SVH Wijnmeester Jaco van Hensbergen en voormalig sommelier van restaurant De Bokkedoorns** in Overveen en restaurant Parkheuvel** in Rotterdam gooide in 2014 het roer om: samen met zijn vrouw Sandra vertrok hij naar Nieuw-Zeeland om een jaar in de wijngaarden door te brengen. Nu, ruim 4  jaar later, zijn zij daar nog steeds. Jaco deelt zijn ervaringen in en om de wijngaard op Anne-Wies.NL. Vandaag over de drukte tijdens de oogst, de topwijn van Eradus: Sjacru, twee druiven in één (!) en een korte vakantie in Nieuw-Zeeland.

Regen tijdens de oogstperiode

Wat een verschrikkelijk moeilijke oogst heeft Marlborough achter de rug! Een flowering start op vrijwel hetzelfde moment voor sauvignon blanc en pinot noir, extreme warmte aan het begin van februari met daarna veel regen en een vroege, korte oogst. Dit is al mijn vijfde oogst in Marlborough en wat gaat de tijd snel! Eén belangrijk natuurlijk verschijnsel komt wel elke keer terug en dat is regen tijdens de oogstperiode. Ik wil er niets mee suggereren, maar ik ga dit wel bijhouden de komende Jaren en misschien kunnen we “alles” wel iets naar voren halen, zodat we de vroeg rijpende druivenrassen voor de najaarsregen kunnen oogsten. We kunnen sowieso beginnen om eerder te snoeien, maar we wachten daar voor nu nog even mee.

“Het is een drukke, korte, dus laat ik zeggen een interessante harvest geweest…”

De Brêloft wijngaard van Eradus

Bij Eradus hebben wij een wijngaard van 12 ha rond het huis, de Brêloft wijngaard. Hier hebben wij sauvignon blanc, pinot gris, pinot noir en chardonnay aangeplant staan. De chardonnay hebben wij gedeeltelijk laten enten op sauvignon blanc stokken, aangevuld met de clonen 95 en Mendoza. Het resultaat zie je hieronder. De trossen zijn vrij van blad en andere trossen. Dit jaar hebben wij 3 barrels geoogst!

Jaco druivenstokken geleid in Nieuw-Zeeland

Eradus Pinot Noir Sjacru

Een ander speciaal project is de pinot noir voor onze topwijn, de Sjacru*. Extreem veel werk tijdens de groeiperiode, maar wat is het fijn om trossen te oogsten die echt gewoon waanzinnig zijn. Lab resultaten kunnen mij (over het algemeen) een zorg zijn, maar de smaak van de druiven en de “krak” van de pitten zijn nu zeker meer belangrijk. De trossen waren makkelijk te oogsten, Dit jaar kwamen Michiel’s dochter en haar beste vriendin mij helpen met de oogst van de Sjacru. Op de foto staan zij achter de bins voor de Eradus Pinot Noir.  Het zijn maar 510 stokken pinot noir, maar met z’n drieën waren we toch een ochtend zoet! Vorig jaar oogstten wij de pinot noir op 23 april, dit jaar was dat al op 31 maart….

Jaco twee meisjes (1) in Nieuw-Zeeland

Twee druiven in één!

Wij hebben 2 percelen pinot gris en beide percelen hebben een duidelijk andere grondsoort. Het ene perceel bevat meer klei en is koeler en natter, het andere is zeer arm en stenig. Elk jaar wordt het ene perceel met de hand geoogst en het andere met de machine. Dit jaar ging de ontwikkeling razendsnel en waren wij genoodzaakt alle pinot gris met de machine te oogsten. Pinot gris is een druivenras met een hoge genetische mutatie. Vaak tref ik druiven aan die gedeeltelijk pinot gris zijn en gedeeltelijk pinot blanc, ook tref ik vaak trossen aan met twee of zelfs drie kleuren.

De oogst: machinaal en met de hand

De meeste sauvignon blanc wordt met de machine geoogst, een gemeengoed in Marlborough en tegenwoordig zijn deze harvesters uiterst efficiënt. Door een paar gevaarlijke rijen (te dicht bij een afgrond) oogsten wij tevens een klein deel met de hand. Het resultaat was eigenlijk heel goed. Je kan de oogstcrew nauwkeurig informeren wat te plukken en wat achter te laten.

