Grootse wijnen maken van druiven die groeien op een arme zandgrond, in een ‘cool climate’ en zonder gebruik van herbiciden en pesticiden? Bij de Californische winery JONATA kunnen ze dat!

Matt Dees, een ‘natural winemaker’

De JONATA winery bevindt zich in California’s Central Coast wijnregio. Om precies te zijn in de Santa Ynez Valley in Santa Barbara County, in 2004 wereldwijd bekend geworden door de opnames van de film Sideways. 2004 was ook het jaar dat wijnmaker Matt Dees (op de jonge leeftijd van 25 jaar!) zijn eerste wijn maakte voor JONATA. Matt is wat je noemt een ‘natural winemaker’. Hij komt niet uit een wijnmakersfamilie, studeerde bodemkunde aan de universiteit van Vermont en liep stage in Californië en Nieuw-Zeeland. Een fles Californische Cabernet Sauvignon lokte hem naar Californië. Hij wilde echter niet de bombastische wijnen maken waar Californië om bekend staat, maar wijnen in een frissere, terroir gedreven stijl. Dat bracht hem naar het koelere Santa Barbara.

Matt Dees Jonata 1

Wijnmaker Matt Dees, happy in de wijngaard. In de winery wordt hij geassisteerd door Drew Pickering.

Weetjes: Eigenaar van JONATA is Mr. E. Stanley Kroenke, die tevens eigenaar is van het prestigieuze wijnhuis Screaming Eagle in Napa Valley.
Matt Dees is ook de wijnmaker van zuster-winery The Hilt Estate in Santa Rita Hills AVA in Santa Barbara County, eveneens met Stanley Kroenke als eigenaar.

Ballard Canyon AVA, Ynez Valley, Santa Barbara

Santa Barbara County is onderverdeeld in zeven wijnregio’s met elk een eigen beschermde herkomstbenaming, in Californië AVA (American Viticultural Area) genaamd. Eén van de zeven is de Ynez Valley AVA, die zelf weer is onderverdeeld in vier sub-AVA’s. JONATA bevindt zich in een van die vier sub-AVA’s: de Ballard Canyon AVA

Jonata Vineyard, Winery, 191.6, Ballard Canyon, California

Jonata Vineyard, Winery, Ballard Canyon, California. Foto: Jonata.com

De Ballard Canyon AVA is trots op het feit dat het Amerika’s enige op Syrah gerichte apellatie is. Ook andere Rhône variëteiten als grenache, viognier en roussanne staan er aangeplant.

Ballard Canyon AVA kent verschillende microklimaten. JONATA ligt in het deel van de vallei met koele nachten, korte perioden van hitte overdag en een verkoelende ochtendmist. De arme bodem bestaat vooral uit zand, het zogenaamde careaga sandstone, een zanderige bodem met een maritieme oorsprong. Vanaf het begin kreeg wijnmaker Matt Dees de vrije hand om aan de slag te gaan met zijn ideeën en te experimenten. Dat doet hij met onder meer verschillende druivenrassen, onderstammen, klonen, plantdichtheden etc. in de diverse microklimaatjes van de wijngaarden.

The greatest wines in the world are grown in areas that are on the edge of where the varietals can get fully ripe” – Charles Banks, one of the founders of Jonata Winery

Duurzaamheid

De winery zet zich in voor duurzaamheid. Van de kleine 240 ha in bezit is slechts zo’n 40 ha beplant met druivenstokken. De rest wordt ingezet voor andere landbouwsectoren die zijn geïntegreerd in de winery. Zo worden kippen, kalkoenen, geiten, varkens en schapen gehouden, wat op een natuurlijke wijze de bodem verbetert. Ook wordt een grote gemeenschappelijke tuin onderhouden met onder meer olijfbomen voor de productie van de eigen olijfolie. En bijen die zorgen voor bestuiving en heerlijke honing. Met water wordt uiterst zorgvuldig omgesprongen (dry-farming wordt nagestreefd) en herbiciden en pesticiden komen niet eens ter sprake.

Jonata_vineyard__bottles_107

En dan… de wijnen

JONATA produceert diverse wijnen waaronder:

  • El Desafio, een blend van voornamelijk cabernet sauvignon, aangevuld met een klein percentage merlot en petit verdot. De laatste niet elke vintage.
  • El Alma, een bend waarin cabernet franc de hoofdrol speelt, aangevuld met, afhankelijk van de vintage, merlot, cabernet sauvignon en petit verdot.
  • La Sangre, waarin syrah de dominante druif is, aangevuld met zeer kleine hoeveelheden viognier (2-3%) en in een enkele vintage ook wat petite sirah.
  • Todos, een echte ‘vineyard-blend’ met ongeveer 50% syrah, aangevuld met in elke vintage een groot aantal andere druiven. ‘Todos’ uit de wijngaarden.
  • Fenix, een Bordeaux-stijl blend met merlot als belangrijkste ingrediënt, aangevuld met cabernet sauvignon, cabernet franc en petit verdot.

Jonata de wijnen

Ik proef er twee, de Todos 2016 en de Fenix 2018

Todos 2016

Een blend van 50% syrah, 20% cabernet sauvignon, 11% petite sirah, 8% petit verdot, 5% sangiovese, 2% merlot, 2% cabernet franc, 1% viognier, 1% sauvignon blanc en 1% sémillon. Met 10 druivenrassen met recht een ‘vineyard-blend’.
Diep donker paarsrood van kleur. Intense neus met donkere rijpe kersen, mediterrane kruiden en wilde bloemen, viooltjes. Hout mooi geïntegreerd. In de mond een full-bodied wijn. Ook hier het rijpe donkere fruit en de mediterrane kruidigheid, naast drop. Spicy, tikje grippy tannines. Lange, frisse en kruidige finish. Wow, wat een wijn! Geweldige wijn bij wild, maar ook mijn ideale (winter) bbq-wijn!

Fenix 2018

66% merlot, 23% cabernet sauvignon, 6% petit verdot en 5% cabernet franc.
Donker robijnrood van kleur. In de neus fris donker en rood fruit. Cassis, bosbes en zoete aardbei. Tikje potloodslijpsel en mooi verweven cederhout. In de mond medium/full-bodied met ronde, fluweelzachte tannines. Spicy, sappig, met veel donker fruit cassis, braam, bosbes. Hout mooi in balans met het fruit. Tikje zilt en een groene doch mediterrane kruidigheid, rozemarijn, tijm. Lange finish. Fijne wijn. (Understatement). Doe mij hier maar een mooie biefstuk bij. Liefst voorzien van een laagje truffel.

Jonata Todos en Fenix eigen

Deze amazing wines worden in Nederland geïmporteerd door Best of Wines.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. Best of Wines