In Schiedam vindt jaarlijks het Jeneverfestival plaats. Dit jaar is het daar iets extra’s bij gekomen: gin. Eigenijk niets nieuws, want, zo leren wij: jenever is gin. Maar andersom is gin geen jenever. Hoe zit dat nu eigenlijk? Wat is wat?
Jenever en gin
Gin is eigenlijk een afstammeling van onze eigen Hollandse jenever. De jeneverbes is de naamgever van het drankje. Toen de Engelsen een soortgelijk destillaat gingen maken werd het woord ‘jenever‘ verbasterd tot ‘gin‘. Jenever en gin hebben gemeen dat jeneverbessen een belangrijk onderdeel zijn in het productieproces. Het grote verschil is eigenlijk dat jenever geproduceerd moet worden met graanalcohol en gin niet. Bij het destilleren van jenever wordt ook altijd moutwijn gebruikt, wat bij gin niet het geval is. Dat ‘granige‘ proef je in jenever altijd terug. Bij de productie van gin worden veel meer kruiden, specerijen en bijvoorbeeld citrusschillen gebruikt. Daardoor zijn er veel meer extreme smaakverschillen in gin dan in jenevers
Gin en jenever, een fotoverslag
We gaan op pad en proeven, leren en ontdekken veel.
Bobby’s gin is een echte Schiedamse. Een van de eigenaren, David Blom, poseert met achter zich een portret van grootvader Jacobus Alfons, door vrienden ook ‘Bobby’ genoemd. Toen die uit Indonesië terugkwam miste hij de kruiden uit zijn thuisland in zijn jenever en ging experimenteren met kruiden. Deze experimenten liggen aan de basis van het merk ‘Bobby’ zoals dat nu gemaakt wordt.
Bij V2C laat Fernand Molenschot, een van de vier vrienden die V2C ontwikkelden, ons twee gin’s proeven. De eerste is de Navy Strenght en de tweede de Oaked. Waar de eerste ‘wit’ is, is de tweede lichtbruin door de houtrijping. We proeven ze eerst puur, maar daarna de Nave Strenght met tonic en de Oaked met ginger ale. Met name die laatste combinatie is verrassend lekker. Morgen snel ginger ale halen om thuis de houtgerijpte gin mee te mixen waar ik eigenlijk niet zo goed raad mee wist. Goede tip!
Het merk Ketel 1 kennen we allemaal wel van de graanjenevers. Dit jaar bestaat het bedrijf, eigendom van de familie Nolet, 325 jaar, wat hen een koninklijke onderscheiding heeft opgeleverd. En… vers van de pers… de Nolet’s Dry Gin is er nu ook voor de Nederlandse markt!
We proeven de dubbel gelagerde Corenwijn. Dat is een jenever met meer moutwijn dan de ‘gewone’ jenevers van Lucas Bols. Hier zijn geen jeneverbessen bij gebruikt en hij heeft gerijpt op oude vaten van Remy Martin. Samen met een stukje Shropshire Blue (een soort Blue Stilton met een kleurtje) een feestje!
Bij Rutte proeven we een gin waarvan een van de ingrediënten selderij is.
Heerlijk fris in een cocktail, maar ook lekker om zo van te genieten.
Schermer wijnkopers uit Hoorn heeft de gin-gekte lang weten tegen te houden. Tot ze een paar maanden geleden met deze gin op de markt kwamen. En gelukkig maar! Ik vind hem superlekker! Hij is heel fris door de citrus, licht kruidig en… heel betaalbaar. Aanradertje!
Dan zie ik ineens een paar totaal onbekende gin’s. Zoals deze TX uit Texel. Twee vrienden (een bioloog en een natuurkundige) vatten het plan op om aardappels als basis voor hun gin te gebruiken. Die betrekken ze van een akkerbouwer die de aardappels niet kwijt kan. Een vorm van restverwerking dus. Kijk, daar houden we van: No Waste! Enne…. hij is nog lekker ook!
Ook nieuw, én ook door twee vrienden ontwikkeld (hoewel nu twee Delftse studenten vliegtuigbouwkunde!) de Delfts Zwart Jenever. De naam ‘Delfts zwart’ (naar het exclusieve aardewerk uit de 17e eeuw) was er eerst. En toen kwam de jenever. “Een jenever voor doorgewinterde fijnproevers” volgens de makers. Door zijn rokerige smaak pas hij heel goed bij de kazen die erbij te proeven zijn: een kaas met rozemarijn (Romero) en een Boeren kruidnagelkaas, beiden gemaakt door familie Verweij van de Elisabethhoeve uit IJsselstein. Genieten!
Dan wordt mijn oog getrokken naar de tafel van Filosoof Jenever. Nienke Oostra is ook een van de nieuwe, jonge generatie stokers die jenever weer hip gaat maken. Vol enthousiasme vertelt deze Amsterdamse over haar jenevers en gin. Haar ‘Marije’ (genoemd naar haar zus) bijvoorbeeld, heeft porterbier als basis. Op haar blog kun je véél lezen over jenever en hoe tof zij bezig is!
We sluiten de middag af met een oestertje van De Oestercompagnie….
…en een, naar keuze, door Bobbi van Barrelproof Rotterdam óf onszelf geklutste G&T.
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie