SVH Wijnmeester Jaco van Hensbergen en voormalig sommelier van restaurant De Bokkedoorns** in Overveen en restaurant Parkheuvel** in Rotterdam gooide in 2014 het roer om: samen met zijn vrouw Sandra vertrok hij naar Nieuw-Zeeland om een jaar in de wijngaarden door te brengen. Nu, ruim 3 jaar later, zijn zij daar nog steeds. Jaco deelt zijn ervaringen in en om de wijngaard op Anne-Wies.NL. Vandaag over de aanplant van jonge wijnstokken en hoe lekker konijnen dat vinden.

Nieuwe wijnstokken

Deze week ontvingen wij 68 jonge stokjes van Riversun. Riversun is een “plant nursery” uit Gisbourne welke zeer hoog aangeschreven staat als het gaat om top-‘graftings’ (enten) van wijnstokken. In totaal hebben wij bij Eradus 28000 wijnranken en elk jaar vervangen wij de wijnranken die overleden zijn. Elk jaar kleine hoeveelheden, maar het houdt je goed bezig. Normaliter planten wij de jonge stokjes alvast in de wijngaard op de plek waar zij (als het goed is) minimaal 50 jaar zullen staan. Dit jaar hadden wij het iets anders in gedachten….

De wijnstokken nog even in de wacht 

Door de jonge plantjes in de emmers op te voeden, heb ik meteen een goed inzicht of de groei voorspoedig verloopt. Het zijn maar 68 plantjes, dus als ik deze meteen in de wijngaard zet, is er een kans dat je er wel eens eentje mist! Op de foto zien jullie 4 verschillende kleuren emmers. Elke kleur correspondeert met een druivenras. De rode is pinot noir (kloon 115 en 777), de donkerblauwe is pinot gris (kloon 457), de lichtblauwe is chardonnay (kloon Mendoza) en de groene is sauvignon blanc (MS). Wij gaan de sterkste scheut helemaal uit laten lopen. We binden de scheut aan de bamboo stick en planten dan volgend jaar het geheel in de wijngaard. Door de arme bodem en het klimaat hebben de jonge stokken soms moeite om sterke lange scheuten te produceren. Het liefst heb je een scheut van 1 meter lang, zodat je die scheut in de winter kan neerleggen op de fruit draad. Als de scheut het niet redt, knippen wij de scheut af net onder de fruit draad of op kniehoogte en dan bind je de scheut vast aan de fruit draad. Het is belangrijk dat de scheut recht omhoog groeit, want dat is de uiteindelijke wijnrank. Groeit een jonge wijnrank krom, dan is het bijna onmogelijk dit weer recht te krijgen wanneer de wijnrank ouder is!

Jaco nieuwe wijnstokken aanplant 3

Bescherming van de wijnstokken

De witte kokers dienen als bescherming. De konijnen zijn dol op verse, jonge blaadjes en kunnen dus grote schade toebrengen aan de jonge plantjes. Een jonge stok kost qua aanschaf immers tussen de 6-9 NZ Dollar (zo’n 4-5 euro) en dan heb je nog niets…. De scheut zal hopelijk sterk genoeg zijn om aan de ‘fruiting wire’ te binden, maar dan zullen wij nog steeds geen fruit van deze stokjes gebruiken. Als je de scheut neer kan leggen op de fruit draad, zal er fruit vanaf komen. Ik ben van mening dat zo’n jonge stok al moeite heeft volwassen te worden, dus alle energie moet gaan naar het sterker worden!

Jaco van Hensbergen op tractor in wijngaard

Santé!
Jaco

LINKS:

Meer wijngaardbelevenissen van Jaco op deze website? Klik hier!

Jaco’s wijngaardbelevenissen volgen én geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#jaco