Een nieuwe rubriek is geboren! SVH Wijnmeester Jaco van Hensbergen en voormalig sommelier van restaurant De Bokkedoorns** in Overveen en restaurant Parkheuvel** in Rotterdam gooide in 2014 het roer om: samen met zijn vrouw Sandra vertrok hij naar Nieuw-Zeeland om een jaar in de wijngaarden door te brengen. Nu,  jaren later, zijn zij daar nog steeds. Jaco vertelt hoe dat zo gekomen is en deelt zijn ervaringen in en om de wijngaard de komende tijd op Anne-Wies.NL. 

Sandra van Steijn en Jaco van Hensbergen

Jaco van Hensbergen en zijn vrouw Sandra van Steijn tijdens zijn ïnauguratie als SVH Wijnmeester bij restaurant Parkheuvel, februari 2013 (foto: astridstaste.com)

Een jaar tussen de wijnranken in Nieuw-Zeeland

Jaco van Hensbergen: In 2013 ontmoette ik Michiel Eradus, eigenaar van de Eradus wijngaard/label in Marlborough te Nieuw-Zeeland. Hij kwam lunchen bij restaurant Parkheuvel waar ik in die tijd sommelier was. Die avond zijn mijn vrouw Sandra en ik plannen gaan smeden…. In januari 2014 vertrokken wij voor 1 jaar naar Nieuw-Zeeland om ervaring op te doen in de Eradus wijngaard.

Wijngaardmanager en Cellar Door host

Door toeval kwam er na 9 maanden de positie vrij van wijngaardmanager. Michiel Eradus had bedacht dat wij dat samen moesten gaan invullen. Na een jaar kwamen wij erachter dat ik zelf de 12 hectare kon bijhouden en nu zitten wij hier al ruim 3,5 jaar. Sandra werkt sinds september 2016 voor Wither Hills. Dit is een grote speler qua wijngaardareaal en zij produceren voor ieder wat wils. De basiswijnen zijn verkrijgbaar in de supermarkt en in veel café’s etc, maar de Single Vineyard wijnen zijn echt uniek! Op dit moment drinken wij Chardonnay 2003… geen spoor van vermoeidheid, echt top! Sandra werkt in de Cellar Door (proeflokaal) en het restaurant als host. Dit is wat zij in Nederland ook deed en haar expertise is precies wat men mist in Marlborough!

Geproefd, geleerd en fouten gemaakt

In de afgelopen jaren heb ik veel geproefd, geleerd en onnoemlijk veel fouten gemaakt. Het heeft mij gevormd tot wie ik ben: Jaco van Hensbergen, 35 jaar oud en wijngaardmanager als hobby. Graag houd ik jullie op de hoogte van alle gebeurtenissen bij ons in de wijngaard. Het winterseizoen is bijna afgelopen, de lente komt eraan en zeer belangrijke keuzes moeten gemaakt worden de komende weken….. tot later!

Jaco van Hensbergen in wijngaard met krat, laatste oogstSanté, Jaco

LINKS:

Meer wijngaardavonturen van Jaco op deze website? Klik hier!

De wijngaardavonturen van Jaco volgen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Lees hier het artikel over de inauguratie van Jaco van Hensbergen op Astridstaste.com

#Jaco