Al ruim achttien jaar komen drie vriendinnen bij elkaar in het eeuwenoude landhuis ‘Les Trois Marronniers’ in het prachtige landschap van de Franse Bourgogne. Zij leerden elkaar kennen tijdens hun werkzaamheden voor de NOS: Sacha de Boer als nieuwslezeres, Babs Assink als verslaggever en Janine Smits als styliste. In dit huis ontstond het idee voor het heerlijke, inspirerende kookboek Joie de Vivre.

Joie de Vivre, Ode aan de Franse keuken
Tien topchefs – Zestig recepten

Op zolder vond Janine tussen de oude spullen die de vorige eigenaar had achtergelaten een bijzonder kookboek: La cuisinière de la campagne et de la ville, ou la nouvelle cuisine économique uit 1873, een kookboek met recepten uit de authentieke Franse keuken. “Door onze verwondering over deze historische eetcultuur, die zo’n belangrijke rol speelt in de culinaire wereld, en door de joie de vivre-leefstijl van de Fransen en die van ons drieën, zijn we tot dit boek gekomen”.

Joie de vivre boek en dames

Tien topchefs, zestig recepten

Tien topchefs werd verzocht zich te laten inspireren en recepten uit het antieke kookboek op hun eigen wijze te bereiden.  Seppe Nobels, Jonnie Boer, Jacob Jan Boerma, Wout Bru, Angélique Schmeinck, Jean Beddington, Ron Blaauw, Nicolas Misera, Margot Reuten en Erik van Loo gingen de uitdaging aan. Zo werd het recept voor ‘Escargots‘ ‘Slakken met paddenstoelen en saus van gepofte knoflook’, ‘Soupe aux cerises‘ werd ‘Kersensoep met biet en amandelyoghurt‘, ‘Ragoût de truffes‘ werd ‘Truffelragout met knolselderij‘ en ‘Moules aux fines herbes‘ werd ‘Mosselen à la Wout Bru‘. In Joie de Vivre vind je eenvoudige recepten zoals een ‘Stoverij van draadjesvlees‘ of ‘Wortelsoep‘, maar ook recepten die iets meer tijd of aandacht vragen zoals de ‘Crème brûlée en macarons met bananenkaramel’ of het ‘Kalfslevergehaktbrood met salsa van tomaat en paprika‘.

Joie de Vivre gerechtjes 2

Voor elk wat wils dus en manmanman… wat een heerlijke gerechtjes zijn het allemaal geworden. En prachtig gefotografeerd! Ik kan niet wachten ermee aan de slag te gaan.

In Joie de Vivre geniet je niet alleen van recepten van topchefs maar ook van het verhaal van de drie vriendinnen, vastgelegd door Sacha de Boer, op prachtige foto’s. En tussen de bedrijven door… vertelt ook het huis haar verhaal.

Kortom: Joie de Vivre: dikke tip!

Joie de Vivre_cover 3D (1)

Uitgever: Terra

Joie de Vivre koop je makkelijk en snel bij Bol.com

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!