In deel 3 over de Spaanse wijnregio Jumilla bezoeken we de oudste bodega en de meest ‘sustainable’. Bodega Alceño ligt midden in de gemeente Jumilla en bestaat al sinds 1870. Bodegas Juan Gil is onderdeel van een groter concern en heeft de ambitie de meest duurzame winery ter wereld te worden. 

Bodegas Alceño – de oudste

De oudste commerciële winery van Jumilla is Bodegas Alceño. De winery is in 1870 opgericht door een ondernemende wijnmakelaar genaamd Roque Martínez, samen met twee compagnons. Hij zag kansen voor de wijnbusiness doordat de phylloxera plaag in heel Europa wijngaarden verwoest had en Jumilla (nog) niet was getroffen. Door het droge klimaat en de arme gronden kon de druifluis zich daar niet makkelijk nestelen. Eigenaar sinds 2011 is de familie Bastida, die de naam Bodegas Alceño aan de winery gaf. De winery is aangepast aan de tijd en heeft nu een opslagcapaciteit van 3.500.000 liter waarvan  75% in beton, 15% in eikenhouten vaten en slechts 5% in RVS.

Alceno compilatie

Bodegas Alceño, de proeverij

Alceño rosé 2023
Meer kleur dan de populaire Provence rosé. Dat is hier heel populair, volgens onze gastheer.
Fijne neus, mediterrane kruiden. Droog, snoepjes-rosé maar wel droog, zuurtjes. Niet mijn favoriete stijl.

Alceño 50 Barricas Syrah 2022
Deze wijn van 85% syrah en 15% monastrell rijpte 6 maanden in eiken vaten. Na tempranillo werd ook syrah toegelaten in de DO. Tempranillo deed het niet goed, maar syrah bleek heel goed te gedijen in de hitte.
Donker fruit, sap, cacao. Volgens onze gastheer Juan een ‘easy drinking wine’ maar de tannines zijn best (nog?) een tikje stroef.

Alceño Seleccion 2018
Een blend van 50% monastrell, aangevuld met syrah, tempranillo en garnacha tintorera. De malolactische gisting vond plaats in Amerikaans eiken, gevolgd door rijping in 500 en 225 liter eikenhouten vaten, deels nieuw.
Mediterrane kruiden, mooi hout. Rond. Rood fruit, later ook donker fruit. Dik sap, mooie zuren. Mooie wijn!

Inédita de Alceño .03. Monastrell 2016
100% monastrell van ongeënte stokken.  Malolactische gisting in 300 liter Amerikaans eiken vaten gevolgd door 18 maanden rijping in deels Amerikaans, deels Frans eiken 300 en 500 liter vaten, nieuw en gebruikt.
Rood fruit, mokka, tikje balsamico. Sap, vol, tannines aan de stroeve kant. Veel fruit in de finish. Tikje scherp en drogend. Nog te jong.

Alceño Vino Dulce Monastrell 2017
Mooi glas, veel fruit en heerlijk fris! Door de mooie zuren proef je het hoge gehalte aan restsuiker (220gr/l) niet.

Een mooie afsluiter!

Bodegas Alceno de wijnen

alceno.com

Juan Gil: duurzaamheid

Viñas Familia Gil werd in 1916 in Jumilla opgericht door Juan Gil Jiménez. Tegenwoordig is het bedrijf in handen van 9 broers en zussen. De familie bezit in totaal 1.800 ha, verdeeld over 11 wineries in 10 Spaanse appellaties. Het bedrijf zet zich in voor inheemse wijngaarden en investeert in minderheidswijnregio’s.

Bodegas Juan Gil heeft de ambitie om de meest duurzame winery van de wereld te worden en daar is men hard naar op weg. Alles uit de wijngaard wordt teruggegeven aan de wijngaard. Zo wordt het gebruikte water gerecycled. Je staat er niet bij stil maar, zo wordt uitgelegd, 1 fles wijn produceren kost 7 liter water. Geen overbodige luxe dus, dat recyclen. Ook maakt men zelf humus. Voor dat laatste wordt snij-afval uit de wijngaard vermengd met geiten- en koeienmest uit de omgeving waarna wormen hun best doen. De winery zelf is gebouwd in 2000. Ook de grote hoeveelheid zonnepanelen bewijst de ambitie van de familie. Binnen is alles spic en span en wordt de modernste apparatuur gebruikt, zoals optische sorteermachines. Ook een ‘kraamkamer’ waar eigen klonen worden gemaakt behoort tot Bodegas Juan Gil.

