Of ik (Monique van Kruining*) namens Anne-Wies.NL mee wilde gaan op een bloggersreis, vroeg Anne-Wies. Zeker wel, altijd leuk om op reis te gaan! Mocht jij nou daarbij, net als ik in de eerste 2 seconden na deze vraag, meteen exotische, zonnige oorden voor je zien: zo’n verre reis werd het nou ook weer niet. Maar leuk (en lekker) werd het wel! Zonnig trouwens ook. Zie hier een culinair reisdagboek van een roadtrip vol Livar varkens, asperges, wijn en bier.
JRE: Jeunes Restaurateurs d’Europe
Om bij het begin te beginnen: aanleiding voor deze bloggersreis is het 25-jarig jubileum van JRE Nederland. JRE is een club van jonge topchefs (een van de criteria om lid te mogen worden is dat je tussen de 23 en 42 jaar oud bent) met een eigen restaurant. Deze club begon in 1974 in Frankrijk als ‘Jeunes Restaurateurs de France’ en werd wegens internationale belangstelling in 1993 omgedoopt tot ‘Jeunes Restaurateurs d’Europe’. In maart van dat jaar werd de Nederlandse afdeling opgericht; alweer 25 jaar geleden dus. Wat de chefs van JRE bindt is passie, jeugdig enthousiasme en het streven om topkwaliteit te leveren. Dat doen ze door kennis en kunde met elkaar te delen, elkaar te inspireren en ook gewoon door samen lol te hebben. Klinkt heel mooi op papier natuurlijk, maar er reisden 6 JRE-chefs mee op de bloggersreis die dit ook echt overbrachten met hun enthousiaste verhalen, hun gezelligheid en, niet onbelangrijk, hun heel lekkere gerechten.
Restaurant One te Roermond
De eerste stop op deze bloggersreis is restaurant One in Roermond. Stoere plek! Het restaurant huist namelijk in een oude fabriek en combineert daardoor industriële looks en ruwe muren met graffiti erop met designstoelen en wit tafellinnen. De ontvangst begint hier meteen al goed met een zeer welkom kopje koffie en daarbij een prachtig plateau met ‘Limburgse vlaai’: friandises gemaakt met ingrediënten uit de eigen moestuin. Ze zien er haast te mooi uit om op te eten, maar gelukkig kan ik mezelf daar overheen zetten want ze smaken echt superlekker. Mijn absolute favorieten zijn het ‘vlaaitje’ met vlierbloesem en het exemplaar met moestuinbloemen en citroen.
De moestuin van restaurant One
Na het welkomstwoord nemen we een kijkje bij de bron van deze verwennerij: de moestuin. Deze ligt pal naast het restaurant en deze kleine groene oase vormt een leuk contrast met het industriële pand. Hier leren we van de imkers over het grote belang van de bij (ze hebben een eigen bijenkorf voor honing, maar ook voor bevruchting van de moestuinplanten) en vertelt tuinvrouw Tess over de ontwikkeling van de moestuin, met alle uitdagingen van dien. Chef Edwin Soumang haakt hierop in door uit te leggen dat hij zich dankzij deze moestuin is gaan realiseren hoe lastig het eigenlijk is om groenten, fruit en kruiden te verbouwen. Daarom wil hij dat zijn gasten deze producten ook echt kunnen proeven in zijn gerechten én dat er zo min mogelijk van weggegooid wordt. Goed streven.
Gerechtje van restaurant L’Atelier bij abdij Lilbosch
Inmiddels is het tijd geworden om ons naar de volgende locatie te begeven en hiervoor staat een luxe stoet auto’s voor ons klaar: een aantal verschillende modellen van Lexus, met chauffeurs van EuroBOB. Chique hoor.
Na een relaxte rit door het mooie Limburgse landschap arriveren we bij de abdij Lilbosch in Echt, waar Livar varkens gehouden worden. Hier worden we ontvangen op de binnenplaats met een klein gerechtje van Hans Kinkartz van restaurant L’Atelier in Gulpen: asperge cremeux en korenaarasperge met Livar coppa, schuim van gekookte Livar ham, daslookolie en een créme van gerookte eidooier. Een heerlijk, elegant gerecht waarin zowel de smaken van de ham als die van de asperges goed naar voren komen. Later verneem ik dat dit precies is wat bij Hans voorop staat in zijn gerechten: herkenbaarheid van ingrediënten en hun kenmerkende smaken. Missie geslaagd dus.
