

Taus Rosado 2022
Omdat er opmerkingen worden gemaakt over de bleke kleur van de vorige rosé pakt Aleksander er ter vergelijking een andere bij. Deze, van Hacienda del Carche, is een stuk donkerder van kleur. Hij is gemaakt van monastrell en syrah.
Rond, vol,  iets minder smaak en complexiteit dan de vorige rosé. 

Ermita rosé compilatie

Casa de la Ermita Tinto 2023
Een blend van 55% monastrell en 45% syrah. We proeven een tankmonster. Speciaal voor ons zijn 2 flessen gebotteld. Alc. 13,5%, wat laag is voor rode wijnen uit deze regio.
Veel sap, spicy, rood fruit, ronde tannines. 

Casa de la Ermita Petit Verdot 2020
Heel rijp geplukte 100% petit verdot. Minimaal 6 maanden gerijpt in Frans en Amerikaans eiken. Volgens de wijnmaker heeft petit verdot houtrijping nodig, omdat hij anders te scherp is.
Heel donker van kleur: petit verdot is een kleine druif, dus in verhouding veel schil t.o.v. het sap. Veel fruit, veel sap, fris. Ronde tannines. Heerlijke wijn! 

Casa de la Ermita wijn en aan tafel

Dan komt de lunch voorbij in de vorm van heerlijke mini gerechtjes en een reuzenpan met paella terwijl de proeverij verder gaat.

Casa de la Ermita gerechtjes

Infiltrado 2022
Een blend van syrah, monastrell en grarnacha tintorera van Hacienda del del Carche. Ongefilterd, zoals de naam al zegt. Op het achterlabel wordt dan ook geadviseerd de wijn langzaam uit te schenken.
Fris, intense aroma’s van rood fruit, sappig, wit pepertje.

Casa de la Ermita Viñedo Singular Parcela los Pinos Monastrell 2021
Deze wijn Single Vineyard wijn rijpte 12 maanden in Frans eiken barriques. Organic.
Rijp donker fruit, mediterrane kruidigheid, tikje rokerig. Mooi glas! 

Lunático Monastrell 2020
De wijn rijpte 12 maanden in Frans en Amerikaans eiken.
Lekker veel fruit en sap. Rijp donker fruit en een mediterrane kruidigheid, begeleid door een hint van balsamico. Ronde tannines.

Casa de la Ermita Vino Dulce Monastrell 2022
Natuurlijk zoete wijn van 100% monastrell. Heel laat geplukte druiven dus niet versterkt.
Zoet maar niet log. Rood en donker fruit en een tikje spicy. Jammy. 

Casa de la Ermita laatste 4 wijnen Jumilla

Casa de la Ermita groepsfoto Jumilla

esenciawines.com

Het waren weer mooie bezoeken in Jumilla. Meer over deze reis? Kijk hier even rond.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook