SVH Wijnmeester Jaco van Hensbergen en voormalig sommelier van restaurant De Bokkedoorns** in Overveen en restaurant Parkheuvel** in Rotterdam gooide in 2014 het roer om: samen met zijn vrouw Sandra vertrok hij naar Nieuw-Zeeland om een jaar in de wijngaarden door te brengen. Nu, ruim 4 jaar later, zijn zij daar nog steeds. Jaco deelt zijn ervaringen in en om de wijngaard op Anne-Wies.NL. Vandaag over canes, spurs en buds: de snoei!
Eindelijk, eindelijk eindelijk hier mijn stuk over de pruning (snoei). Het is eigenlijk vanaf mei tot aan half september hetzelfde liedje, dus eigenlijk is er weinig gemist….. Ik heb in de winter 2017 én in de winter 2018 foto’s gemaakt van dezelfde plant. Kort na de uitdagende oogst 2018 gaat de focus al snel uit naar het seizoen 2018-2019. In de wijngaard is er even niet héél veel te doen. Hoogstens een check of er liftingspalen gebroken zijn, vogelnetten opruimen, alle planten langslopen om te beslissen hoe veel canes er gewrapt moeten worden (wij gebruiken kleurcodes om 2-3-4 canes aan te geven) en natuurlijk ook de snoeischaren te slijpen.
Cane – spur – bud en wrappen
Even ter verduidelijking: een cane is een scheut welke is verhout en je langs de begeleidingsdraad wrapt (wikkelt). Een spur is een verhoute scheut welke je niet aan de onderkant afknipt, maar ongeveer 5 cm van de onderkant. Het laatste bud (oog) moet omhoogkijken. Wanneer deze omlaag kijkt, knip je het 1 bud korter af. Dit is belangrijk om het volgende jaar sterke scheuten te hebben, goed fruit en goede optie om deze volgend jaar te wrappen.
Snoeien is vooruitdenken
Wij starten de snoei als er een paar nachten vorst geweest is en de bladeren bijna volledig gevallen zijn. Je kan dan heel goed zien wat de opties zijn om de juiste keuzes te maken. Je hebt te maken met je keuzes van een jaar eerder. Zijn er vorig jaar (winter 2017) spurs gecreëerd waaruit er een scheut is gaan groeien, dan ga je die dit jaar langs de begeleidingsdraden wrappen. Het fruit komt er dan vanaf in 2019…. Het lijkt ingewikkeld, maar met de volgende foto’s hoop ik dat het een beetje duidelijker wordt.
Op de foto hierboven is het tussenresultaat van de snoei in juli 2017 te zien. Ik heb die dag de keuze gemaakt om 1 spur te creëeren en 6 canes over te laten om uiteindelijk 4 canes te wrappen (en een tweede spur over te creëeren). Aan de linkerkant is de spur al gemaakt, maar wat moeilijker te zien. Laten we dus kijken naar de rechterkant. Helemaal rechts een spur gemaakt in 2016 met een cane gewrapt om de onderste draad. Iets links daarvan een cane uit 2016 met een cane gewrapt op de bovenste draad. Daaronder een cane waarmee nog niets is gedaan.
Het belang van spurs
Voor Sauvignon blanc willen wij graag 2 spurs aan beide zijden van de plant. Op onderstaande eerste twee foto’s zien jullie de situatie aan de rechterkant van dichtbij en het eindresultaat op de derde foto. Op die laatste foto kan je ook de andere zijde van de plant zien mét een mooie spur. Door een spur te maken, dwing je de plant daar nieuwe scheuten te geven waar jij het wil. Tevens zijn de scheuten (later canes) op spurs bijna onbreekbaar en geeft het het beste fruit.
Rechte cuts
Belangrijk bij het snoeien is dat je rechte cuts maakt, dit om de wond zo klein mogelijk te houden en de kunst is om altijd een vingerdikte van het oog te blijven. Wanneer je een cut maakt, zal de diameter hiervan “afsterven” en dus moet je wegblijven bij de belangrijke delen op canes en het centrum van de plant. Nu is het een jaar later (winter 2018) en denken wij aan de oogst 2019. Ook hebben wij keuzes welke te maken hebben met de oogst van 2020 en 2021.
De snoei
Op de eerste foto hieronder zien jullie de situatie hoe het was voordat er gesnoeid was. De tweede foto is een close-up van de rechterkant wederom, met veel scheuten maar ook een belangrijke spur gemaakt in 2017 (derde foto).
Als je een spur maakt met 2 of 3 ogen is er een mogelijkheid om de komende 2 jaar goede scheuten te gebruiken. Hieronder kan je vorig jaar gemaakte spur zien met 2 scheuten.
De bovenste scheut kan dit jaar gewrapt worden en de scheut daaronder kan een nieuwe spur worden. Dit jaar wil ik graag een 3 cane wrap hebben. Het hele rechtse gedeelte is een back-up voor als er iets misgaat met de andere scheuten….. En dat gebeurde, zie de foto hieronder. Mijn scheut brak en dus is de spur van vorig jaar nu nutteloos. We kunnen het niet gebruiken.
Het eindresultaat is alsnog prima. Er zijn aan beide kanten spurs gemaakt en er zijn 3 stevige canes gewrapt.
Een veelbelovend volgend jaar
Komend jaar hebben wij een El Nino jaar. Warme ocean, westerlies (wind uit het westen) en warm en droog. De scheuten zijn ondertussen al flink aan het groeien. Het “fruit” wat je nu kan zien ziet er veelbelovend uit, dus ik kijk erg uit naar de komende maanden. Er zullen wellicht nog genoeg onverwachte dingen gebeuren, maar ook daar kijk ik naar uit!
Santé,
Jaco
Meer over en van Jaco op deze website: klik hier!
🍇🍷Geen enkel bericht over Jaco van Hensbergen of een ander wijn- of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#Jaco
Dit is waarschijnlijk de Scott Henry snoei methode, hetgeen veel te veel productie veroorzaakt en in Nederland een dunne en zure wijn oplevert. Bovendien verzwak je in Nederland hiermee de plant veel te veel.