Op een vroege zondagmorgen in oktober vertrekken 22 vinologen naar Jerez om het onderwerp ‘sherry’ ter plekke aan een onderzoek te onderwerpen.

Sevilla: de Joodse wijn en Alcazar 

De reis is georganiseerd door Anne Kok voor de Verenigde Vinologen Nederland in samenwerking met importeur Loek Kampinga (Flor Del Vino) en Alicia Martinez van ICEX/Vinos de Espana. De vlucht brengt ons naar Sevilla waar we met een Nederlandstalige gids een wandeling maken door de smalle straatjes van de Joodse wijk en een bezoek brengen aan het koninklijk paleis Alcazar. Boeiend en gelardeerd met leuke anekdotes vertelt onze gids over de wijk en het paleis met zijn vele bouwstijlen die hier door de eeuwen heen samengesmolten zijn.

picstitch

De kleurrijke smalle straatjes van de Joodse wijk in Sevilla

 

picstitch

Het Koninklijk Paleis in Sevilla

Jerez

Na een eenvoudige maar gezellige lunch op het terras van La Lapas in Sevilla vertrekken we naar Jerez

Bij Sherry Park Hotel Jerez

Bij hotel Sherry Park worden we opgewacht met… een glas sherry natuurlijk!

If we run out of wine…

’s Avonds kiest een aantal deelnemers voor een wandeling naar het oude centrum van Jerez om daar de tapasbarretjes te bezoeken. De meesten zijn echter zo moe van de reis dat ze zich verzamelen om aan de overkant bij ‘Tapas & Wine Bar Ajonegro‘ een licht avondmaal te gebruiken in de vorm van wat hapjes en drankjes. Dat gaat echter niet zonder hindernissen. De ‘sherry van de dag’, Fino en Rama, een zonder klaring en filtering direct uit het vat gebottelde sherry, blijkt niet in huis en van de Manzanilla, een specialiteit uit Sanlúcar de Barrameda, is nog net genoeg voor krap 10 glaasjes. Als ook de Tio Pepe op blijkt nemen we het besluit de avond met wijn te vervolgen. Ook daarmee hebben we geen succes want de wijn die wij uitkiezen blijkt eveneens niet in huis. We willen, wanhopig als we zijn, op de noodknop drukken die bij wijze van grap uit het schoolbord steekt, als het ons uiteindelijk lukt een paar plezierige wijnen te bemachtigen: Mountain Blanco van Telmo Rodriquez uit Malaga, Camins del Priorat van Alvara Palacios en een frisse Rueda die luistert naar de naam ‘El Perro Verde‘. De tapashapjes zijn heerlijk en de sfeer is goed.

Jerez bar

Aan de slag

Het was een mooie en ontspannen dag. Morgen begint het echte werk met een bezoek aan het ‘Consejo Regulador de las Denominations de Origin “Jerez-Xérès-Sherry” y “Manzanilla – Sanlúcar de Barrameda’ en Bodegas Gonzalez Byass (Tio Pepe) op het programma. Wordt vervolgd: over solera’s en criadera’s, amontillado bij de soep, het kopen van straten, zand in je glas en meer!

 

Geen enkel culinair nieuwtje, wijn-spijs advies, recept, cocktail of proefnotitie missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

#bezoekaanjerez