De wijnwereld kent veel kleurrijke figuren. De Spaans-Amerikaanse Jean Leon was daar zeker één van. Tijdens een online masterclass georganiseerd door importeur Walraven Sax maakt Monique van Kruining* kennis met Jean Leons wijnen en zijn bijzondere verhaal.
De ‘geboorte’ van Jean Leon
Jean Leon wordt geboren in 1928 in Santander (Spaans Baskenland) als Ángel Ceferino Carrión Madrazo. Op zijn 19e besluit hij met 3 vrienden de benen te nemen naar Frankrijk, op zoek naar een beter bestaan. In 1949 lukt het hem, na 7 vergeefse pogingen, om als verstekeling op een boot vanuit Le Havre mee te reizen naar New York. Hier vindt hij werk als afwasser en taxichauffeur. Later werkt hij als hulp-kelner in het Rockefeller Center, waar hij tot zijn plezier in contact komt met bekende artiesten en politici. Aan het eind van het jaar verhuist hij naar Los Angeles, waar hij zijn naam verandert in Jean Leon, naar een Franse kunstenaar die hij bewondert.
Wijnproeven: 3055
De naam van de ‘3055 serie’ verwijst naar het nummer van de taxivergunning (3055) van Jean Leon in New York.
Jean Leon 3055 Chardonnay 2019: een lekker sappige, frisse en toegankelijke wijn. Volop fruitigheid (gele appel, citroen, ananas), wat rondeur mid-palate en een verfrissende afdronk.
Jean Leon 3055 Rosé: 100% pinot noir. Bleke rosé die zowel fris als romig aandoet in de mond. Aroma’s van rijpe aardbei, toefje slagroom, framboos, natte steen en frisse rode appel.
Jean Leon 3055 Merlot – Petit Verdot 2018: sappige rode wijn die barst van het rijpe fruit (braam, blauwe bes, kers) dat keurig in balans gehouden wordt door de goede zuurgraad. Kruidige tonen van nootmuskaat en koffie en milde tannines geven de wijn bite. Zeer geschikt om iets gekoeld te drinken.
La Scala: een droom met James Dean
Ook in LA werkt hij als ober en taxichauffeur. Het verhaal gaat dat hij op een avond in zijn taxi Frank Sinatra ontmoet en vriendschap met hem sluit. Feit is dat Jean Leon in 1953 als ober aan de slag gaat in Villa Capri, het restaurant van Frank Sinatra en Joe DiMaggio.
Hier raakt hij bevriend met diverse beroemdheden, onder wie James Dean. Tussen Jean en James klikt het goed en samen ontwikkelen ze een plan om het meest luxueuze restaurant van Hollywood te beginnen. Helaas verongelukt James Dean voor het zover kan komen, maar in 1956 weet Jean Leon hun droom toch nog te verwezenlijken wanneer hij restaurant La Scala opent.
Al snel wordt La Scala een van de favoriete restaurants van veel beroemde filmsterren, regisseurs, filmproducenten en politici. Eén van de vaste gasten was Marilyn Monroe. Naar verluidt liet zij Jean Leon een paar uur haar dood nog een pastagerecht bij haar thuis bezorgen. Daarmee zou hij een van de laatsten zijn die haar in leven heeft gezien…
Droom 2 met bonus: een eigen wijn in het Witte Huis
In 1962 start Jean Leon met het najagen van zijn tweede droom: het maken van een eigen wijn om in zijn restaurant te serveren. Hij koopt 150 hectare land in Penedès, Spanje, en plant daar (tot grote verbazing van de lokale wijnboeren) als eerste in Spanje cabernet sauvignon en chardonnay aan. In 1971 ziet de eerste jaargang van zijn nu beroemde wijn Vinya La Scala Gran Reserva (1969) het levenslicht. Het is de allereerste Cabernet Sauvignon die in Spanje geproduceerd is en Jean Leon, die zijn droom ziet uitkomen, stuurt alle flessen van dat jaar naar restaurant La Scala.
Maar de droom gaat nog verder: in 1981 wordt jaargang 1975 van deze wijn zelfs in het Witte Huis geschonken, bij het inauguratiediner van president Ronald Reagan. Het is het resultaat van een grapje dat Reagan maakte richting zijn vriend Jean Leon (ze kenden elkaar sinds de start van Reagans acteercarrière) toen Reagan zich kandidaat stelde voor het presidentschap. Als Leon (democraat) op Reagan (republikein) zou stemmen, zou Reagan als tegenprestatie Leons wijn laten schenken op het inauguratiediner. En zo geschiedde.
Wijnproeven: Vinya La Scala
Jean Leon Vinya La Scala Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2012: 24 maanden rijping op vaten van Frans eikenhout, minstens 3 jaar flesrijping. Intense wijn, mooi gelaagd. Hij is mondvullend, zacht en krachtig tegelijk. De wijn heeft mooie zuren naast zoet rijp fruit (cassis en braam). Daarnaast kruidigheid: kruidnagel, tabak, hout, kaneel. De iets ontwikkelde tannines geven een aangenaam fijnkorrelige structuur. Lange, aangenaam zachte afdronk.
In 1994 wordt Jean Leon ziek en besluit hij zijn wijndomein onder te brengen bij de bekende Spaanse wijnfamilie Torres, op voorwaarde dat ze zijn nalatenschap in ere zouden houden.
Native range
De ‘Native range’ is een eerbetoon aan de wijnstreek Penedès, de plek waar Jean Leon zijn droom van een eigen wijn kon laten uitkomen.
Jean Leon Xarel.lo 2019: rijping op de lie, een klein deel van de wijn rijpt 3 maanden op vaten van acaciahout. Ingetogen aroma’s van grapefruit, natte steen, stervrucht, venkel en een vleug nootjes. De wijn heeft aardig frisse zuren, maar ook rondeur en body.
Importeur: Walraven Sax
*Registervinoloog® Monique van Kruining werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#monique
Geef een reactie