Joris Snelten, CEO van Delta Wines, nam een korte sabbatical. Hij plande een maand in om naar Zuid-Afrika te gaan, waarvan de eerste twee weken bij Waterkloof Estate om mee te helpen met de 2020 vinificatie en en zo weer ouderwets ‘in de klei te gaan staan’. Zijn belevenissen deelt hij op Anne-Wies.NL. Vandaag zijn verhaal over proeven, schoonmaken en het magische proces van vinificatie

Dag 1: met de wijnmaker de kelder in

Meteen zondag met Nadia de Waterkloof wijnmaker al de wijnkelder in, samen het pluk resultaat proeven van de dagen ervoor. Het proeven van druivensap: in een vroeg embryo stadium beoordelen wat voor volwassen wijn het gaat worden na de alcoholische vergisting, is véél ingewikkelder dan wijn uit de fles! Letten op de verborgen smaakcomponenten, de pure en schone fruit(sap) aroma’s, de intensiteit en kwaliteit van de afdronk en de lengte, gelijk als wijn maar toch totaal anders! Ook nog even op het Waterkloof restaurant terras mogen zitten, wat een uitzicht en sfeer!

Joris Waterkloof wijnmaakster

Dag 2: schoonmaken en nog meer schoonmaken

2e dag Waterkloof, serieus werk! Weer ouderwets buffelen, na al die jaren kantoorwerk even flink schakelen! Pinot Noir fraai binnen voor de Cap Classique, verder veel overpompen/barriques vullen en schoonmaken & schoonmaken &…

Dag 3: persen voor de rosé

Lange 3e dag! 5 u ging de wekker, vanaf 6 u aan de slag in de winery tot 18 u. Vandaag bezig met persen van de Mourvèdre voor de (fraaie!) Rosé Cape Coral Circumstance, heel mooi fruit! Volledige trossen direct in de pneumatisch pers, direct pressing, goede splitsing maken van 1st juice (Circumstance) en 2nd juice (False Bay). Daarna Viognier Basket Press voor de Circumstance. Door de enorme wind paar weken geleden nogal veel bladverlies en daardoor zonnebrand opgelopen. Al het (altijd met de hand geplukte) fruit gaat eerst koelcel in, voor een nog mooier persresultaat. Tijdens hele vinificatie proces regelmatig gebruik van ‘dry ice’ (CO2/koolzuur in ijsvorm), eveneens voor optimaal fruit behoud. Het was weer een pittige dag! Met extra groot respect voor alle wijnmakers op de wereld én mijn Delta Wines magazijn collega’s die het hele jaar door zwaar fysieke arbeid verrichten, duik ik tijdig mijn bedje in, 5 u ⏰

Joris Waterkloof vigonier

Dag 4: magisch proces van vinificatie

Een interessante 4e dag, wederom! Begonnen met het opmeten van de temperatuur en (balling/brix) resterende suiker status van iedere barrique ‘in action’ en dat zijn er best wel véél.. Maar het rustgevende uitademen van de vaatjes heeft een goed effect op mijzelf (na flink hectische dagen & jaren daarvoor..), weer weten waarom ik ook al weer in de wijn terecht ben gekomen en erin ben gebleven, ook wel eens (mooi) drijfzand door mij genoemd . Het is écht een magisch proces: de vergisting van druivensap tot een mooie wijn en dat allemaal hier op een magische plek, waar aan de andere kant van het grote raam het Waterkloof sterrenrestaurant eveneens volop in action is om met net zoveel inspanning iedere dag weer tot het mooiste resultaat te komen waardoor ze het tot nr. 1 beste restaurant van Zuid Afrika hebben gemaakt. In de kelder met de ‘egg fermenters’, komt het allemaal samen, een soort van kathedraal waar de pianomuziek van het restaurant aan het blenden is met de wijnbereiding om tot die magische wonderdrank te komen.

Joris Waterkloof restaurant wijnmakerij

Ik ben blij dat ik er onderdeel van mag uitmaken, maar toch ook best wel erg blij dat ik morgen één dagje tussendoor met andere ster wijnmaker Marc Kent en Evan Alexander (van Boekenhoutskloof / Chocolate Block & Porseleinberg Wines Swartland) op pad mag gaan in de winelands en niet al om 5 uur mijn bed uit hoef te gaan 🥳

Morgen deel 3! 🍇🍷🍴De belevenissen van Joris volgen? En geen enkel ander wijn- of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in  ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Alle tot nu toe verschenen delen uit deze serie vind je hier

Voor een visuele impressie: www.waterkloofwines.co.za

Meer over Delta Wines? Klik hier

#joris