Rondleiding bij Livar Kloostervarkens
Frans de Rond van Livar neemt ons vervolgens mee op rondleiding door de varkenshouderij. Hij vertelt hoe hij als varkensboer ‘behoorlijk in de shit’ zat door alle problemen die er in de sector waren en hoe hij toen, samen met een aantal collega’s, is gaan onderzoeken hoe de varkenshouderij verbeterd kon worden. Hieruit is uiteindelijk Livar (dit staat voor Limburgs varken) ontstaan. Deze varkens zijn een kruising van het Engelse Duroc varken, het Zweedse Landras en het Nederlandse Landvarken. Het vlees van de Livar varkens heeft meer vetmarmering dan doorsnee varkensvlees, waardoor het veel smaakvoller is. Deze varkens worden bovendien zo diervriendelijk mogelijk gehouden: ze hebben ruime stallen met uitloop naar buiten, ze eten wanneer ze willen en er is ruimschoots plaats voor ze om lekker in de modder te wroeten. Erg mooi om alle enthousiaste verhalen van Frans te horen en nog mooier om overal biggen en varkens te zien rondscharrelen die, het moet gezegd worden, inderdaad aardig happy ogen.
Twee gerechtjes van restaurant Rantrée
Eenmaal terug op de binnenplaats staat Ralph Hermans van restaurant Rantrée in Maastricht klaar om ons twee gerechtjes te serveren. Om te beginnen krijgen we een bonbon van asperge met mousse van Livarham en peterselieolie, een mooi klein hapje met aardig intense smaken. Ralph wil in zijn gerechten het hoofdingrediënt centraal stellen en daarnaast voor een verrassend element zorgen door gebruik van bijzondere ingrediënten uit de regio, maar ook uit de Oosterse keuken. Dat laatste blijkt wel uit zijn tweede gerechtje: Livar buikspek met gamba, wortel, dadel, tempeh en bak kut teh (een soort varkensbouillon). Ook dit gerecht is weer hoog op smaak, maar de intense smaken zijn wel goed op elkaar afgestemd.
Rosé en wit van Miraval
Jeroen Broos van Résidence Wijnen schenkt ons hierbij de rosé van Chateau Miraval uit de Provence. De wijn moet het helaas afleggen tegen het smaakgeweld van de gerechten, maar even later als glas op zich in het zonnetje doet de wijn het goed. Het is een aangenaam verfrissende, zacht kruidige rosé. De witte wijn van Miraval heeft hij trouwens ook meegenomen: lekker sappig, iets floraal, beetje kruidigheid, wat nectarine en een klein bittertje.
Lexus met EuroBOB chauffeur
Hoe fijn het ook vertoeven is bij Livar, we moeten natuurlijk wel door met het programma. Terwijl ik in weer een andere luxe Lexus naar de volgende locatie gereden word (als er dan toch zo’n stoet aan verschillende modellen voor je neus staat, moet je ze tenslotte ook allemaal uitproberen), vertelt mijn chauffeur me over zijn werk bij EuroBOB. Dit bedrijf levert o.a. chauffeurs die je in je eigen auto naar huis rijden, bijvoorbeeld als je uit eten gaat en een glaasje wijn wilt kunnen drinken. En je kunt gewoon nog tijdens je diner besluiten zo’n chauffeur te (laten) bestellen. Best handig!
Asperges in Maarheeze
Onze volgende stop is een aspergeveld in Maarheeze, waar we eerst even in alle rust het landschap in ons opnemen onder genot van een heerlijke, verfrissende gazpacho van asperge, gemaakt door Jan Marrees van restaurant Bretelli in Weert. Hierna vertelt Don van Maaren ons allerlei wetenswaardigheden over de aspergeteelt. Zo legt hij uit hoe met het afdekfolie de temperatuur in het aspergebed gereguleerd kan worden (door de witte of juist de zwarte kant van het folie naar boven te keren, kan er gekoeld of verwarmd worden), komen we te weten dat de aspergeplanten pas in het veld geplant worden als ze al bijna een jaar oud zijn en blijkt een goed aspergeveld maar zo’n 10 jaar mee te gaan. Natuurlijk demonstreert hij na deze uitleg ook het steken van de asperges, wat nog niet zo eenvoudig is.
