Jordan Estate bevindt zich in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Tijdens een wijnstudiereis bracht ik een bezoek aan dit prachtige bedrijf waarvan Gary en Kathy Jordan sinds 1993 de eigenaren/wijnmakers zijn.

Terroir specialist

Gary mag zich met recht specialist in ‘terroir‘ noemen. Hij heeft ongelofelijk veel kennis over de diversiteit in bodemsoorten. Dat is niet zo vreemd, want Gary is van oorsprong geoloog. Zijn echtgenote Kathy is econoom: een leuke combinatie. Zoals ze het zelf zeggen: ‘This husband and wife team is a phenomenon’.

Stellenbosch Kloof

De wijngaarden van Jordan bevinden zich in Stellenbosch Kloof. In het warme Zuid-Afrikaanse klimaat is het hier, door de invloed van de wind en ochtendnevel vanuit False Bay, een paar graden koeler dan in het binnenland van Stellenbosch. Ook dit geeft de wijnen van Jordan Estate, ondanks de houtrijping, een heerlijke frisheid.

Jordan Inspector Péringuey Chenin Blanc

Deze wijn is genoemd naar Louis Albert Péringuey, in de 19e eeuw ‘Inspector-General’ van de Kaapse wijngaarden. Hij leidde het gevecht tegen phylloxera en begeleidde daarna de import en aanplant van de broodnodige Amerikaanse onderstokken. De fermentatie van de druiven vond plaats in 2-3 maal gebruikte eikenhouten vaten. Vervolgens rijpte de wijn 8 maanden ‘sur lie‘ waarbij de eikenhouten vaten nu en dan gerold werden. Dit geeft de wijn zijn rijke karakter. Om toch voldoende frisheid in de wijn te krijgen is 50% chenin blanc toegevoegd die in roestvrijstalen tanks is vergist. Die balans proef je in de wijn. In de neus wit fruit, peer, perzik, lichte vanilletonen. Rond en romig in de mond; fris met licht tropisch fruit en mooi geïntegreerd hout. Frisse afdronk die lang na blijft.

jordan-inspector-peringuey-chenin-blanc

“Fris, rond en romig met mooi fruit en geïntegreerd hout”
“Anne-Wies: 8,5/10”
Importeur: Pallas Wines

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!