Joris Snelten, CEO van Delta Wines, nam een korte sabbatical. Hij plande een maand in om naar Zuid-Afrika te gaan, waarvan de eerste twee weken bij Waterkloof Estate om mee te helpen met de 2020 vinificatie en en zo weer ouderwets ‘in de klei te gaan staan’. Zijn belevenissen deelt hij op Anne-Wies.NL. Vandaag wordt er hard gewerkt in de winery en bezoekt Joris de wijngaarden van Waterkloof Estate.

Dag 6: over remontage, délestage, pigeage en een tochtje door de wijngaard

Vrijdag, de 6e werkdag alweer, met terugkomende werkzaamheden (suikerniveau opmeten van de barriques & druivenselectie/triage) aan de loopband, maar ook weer nieuwe activiteiten zoals ‘remontage’ (onderaan aftappen van de rode wijntank in gisting en weer boven over de hoed van druiven heen pompen) en ‘délestage’ (het volledig laten weglopen van het sap naar een andere, lager gelegen tank, en dan na een tijdje weer opnieuw over de hoed van druiven heen pompen, waardoor extra extractie). Ook nog ‘pigeage’: met een grote roestvrijstalen stamper de (door CO2) drijvende koek van druiven doorbreken, een mooie sportschool oefening wederom! (met blaar resultaat). Verder vandaag erg fraaie Cabernet Franc binnengekomen die na een grondige laatste tafelselectie ‘whole bunch’ de houten fermenters in zijn gebracht, dit nadat ze eerst nog een mooie ritmische dansbehandeling hebben gekregen van Jamko, vanaf nu genoemd de ‘WaterGroove’ 👣 (zie filmpje). Ook nog prachtige Mourvèdre direct in de basket press voor de rose.

In de middag met Nadia en Cristiaan Loots (Waterkloof’s farm manager) de wijngaarden ingegaan om te beoordelen wanneer welk ‘’block’ de komende dagen geoogst gaat worden. Mooi om dit team vineyard & winery nauw samen te zien werken en beslissen. In sommige wijngaarden is goed zichtbaar hoe schadelijk de stormwind is geweest een aantal weken geleden: verlies van veel blad, de parasolletjes die de druiven bescherming moeten geven zijn er door de wind afgerukt waardoor sommige druiventrossen verbrand zijn. De koele winderige locatie van Waterkloof vlakbij zee heeft veel voordelen, maar (geheel exceptioneel dit jaar) dus ook een nadeel. De dag afgesloten met de Cape Coral Mourvèdre Rosé 2019.

Joris Waterkloof dag 6 wijngaard

 

Dag 7: over ‘load shedding’, cardio en de ‘Circle of Life’

En de 7e dag, jawel zaterdag gewoon lekker weer vroeg aan de slag 😅 Kon niet eerder mijn verhalen posten vanwege de bizarre situatie in Zuid Afrika waar ze doen aan ‘load shedding’, met steeds, in wisselende gebieden in Zuid Afrika, 2 uur volledig alle stroom eraf, volledig! Geen WiFi, geen garage die meer open wil gaan bij thuiskomst, geen Nespresso ‘s morgens vroeg, etc. (Google maar op staatsbedrijf ‘Eskom & corruption’, dan weet je waarom..).

Ook deze dag weer bezig met de barriques: temperatuur en suikerstatus opnemen als ware het couveuse kindjes, de resultaten zorgvuldig bijgehouden op het patiëntendossier. Vanaf het moment dat deze vaatjes bijna zijn uit vergist, aftoppen met wijn van een ander ‘op top vaat’ met dezelfde wijn en veelal ook nog wat ‘dry ice’ erin (bevroren CO2 hagelslag, met mooi visueel smoke effect) dit allemaal ter voorkoming van oxidatie.

Omdat de wijnen van Waterkloof met minimale interventie (geen gist toegevoegd en geen zwavel voor de rode wijnen, bij wit heel beperkt) zijn gemaakt is het belangrijk om zo schoon en zuurstof-vrij mogelijk te werken. En schoon is het daar! Basket press leeg geschept samen met Wytse, eveneens cardio. Deze dag ook nog erg mooie Cinsault binnengekomen voor de Waterkloof Serious Cool Cinsault, semi-maceration carbonique., helemaal ‘on trend’ (sappig fruitig gekoeld rood). Verder ‘whole bunch’ Merlot, zo direct de houten open top fermenters in en de Elgin Pinot Noir zelfs direct barrique in (deksel eraf) voor vergisting daarin.

Op ieder moment is indrukwekkend om te zien hoe nauwkeurig het druivenmateriaal wordt geselecteerd, al in de wijngaarden maar ook nog in de winery waardoor je meerdere kratjes druiven ook weer ziet vertrekken. Waarheen? Naar de koeien, de mest wordt weer gebruikt voor de (biodynamische) wijngaarden, en zie daar de ‘Circle of Life’…

Zaterdag, 18 u klaar, afsluiten met team biertje en na douchen door naar Overture (Hidden Valley Wines), super mooie omgeving! En nog even dansen in Stellenbosch met vinificatie collega, het is tenslotte zaterdagavond met morgen een eerste dag vrij!

 

Wordt vervolgd! 🍇🍷🍴De belevenissen van Joris volgen? En geen enkel ander wijn- of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in  ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Alle tot nu toe verschenen delen uit deze serie vind je hier

Voor een visuele impressie: www.waterkloofwines.co.za

Meer over Delta Wines? Klik hier

#joris