Gerechtje van restaurant Bretelli
Aangekomen bij het even verderop gelegen sorteerbedrijf van Van Maaren Asperges (gewoon in een schuur in de tuin, dit bedrijf is letterlijk een uit de hand gelopen hobby) krijgen we in de tuin nog een gerechtje van Jan Marrees geserveerd: een tartaar van kalf met daarbij asperge in piccalilly marinade, een mousse van mozzarella in tomatengelei en een wortel-karamelkoekje. Een erg origineel gerecht met zeer goed op elkaar afgestemde smaken, helemaal in balans. En wat zijn vooral die tartaar en de mousse van mozzarella ongelooflijk lekker zeg… Jan omschrijft zijn gerechten als doordachte composities, waarin hij elegantie en complexiteit op harmonieuze wijze samenbrengt. Na deze twee gerechten ben ik in ieder geval erg nieuwsgierig naar zijn verdere ‘composities’: restaurant Bretelli gaat op mijn ‘te bezoeken’ lijst. Als begeleidende wijn schenkt Jeroen ons de Pinot blanc 2016 van Alois Lageder (uit Alto Adige) in. Een vriendelijk, zacht fruitig glas wit.
Swinckels bier in Lieshout
Nou heb ik zelf na een dag vol proefindrukken vooral trek in een koud biertje en daar blijken ze bij JRE ook zo over te denken. De volgende en laatste stop op deze bloggersreis is namelijk in Lieshout bij de brouwerij van Swinckels bier. We beginnen met een korte rondleiding door dit familiebedrijf, waar inmiddels de zevende generatie van de familie Swinkels (zonder ‘c’) aan het roer staat. Deze generatie heeft het ‘superieure pilsener’ Swinckels ontwikkeld, dat gebrouwen wordt met mout uit eigen mouterij, mineraalwater uit eigen bron, eigen gisten en twee soorten hop (Cascade en Polaris).
Gerechtje van restaurants De Beejekurf
Zo’n rondleiding maakt natuurlijk dorstig, dus we eindigen in de oude brouwzaal waar we een glas Swinckels ingeschonken krijgen. Mathijs Jacobs van restaurant De Beejekurf in Venray serveert ons hier een heerlijk gerechtje bij: rundertartaar met (perfect) gepocheerd kwarteleitje, gerookt turfspek en asperges. Mooi zacht en tegelijk vol van smaak, smullen hoor. Ik zou zelf niet zo snel op het idee komen om hier bier bij te schenken, maar met zijn volle en toch ook zachte smaak past het glas Swinckels er eigenlijk prima bij.
Gerechtje van restaurant De Rozario
Het tweede en laatste gerechtje dat we hier geserveerd krijgen is van Jermain de Rozario van restaurant De Rozario in Helmond: zalm, aardappel en asperge met kerrie-ijs. Een gerecht met nogal heftige, intense smaken (alhoewel je dat op basis van de omschrijving misschien niet zou denken) en vooral het kerrie-ijs is een erg verrassend element hierin. Jermain blijkt te gaan voor fine-dining waarbij je wakker wordt geschud. Dat is hem in elk geval gelukt, best knap na zo’n lange dag vol indrukken en smaken. Met een zeer tevreden gevoel in de volle maag en met een hoofd vol indrukken reis ik vrolijk weer naar huis.
Toegift: JRE Jongerenweek
Goed om te weten: van 4 t/m 10 juni 2018 is het ‘ JRE Jongerenweek’. Gedurende deze week krijgen jongeren tot 25 jaar maar liefst 50% korting op de menuprijs (excl. drank) bij alle Nederlandse JRE Restaurants. Meer informatie en de actievoorwaarden vind je op www.jre.eu/nl/jre-jongerenweek
LINKS:
*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl
🍇🍷🍴 Geen enkel wijn- of ander culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie