Joris Snelten, CEO van Delta Wines, nam een korte sabbatical. Hij plande een maand in om naar Zuid-Afrika te gaan, waarvan de eerste twee weken bij Waterkloof Estate om mee te helpen met de 2020 vinificatie en en zo weer ouderwets ‘in de klei te gaan staan’. Zijn belevenissen deelt hij op Anne-Wies.NL. Vandaag bezoekt Joris de wineries Porseleinberg, Leeuwenkuil en Boekenhoutskloof en distributie/groothandel Vinimark.

Dag 5: over een Heidelberg press, cementen fermenters, gekoelde transportband en mooie proeverijen

Porseleinberg, Swartland

Heerlijk uitgeslapen tot 06.45 uur! Als eerste naar Porseleinberg – Swartland, samen met Evan een stevige off the road trip gemaakt, en aldaar ontvangen door viticulturist Callie Louw. Dé plek voor Syrah, mooie (arme!) schistes ondergrond (zie foto). 2016/2017/2018 geproefd, wat een combinatie van kracht & elegantie, donkerrood fruit & florale aroma’s, nieuwe en oude wereld allemaal gecombineerd. Een boutique winery met fraaie cementen fermenters & ‘eggs’ & eikenhouten ‘foudres’ voor de rijping. Een oude Heidelberg pers waar de (gepersonaliseerde!) reliëf etiketten gedrukt worden. Daarna aan de keukentafel broodje met roerei, tomaat, spek, kaas, heerlijk!

Joris Waterkloof porseleinberg

Leeuwenkuil, Swartland

Door naar Leeuwenkuil eveneens Swartland, volop bezig met afmaken van de nieuwe (grotendeels geautomatiseerde) winery, impressive materiaal, fruit wordt bijvoorbeeld direct op de loopband afgekoeld, heeft wijnmaker Pieter Karsten afgekeken van de visindustrie. Een mooi contrast met Porseleinberg.

Vinimark

Vervolgens bezoek aan Vinimark distributie/groothandel, soort van Delta Wines voor de lokale markt, vanuit Stellenbosch distribueren ze in 3 dagen in het hele land, 900 verschillende wijnen van producenten die ze in Zuid Afrika distribueren. Strakke operatie!

Joris Snelten Vinimark

Boekenhoutskloof

En als laatste, bezoek aan de waanzinnig mooie Boekenhoutskloof winery in Franschhoek. Samen met Marc Kent de nieuwe Vinologist serie door geproefd en daarna door naar de net geopende eigen wine shoppe/wine bar in Franschhoek: inVINcible. Indrukwekkende lijst van oude jaargangen Boekenhoutskloof & Chocolate Block. Geproefd daar: de nieuwe Cap Maritime Chardonnay & Pinot Noir (Hemel en Aarde vallei) en Patina Chenin Blanc (Swartland, Goldmine). Maar als uitermate fraaie afsluiter, uit de privé kelder van Marc Kent: Chateau Rayas 2007, geboortejaar van zijn twins. Een nieuwtje trouwens, Marc is sinds een paar weken met de gehele familie naar Amsterdam verhuisd, dus daar gaat Nederland nog veel van horen! En nu snel slapen, morgen weer om 6 u aan de slag bij Waterkloof.

Joris Boekenhoutskloof compilatie

Volgende keer deel 4! 🍇🍷🍴De belevenissen van Joris volgen? En geen enkel ander wijn- of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in  ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Alle tot nu toe verschenen delen uit deze serie vind je hier

Voor een visuele impressie: www.waterkloofwines.co.za

Meer over Delta Wines? Klik hier

#joris