SVH Wijnmeester Jaco van Hensbergen en voormalig sommelier van restaurant De Bokkedoorns** in Overveen en restaurant Parkheuvel** in Rotterdam gooide in 2014 het roer om: samen met zijn vrouw Sandra vertrok hij naar Nieuw-Zeeland om een jaar in de wijngaarden door te brengen. Nu, ruim 3 jaar later, zijn zij daar nog steeds. Jaco deelt zijn ervaringen in en om de wijngaard op Anne-Wies.NL. Vandaag over flowering, ‘de-lateralizing’ en ontbladeren al dan niet met een ‘leaf-plucker’.

Zee van blad en trosjes

Sinds 9 oktober (!) heeft het hier niet meer geregend en NU valt de eerste regen sindsdien…. ruim 2 maanden droog en warm! December is ondertussen al een week of 4 onderweg en vanzelfsprekend is de wijngaard veranderd in een groene zee van blad en trosjes. Afgelopen week is het warm geweest. Nou eigenlijk niet warm, eerder heet. Elke dag is het minimaal 31 graden geweest en de befaamde ‘Marlborough wind’ had een weekje vrijaf genomen.

Flowering

Afgelopen week zijn de pinots en chardonnay volledig door de flowering (vruchtzetting) periode gegaan en is de sauvignon hard onderweg. Ideale omstandigheden op dit moment en men kan vanaf nu een schatting gaan maken hoe veel fruit er geoogst zou kunnen worden…. Maar de oogst is nog ver natuurlijk….. Hieronder drie stadia van flowering. De eerste foto is genomen op 29 november, de tweede op 7 december en de laatste op 13 december.

Ideale flowering 

Wanneer het weer in deze periode wat onrustig is, denk aan veel wind, regen en koelere temperaturen, is er kans op coulure, oftewel geen vruchtzetting. Een variant hierop is millerandage, maar in dit geval spreek je van een onregelmatige vruchtzetting. Hier zijn geen foto’s van, want wij hebben dit jaar te maken met een ideale flowering!

De jonge plantjes 

De aangekochte plantjes vragen ook veel aandacht. Ik ben blij dat wij de jonge plantjes op deze manier gaan begeleiden, want er is gewoonweg geen tijd om op zoek te gaan in een wijngaard van 12 ha. Ook de jonge plantjes zijn ‘gesingled’ en ‘getaped’ als ondersteuning. Van de 68 aangekochte plantjes hebben wij helaas afscheid moeten nemen van 3 stokjes op dit moment. Op de foto hieronder is een Pinot noir kloon 777 te zien.


Jaco foto plantjes 1

De-lateralizing 

December is ook de maand van ‘de-lateralizing’, het verwijderen van ongewenste zijscheuten. Oftewel een arbeidsintensief werk, welke voor mij de allerbeste balans geeft tussen fruit, blad, zoninvloed en luchtcirculatie. Het is tijdrovend, 1 plant in 5 minuten, en hierdoor wordt dit werk niet vaak gedaan. Het is een onderdeel van ontbladeren. Ontbladeren kan je doen met een ‘leaf-plucker’, met je handen bladeren wegharken en je kan dus ook kiezen om de laterals uit de fruitzone weg te halen. Wij doen alle 3 de verschillende methodes. Voor de pinot gris doen wij de ontbladering met de hand. Voor de chardonnay en sjacru pinot noir de-lateralizing en voor de overige gedeeltes gebruiken wij de leaf-plucker.

De-lateralizing: hoofd- en zijscheuten

Een scheut groeit, maar laterals ontwikkelen zich ook. Het zijn een soort van zijscheuten van de hoofdscheut. Het zijn jongere delen van de officiële scheut en als je dit laat zitten, zal deze jonge scheut de rij in gaan groeien. Ik haal deze jonge scheutjes van de hoofdscheut. In Nederland gebeurt dit ook bij de tomatenplanten. Dat noemt men ‘dieven’. Dat is het verwijderen van alle uitgelopen okselknoppen, de knoppen in de ruimte (oksel) tussen de stengel en het blad. Het resultaat is geweldig! De energie van de plant gaat alleen naar de juiste delen van de plant en de ongewenste bezoekers zijn weggehaald uit de belangrijke fruitzone. Op de foto’s is heel duidelijk het resultaat te zien van het werk.

Op de 1e foto zie je de scheut groeien uit de neergelegde cane. Ik houd een lateral vast op de 2e foto. Vervolgens een plant zoals ik deze aantrof voordat het werk startte en als laatste foto het resultaat. Ik hoop dat u resultaat ziet, want deze plant kostte mij 8 minuten werk….

Proeverij jaargang 2017

Wij hebben vorige week de wijnjaargang 2017 geproefd. Elke wijn in een andere fase, want de sauvignon blanc is al gebottled en de pinot gris nog in tank. De dame heet Chelsea (verantwoordelijk voor bottling en etikettering), de jonge man met pet achterstevoren heet Matt (onze adviseur), de iets te dikke man met pet heet Michiel (eigenaar) en de iets te dikke man zonder pet ben ik!

Jaco en team aan tafel

Santé!
Jaco

LINKS:

Meer over de wijngaardavonturen van Jaco van Hensbergen? Klik hier

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Jaco