Joris Snelten, CEO van Delta Wines, nam een korte sabbatical. Hij plande een maand in om naar Zuid-Afrika te gaan, waarvan de eerste twee weken bij Waterkloof Wines om mee te helpen met de 2020 vinificatie en zo weer ouderwets ‘in de klei te gaan staan’. Zijn belevenissen deelt hij op Anne-Wies.NL. Vandaag over een verjaardag, biodynamische wijnbouw en Skaap Wines op de Schapenberg.

Biodynamie bij Waterkloof

Dag nr 10: Machtig interessante dag, vooral vanwege het wijngaardbezoek met de farm manager Christiaan Loots die een zeer gedetailleerde uitleg gaf over de biodynamische manier van wijnbouw bij Waterkloof, de verschillende types van ondergrond heeft laten zien (o.a. de zeer gewenste ‘koffieklip’), de preparaten die gemaakt worden van de lokaal aanwezige kruiden en planten, als vervanging van de in de conventionele wijnbouw gebruikte chemicaliën.

Joris Snelten Waterkloof in de wijngaard

Ontzettend veel meerwerk en aanzienlijk lagere opbrengsten (gemiddeld 4 ton = 4.000 kilo, geeft ongeveer 3.750 flessen per aangeplante hectare, waar het bij een conventionele wijngaard tot drie maal zoveel is). Bij de conversie (overgang) van conventionele naar biodynamische wijnbouw, zakt de opbrengst de eerste jaren zelfs tot 1 à 2 ton, pas na ongeveer 6 jaar is het nieuwe gemiddelde behaald. Daarom haken veel wijnboeren ook af bij de conversie omdat ze schrikken van de grote volumedaling. ‘s Middags ook nog het team aan het oogsten gezien.

Een feestelijke dag

De dag begon feestelijk met verjaardagskoffie & Nederlandse stroopwafels voor Sebastian en eindigde even feestelijk omdat ik voor de tweede opvolgende dag bij Waterkloof ‘moest’ lunchen vanwege het bezoek van een klant. Heel vervelend allemaal! Op het eind van de dag ook nog tijd gevonden om buurman Skaap Wines (Lalapanzi) te bezoeken, het mooie wijndomein van Rutger Siersma en Thierry Schaap, met farm manager Jacco Mouton, op de Schapenberg. Hoe mooi kan een naam en plaatscombinatie zijn!

 

Wordt vervolgd! 🍇🍷🍴De belevenissen van Joris volgen? En geen enkel ander wijn- of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in  ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Alle tot nu toe verschenen delen uit deze serie vind je hier

Voor een visuele impressie: www.waterkloofwines.co.za

Meer over Delta Wines? Klik hier

#joris