SVH Wijnmeester Jaco van Hensbergen en voormalig sommelier van restaurant De Bokkedoorns** in Overveen en restaurant Parkheuvel** in Rotterdam gooide in 2014 het roer om: samen met zijn vrouw Sandra vertrok hij naar Nieuw-Zeeland om een jaar in de wijngaarden door te brengen. Nu, ruim 3 jaar later, zijn zij daar nog steeds. Jaco deelt zijn ervaringen in en om de wijngaard op Anne-Wies.NL. Vandaag over scheuten, wires en canopy management.

Geen winter in Nieuw-Zeeland

Goedemorgen Nederland. Hoe is het daar? Al helemaal in de wintersferen of is het eigenlijk meer herfst? Hier hebben wij een paar gigantisch warme dagen gehad en vandaag gelukkig wat koeler en bewolkt… Niet alleen even goed om de groei van de planten iets te vertragen, maar ook zeker voor de mensen in de wijngaard…. Ik dacht dat het niet zo druk zou worden, maar niets bleek minder waar…. Volgende week wordt ook super druk met allemaal leuke dingen, maar nu eerst het stukje over afgelopen week!!!

Achterstallige werkzaamheden

Deze week een op papier iets rustigere werkweek, want alle planten zijn verlost van een te veel aan scheuten en de meeste lifting wires zijn gelift tot op een tijdelijk juiste positie. Aan het begin van de week was het iets koeler qua temperatuur dus de groei van de scheuten werd iets getemperd. Werkzaamheden waar ik niet eerder aan toe gekomen was, konden nu afgemaakt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbrengen van clips aan nieuwe palen in de wijngaard. Deze clips houden de ‘wires’ op de juiste hoogte en dus essentieel voor een homogene ‘canopy’.

De jonge scheuten in de wijngaard 

Wij hebben vorig jaar nieuwe wijnstokjes in de wijngaard geplant en deze stokken zijn vorig jaar al uit gaan lopen. Niet elke stok heeft scheuten geproduceerd welke aan de ‘fruiting wire’ gebracht konden worden afgelopen winter. In dit geval knipte ik de stok terug tot of net onder de fruitdraad, dan wel op kniehoogte, maar vooral terug tot de basis met twee buds (ogen) over. Hier groeien dan twee scheuten uit in dit voorjaar, zoals te zien is op de foto’s. De ene scheut groeit recht omhoog en is steviger dus in dat geval is het selecteren simpel. Vervolgens tape je de scheut vast aan een bamboo en zo kan de jonge stok zich ontwikkelen.

Jonge scheuten hebben hulp nodig

Wij hebben 2 klonen chardonnay: 95 en Mendoza. Tevens is er gedeeltelijk geënt op oudere sauvignon blanc stokken. Dit is gebeurd in 2013. Helaas groeien niet alle stokken recht omhoog en geeft de stok ook niet altijd scheuten waar je die het liefste ziet. Bij sommige planten heb ik dit jaar de scheuten aan de onderkant van de stam laten zitten. Normaliter zijn deze scheuten te laag gepositioneerd om te kunnen gebruiken, maar dit jaar ga ik ze behandelen of dat het jonge stokjes zijn. Op de foto hieronder is duidelijk te zien dat deze chardonnay stok een beetje uit vorm is gegroeid, maar ik zal de jonge scheut gaan begeleiden en volgend jaar aan de fruiting wire brengen.

Jaco foto 4

Canopy management 

Na een paar koelere dagen, werd het ineens erg warm en dat veroorzaakte plotseling veel werk. De scheuten groeien als kool en deze moeten dus ondersteund worden door lifting wires. Je wilt eigenlijk een rechte groene muur creëren, zodat de plant volop in actie kan zijn, denk o.a. aan fotosynthese. Scheuten groeien de rij in, dus even de wires oppakken, uit de canopy halen en alle scheuten terug op hun plaats brengen.

Waterpret voor de hond

Irrigeren is belangrijk voor ons. Marlborough heft een gemiddelde neerslag van 650 mm per jaar en dus gebruiken wij irrigatie water uit de Awatere rivier. Aan het begin van het seizoen is het altijd een gezoek naar lekjes in de irrigatie, maar soms is het duidelijk te merken dat er een groot lek is, want dan komt Thibault zeiknat aan op een bloedhete dag…..

Jaco foto 7

Nog een paar klussen

De jonge plantjes geplant in de verschillende emmers lopen bijzonder goed uit. Ik wacht nog een paar dagen en dan ga ik de plantjes singlen. Tevens gaan we het achterlabel aanpakken qua informatie over de wijn en is er deze week ook de New Zealand Wine Award proeverij!

Jaco foto 8

Santé!
Jaco

De wijngaard avonturen van Jaco volgen en geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer over Jaco van Hensbergen op deze website? Klik hier 

#Jaco