Juan Gil winery compilatie

Recycling van water, zonnepanelen, eigen humus en een ruimte waar druiven kunnen worden gedroogd.

De opslag en rijpingskamer bevindt zich 8 meter onder de grond waardoor er een constante temperatuur en vochtigheid heerst. De eikenhouten vaten worden 1, 2 en 3 jaar gebruikt en zijn voor 80% Frans en 20% Amerikaans. De vaten komen alleen van vatenmakers die hun eigen bos hebben. Dit om slechte vaten te voorkomen.

Bodegas Juan Gil, de proeverij

Juan Gil 2023 Dry Moscatel
100% ‘mocatel de grano menuda = small grains. Zoals alle wijnen die we gaan proeven staat er ‘Vino Ecológico, Organic Wine’ op het label. Alc 13,%
Bloemig, fris, niet zo druivig als verwacht van een Moscatel. Mooi bittertje na.

Juan Gil Rosado 2023
Een blend van half petit verdot en half syrah. Voorheen werd er ook monastrell gebruikt voor rosé maar, de trend voor een lichtere kleur rosé volgend, werd die eruit verbannen. Alc. 13,5%
Rond, fris, elegant, zuurtjes. Ook zuurtjes na. 

Juan Gil Etiqueta Amarilla Monastrell 2022
Etiqueta Amarilla = geel label. Een wijn van 100% monastrell van een wijngaard 700 meter boven zeeniveau. Rijpinig 4 maanden in Frans eiken barrels. Alc. 14,5%
Fris rood fruit, rond, vol, sap.Fruit en spicy na.

Juan Gil Etiqueta Plata Monastrell 2021
Etiqueata Plata = zilver label. Ook deze wijn is gemaakt van 100% monastrell. Oude stokken en arme bodem. 12 maanden rijping in Frans eiken vaten. Alc 15%
Meer donker dan rood fruit in neus en mond. Krachtiger en meer spicy dan de vorige wijn. Ronde tannines. Ziltig. Mooie wijn!

Juan Gil Etiqueta Azul 2021
Etiqueta Azul = blauw label. Een blend van 60% monastrell, 30% cabernet sauvignon en 10% syrah van voornamelijk zeer oude stokken op een hoogte van 700 m. 18 maanden gerijpt in Frans en Amerikaans eiken. Alc. 15,5%
Complexe wijn, donker en rood fruit, mooi hout. Krachtig, stevige maar ronde tannines. Door het frisse karakter is het hoge alcoholgehalte, net als bij de andere wijnen, niet storend. Mooie wijn!

Bodegas El Nido – Clio 2021
Een wijn van het eveneens tot de familie behorende Bodegas El Nido in Jumilla. Een blend van 70% monastrell van zeer oude stokken en 30% cabernet sauvignon.Rijping 24 maanden in nieuw Frans en Amerikaans eiken. Alc. 15,5%
Donker bessenfruit in neus en mond. Krachtige, complexe wijn. Aards, zilt, dik sap. Mooi hout. Lange finish. Pepertje. Mooie wijn! 

Bodegas El Nido – El Nido 2021
In deze wijn zijn de verhoudingen omgekeerd: een blend van 70% cabernet sauvignon en 30% monastrell van zeer oude stokken. 24 maanden gerijpt in nieuw Frans en Amerikaans eiken. Alc. 15,5%
Nido – nest, zoals je ook op het etiket ziet.
Paarser van kleur dan de Clio. Cabernet sauvignon is duidelijk aanwezig in de blend. Cassis, rijp fruit, mooi (ceder) hout, tikje leer. Lange finish. Mooie wijn! 

Juan Gil Monastrell Dulce 2015
Natuurlijk zoete wijn gemaakt van 100% monastrell. De wijn rijpte 5 jaar deels in rvs tanks, deels in eiken vaten. Alc. 11,5%
Een heerlijke afsluiter waarbij plaatselijke zoetigheden worden geserveerd. Rijp fruit en een verfijnde kruidigheid. Fris, fruitrijk en niet te zoet. 

Juan Gil de wijnen

gilfamily.es

Meer over deze Jumilla reis? Kijk hier even rond.

Wordt vervolgd…

🍇🥂De volgende artikelen over Jumilla en/of

Geen enkel ander culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook