Vandaag het laatste deel van de Zuid-Afrikaanse avonturen van Joris Snelten. Joris, CEO van Delta Wines, nam een korte sabbatical. Hij plande een maand in om naar Zuid-Afrika te gaan, waarvan de eerste twee weken bij Waterkloof Wines om mee te helpen met de 2020 vinificatie en zo weer ouderwets ‘in de klei te gaan staan’. Zijn belevenissen deelt hij op Anne-Wies.NL. Vandaag blikt hij terug.

Conclusie: Mijn stage bij Waterkloof is voorbij maar ik ben nog niet klaar met Zuid Afrika. Vanaf nu ga ik al onze leveranciers bezoeken, dus niet meer om 5 u wakker schrikken om op tijd te zijn in de winery, maar gewoon weer ouderwets in de ‘comfort zone’ van mijn gebruikelijke rol als wijnimporteur: wine estates bezoeken, assortiment doorproeven, (door)vragen, commerciële kansen onderzoeken, maar nu zelf ook met paarse handen.

Joris Waterkloof hand rood

Respect

Deze 2 weken hebben mij opnieuw doen inzien waarom ik in 1996 de keuze heb gemaakt om na mijn 3 jaar viti/oeno studie in Bordeaux en Montpellier toch niet door te gaan als fulltime wijnmaker, maar voor de wijnhandel te gaan: al die landen, culturen, talen, mensen en verschillende wijnen, maken de wijnhandel/wijnimport machtig interessant en vernieuwend, iedere dag weer. En nog steeds, 24 jaar na dato, voelt het als de juiste keus. Door deze 2 weken heb ik wel weer torenhoog respect gekregen voor de enorm zware fysieke arbeid die er wordt verricht voordat de wijn per container verscheept kan worden.

Joris Waterkloof deel 8 werk

Trots op Waterkloof

Het was super om samen te werken met de andere ‘interns’, stagiaires zoals Gillian, Sebastian, Wytske, Shannon en met hun de werkdag/-week gezellig af te sluiten. Ook erg mooi om samen te werken met het vaste team van Waterkloof-medewerkers zoals Nadia, Cristiaan, Marvin, Morne, Angelo, Roelin, Poplap, Sappie en nog vele anderen. Dankzij hen allemaal – als team – zijn de Waterkloof wijnen wondermooi en zijn wij als Delta Wines apentrots om ze te mogen vertegenwoordigen in Nederland!

Joris Waterkloof deel 8 teams

Zuid Afrika

Mijn sabbatical is uiteindelijk anders gelopen dan gepland, ‘the world went viral in the wrong way’… Maar alsnog een wondermooie tijd in Zuid-Afrika: eerst flink aan het vinificatie-werk bij Waterkloof en daarna alle nooit meer te vergeten bezoeken aan onze Zuid-Afrikaanse partners, die allemaal hun eigen speciale verhalen en wijnen hebben en veel tijd voor mij uittrokken in de meest drukke periode van het jaar.

Hoezo ‘nieuwe wereld’

Vinehugger Johan Reyneke: wat een man, wat een wijnen ook dankzij de getalenteerde Rudiger Gretschel, Porseleinberg, meeting Callie en het fijne ontbijt aan zijn keukentafel. Avondale’s Johnatan & Zaine: hoor hun uitleg over biodynamische werken en je denkt: ja! waarom ziet niet iedereen dat licht? Schalk Opperman van het fijne Lammershoek, de warme (Paul) Cluver family van het koele (appeltjes) Elgin klimaat, de waanzinnig mooie wijnen en Boekenhoutskloof winery van Marc Kent en Gottfried Mocke, het indrukwekkende geologieverhaal van Gary Jordan; Spice Route en een indrukwekkende visitor experience, Villiera & Safari; KWV & historie, de ondernemers-durf van Eric & Mariëtte Verhaak van Groot Parys en nog meer ervaringen en mooie speciale mensen. Zuid-Afrika en de Zuid-Afrikaanse wijnen heb ik na deze mooie periode echt vol in mijn hart gesloten. Een land met zoveel variëteit en historie: hoezo ‘nieuwe wereld’?

Joris waterkloof deel 8 wijnmakers

Namibië

De Namibië-rondreis vanwege de harde lockdown (nu ook hier) niet kunnen afmaken. Het plan om terug te rijden tot aan Zuid-Afrika ook moeten laten varen en dus maar teruggegaan naar Windhoek om daar een huisje te huren in afwachting van het bericht van de Duitse Ambassade wanneer we mee mogen met een van de komende vier repatriëringsvluchten*. Er zijn gewoon te weinig gestrande Nederlanders om een ‘Bijzondere Bijstand Buitenland’ vlucht mee te vullen. Namibië was een mooie maar bevreemdende ervaring. Bij de buren – Zuid-Afrika – werd de situatie steeds ernstiger, waardoor ook Namibië, ondanks het zeer beperkte aantal geïsoleerde gevallen, de grenzen heeft gesloten. De angst van de Namibiërs voor wat die maatregelen voor hen persoonlijk zouden gaan betekenen, was duidelijk voelbaar, en de steeds legere hotels, lodges en restaurants zichtbaar. Heel veel foto’s om te laten zien, maar dat ga ik niet doen. Eentje wel, die laat zien hoe de kinderen ondanks de grote armoede in dit land, met zo weinig toch zo blij in het leven staan. Hoopgevend!

Joris waterkloof namibie

 

* 2 april kon Joris met een vlucht van Lufthansa via Duitsland terug naar Nederland.

🍇🍷🍴Geen enkel ander wijn- of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in  ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Alle verschenen delen uit deze serie vind je hier

Voor een visuele impressie: www.waterkloofwines.co.za

Meer over Delta Wines? Klik hier

#joris