Jaco Thaise pluksters in wijngaard (1)

Top druivenpluksters aan het werk, uit Thailand

Werk in de Eradus winery

In de winery is het natuurlijk druk. We waren de pinot noir druiven voor de Sjacru aan het verwerken en eigenlijk gaat dat allemaal heel snel. We ontstelen 50% van de kloon 114 en 777. De andere 50% is hele tros fermentatie. We hebben de druiven eerst voor 30 uur in de wijngaard laten staan, dit om een beetje extra indroging te krijgen en ook om de wilde gisten volledig te laten integreren. Het fijne van een klein wijnbedrijf is dat Michiel ook graag zijn handen uit de mouwen steekt. Michiel was verantwoordelijk voor het ontstelen van 50% van de druiventrossen en het rijden van de heftruck.
Voor een klein project gebruik je andere formaten tank en is het hele proces niet zo geautomatiseerd als bij een oogst van 10 ton.

Jaco en Michiel op trekker

Jaco man schudt kratje leeg (1)

Jaco met schep

Bijna herfst in Nieuw-Zeeland 

De herfst heeft ook wat sneller haar intrede gedaan. Zodra de druiven van de planten geoogst zijn, geeft de plant zich over aan het volgende seizoen en verkleuren de bladeren eerst voordat zij op de grond zullen vallen. Prachtige kleurcontrasten in de wijngaard en nu is het wachten op een beetje Vorst. De bladeren zullen er dan helemaal snel afvallen en dan kan het winterseizoen beginnen….

Eradus wijngaard van boven (1)

Tijd voor vakantie: Central Otago

Na bijna 2 jaar full-time in Marlborough doorgebracht te hebben, zijn wij voor de verandering, eerst eens op vakantie gegaan. Een absoluut (wijnliefhebbers) hoogtepunt was natuurlijk het bezoek aan Central Otago. Wat een gave regio, wat een verschil in grondtype tov Marlborough), kleinschaligheid alom en de diverse micro-klimaten. Zoals u kunt indenken, houden wij niet alleen van wijn, maar proeven wij graag ook gerechten uit de regio met de desbetreffende wijnen. Eén middag hebben wij ons laten vertroetelen bij Wild Earth wines. Prachtig gelegen restaurant en dito keuken. De wijnen die wij proefden van riesling, pinot gris en pinot noir waren van de buiten categorie.

Jaco van Hensbergen Wild Earth wijn fles

Hier troffen wij ook een Nederlander aan, Elbert Jolink. Samen met zijn vrouw en kinderen is hij twee jaar geleden verhuisd naar Cromwell, Central Otago. Hij is manager marketing en sales en Karin heeft haar eigen shop op wielen (the Otago Buzz). Geweldig om meer en meer fijne mensen te leren kennen!

Jaco foto 15Oak Stave signature dish (1)

Volgende week een uitgebreide update over de fermentering en het voorzichtige begin van het winterwerk!

Santé, Jaco

Wil je dat niet missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor de wekelijkse nieuwsbrief van Anne-Wies.NL!

*De Sjacru is onze reserve Pinot Noir, onze Grand cru. Na ons bezoek aan Thibault Liger-Belair (Nuits-Saint-Georges) besloten wij zijn philosophy te gebruiken voor het “hoger” gelegen deel van pnze Pinot Noir. Extreme regels in dit terrace, als wij alles op die manier zouden doen, is het niet rendabel want het kost te veel tijd en handarbeid. Denk aan lage opbrengst, de-lateralizing, afknippen schouders, groene oogst etc etc. De klonen zijn 115 en vooral 777 (35:65)!
De naam Sjacru is een mix van een aantal zaken…
– mijn bijnaam is Sjakie (al vanaf mijn 6e geloof ik). Hier hebben we de Sja te pakken.
– de wijn is onze Grand cru maar die benaming mogen wij niet gebruiken, wel het Cru gedeelte.
– Samen maakt dit Sjacru, Sjakies grand Cru!

Meer lezen van en over Jaco’s wijngaardavonturen? Klik hier!

#jaco