Nederland kent twee belangrijke kampioenschappen oestersteken. De finale van het ‘NK Oestersteken 2018’ vindt op 8 oktober plaats op de Horecavakbeurs BBB te Maastricht. Het ‘Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken 2018’ vond echter gisteren al plaats in Brasserie “De Vluchthaven” in Zeeland en is gewonnen door Joost Deurloo van restaurant BRU 17 uit Bruinisse.

Van de negen aangemelde deelnemers, werd uiteindelijk na verschillende rondes Joost Deurloo van restaurant BRU 17 uit Bruinisse Nederlands Kampioen van het Premier Kampioenschap Oestersteken. Deze wedstrijd is de Nederlandse voorronde voor het wereldkampioenschap oestersteken dat op zaterdag 29 september tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival zal gaan plaatsvinden. Donderdag 20 september wordt het Belgisch- Nederlands oesterseizoen officieel in Yerseke geopend. 

Premier NK oestersteken winnaar

Winnaar Joost Deurloo en de jury. Vlnr: Bram Verwijs, Joost Deurloo, Robert Zonnevylle en Rob Boddaert

Platte Grevelingen Oestersteken

Onderleiding van een vakkundige jury, bestaande uit voorzitter de heer Robert Zonnevylle (notaris te Zierikzee ), Jonkheer Rob Boddaert (bekend van het TV-programma “Hoe heurt het eigenlijk?” van Jort Kelder) en Bram Verwijs van Krijn Verwijs Yerseke B.V., kwam Joost Deurloo van restaurant BRU17 uiteindelijk als winnaar uit de bus. De jury heeft de deelnemers beoordeeld op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend. De negen kandidaten moesten in de eerste ronde in zo’n een kort mogelijke tijd 30 stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze weten te openen.

Overheerlijke oesterhapjes

De tweede en derde plaats werden ingenomen door Jeroen Hoep van Petit Kitchen & Bar en Corné van Dijke De Vluchthaven. Maikel Claassens, adjunct directeur van de middelbare hotelschool “De Rooi Pannen” te Tilburg, fungeerde deze zonnige middag als spreekstalmeester. Na het oestersteken werden alle aanwezigen voorzien van overheerlijke oesterhapjes van ondermeer restaurant BRU17 uit Bruinisse, Michael van der Kroft van een nog geheim te openen restaurant in Rotterdam en gastheer DP Arkenbout van restaurant De Vluchthaven ook uit Bruinisse. De avond werd muzikaal omlijst door de Frans Schnawel. 

Wereldkampioenschap Oestersteken Ierland

Wereldwijd zijn er twee organisaties die zich bezighouden met het wereldkampioenschap oestersteken. Dat zijn de Oyster Opening World Cup in Malmö (Zweden) en die van het Galway International Oyster Festival (Ierland). Op zaterdag 29 september zal Joost Deurloo Nederland gaan vertegenwoordigen in Galway op het International Oyster Festival, dat dit jaar voor de 64ste keer zal worden georganiseerd. De reis wordt verzorgd door Krijn Verwijs Yerseke B.V. Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) en Brasserie de Vluchthaven organiseren gezamenlijk het Nederlands kampioen oestersteken.  

Bron: persbericht

LINKS:

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief.

Welke wijn is lekker bij oesters? Check dit artikel!

Meer over het NK Oestersteken op de BBB te Maastricht lees je hier