Eindelijk was het dan  zover: in Utrecht vond bij restaurant Aan Tafel aan de Nachtegaalstraat de proeverij plaats van Schots hertenvleescharcuterie met wijn en bier.

De proeverij werd georganiseerd door Mariëlla Beukers (wijnkronieken.nl) samen met Edwin Peuk van delicatessenwinkel Peek en van Beurden in Utrecht.
Twitter

Mariëlla Beukers en Edwin Peek heb ik ontmoet via…..Twitter! Mariëlla schrijft op haar blog interessante verhalen over haar culinaire belevenissen (@wijnkronieken). Edwin heeft een heerlijke delicatessenwinkel in de Utrechtse Nachtegaalstraat (@peekvanbeurden). We hadden, ook weer via twitter, beiden contact met de eigenaren van GreatGlenGame (twitter: @greatglengame), een Nederlands echtpaar dat sinds een aantal jaren in Schotland vleeswaren maakt van hertenvlees.

Nieuwsgiering

We waren nieuwsgierig geworden en vroegen een proefpakket aan van de verschillende producten. Samen proefden we de charcuterie en we waren zeer blij verrast. Naast het feit dat het vet-arm is en dat de aanwezige vetten gezond blijken te zijn was het ook nog eens erg lekker!

Importeren

Collega Frank Henneberke van Life’s Delicious (@lfsdlcs) die diverse heerlijkheden op markten verkoopt (o.a. de inmiddels beroemde en ook bij ons verkochte zoete olijven en heksensalade) wilde ook wel aanhaken en zo kwam via Edwin de eerste zending worstjes en gesneden vleeswaren Nederland binnen.

Publiciteit

Edwin vond al snel de publiciteit: op dezelfde dag publiceerde het Financieel Dagblad een uitgebreid artikel over Peek en van Beurden en de hertensalami’s en de NRC Next een recept van Roos Ouwehand met de Chili Chorizo: in no time was onze voorraad uitverkocht!

De proeverij

Dat de hertencharcuterie een succes is in Nederland is duidelijk. Maar…. wat drinken we daar eigenlijk bij? Vanmiddag stonden op de proeftafel een 10-tal wijnen en diverse bieren van de locale brouwerij “De Leckere”. Edwin had, naast de charcuterie, een mooi assortiment andere producten neergezet om combinaties te laten proeven. Mozzarella, munt, noten, provencaalse tomaatjes, mooi brood….

Ook waren er 2 chefs aanwezig die beiden met de Chili Corizo een heerlijk gerecht bereidden: even aangebakken coquilles met dunne plakjes Chili Chorizo, peer en wat cress en, heel eenvoudig: rauwe coquilles op een dun plakje Chili Chorizo. Dat eenvoudig zo lekker kan zijn!

De combinatie We proefden een diversiteit aan wijnen: Duitse Riesling, Bourgogne wit en rood, Sauvignon uit de Loire, Viognier uit Frankrijk, een IGT uit Toscane, een Negroamaro en tot slot werd nog een Syrah aangerukt. Mijn conclusie: het is niet eenvoudig! De wijn moet een zeker zoetje hebben, maar ook weer niet teveel. Het bitter in de Viognier en in de witte wijn uit de Roussillon (Chardonnay, Ugni blanc, Sauvgignon en Grenache Blanc) vond ik storend bij dit vlees. De Bourgognes en de Loirewijn hadden teveel zuren. Mijn favorieten in combinatie met de charcuterie waren de Duitse Riesling 2008 van Bürklin Wolf, de Rochaubry Rouge uit de Cevennen, Frubesco IGT uit Toscane en de Negroamaro Salanto Elios. Allen wijnen met een licht zoete indruk, lekker sappig met veel fruit.

Voor herhaling vatbaar

Vanmiddag heb ik weer veel geleerd. Het was leuk eindelijk eens wat twittervrienden- en vriendinnen (weer) “in real life” te ontmoeten. Maar bovenal om kennis en enthousiasme voor mooie producten te delen. Veel dank, lieve mensen, het was een mooie middag en voor herhaling vatbaar!