SVH Wijnmeester Jaco van Hensbergen en voormalig sommelier van restaurant De Bokkedoorns** in Overveen en restaurant Parkheuvel** in Rotterdam gooide in 2014 het roer om: samen met zijn vrouw Sandra vertrok hij naar Nieuw-Zeeland om een jaar in de wijngaarden door te brengen. Nu, ruim 4  jaar later, zijn zij daar nog steeds. Jaco deelt zijn ervaringen in en om de wijngaard op Anne-Wies.NL. Vandaag over de oogst die op het punt staat van beginnen. Maar wat is er allemaal aan vooraf gegaan? 

Een nat ‘Wine and Food Festival’

We beginnen feestelijk, want in de maand februari wordt altijd het ‘Wine and Food Festival’ gehouden. Bij Brancott Estate wordt er een soort preuvenement georganiseerd, veel wijnhuizen hebben een stand (met of zonder menukaart) en veel beroemde (tv) chefs komen over uit Australië en het Noordereiland. Iedereen mooie kleertjes aan, top live bands en over het algemeen waanzinnig weer. Echter niet dit keer…. Na de hitte begin februari zijn er vervolgens 2 cyclonen over Marlborough geraasd… In de tweede en derde week hebben wij 200 mm regen gehad. Dit staat bijna gelijk aan 1/3 van de jaarlijkse neerslag. Vreemd genoeg was er weinig wind. Marlborough bekend om zijn wind, maar nu wij het echt nodig hadden, bleef het rustig.

Eigen Eradus Festival 

Vorige week hadden wij ons eigen festival. Op de wijngaard hadden wij gasten uitgenodigd die ons na aan het hart liggen én een beetje in de buurt wonen. Men kwam aan per helikopter, zodat men een goed idee kon krijgen hoe de wijngaard gesitueerd is.

Jaco van Hensbergen foto 1 Lorenzo Visser Landscape Photography-4281[1990]

Jaco van Hensbergen foto 2 Lorenzo Visser Landscape Photography-4294-2[1995]

Jaco van Hensbergen foto 3Lorenzo Visser Landscape Photography-4306[1998]

Vanaf de oogst 2017 zien en voelen de flessen anders aan. Het etiket heeft een ware metamorfose ondergaan. De tweede en derde van rechts zijn de nieuwe etiketten/flessen voor de Sauvignon Blanc en Pinot Gris Eradus 2017.

Jaco van Hensbergen foto 5 Lorenzo Visser Landscape Photography-4620[2010] (1)

Na de aankomst gingen wij de wijngaard in om langs de verschillende rassen te lopen. Tegelijkertijd lieten we die wijn proeven en natuurlijk een beetje toelichting. De wijngaard ligt dus letterlijk op de riverbank van de Awatere River. De beplanting is niet noord-zuid gegaan, maar meer west-oost, dus met een zijde die in de ochtendzon staat en de andere kant in de warme middagzon. Op de foto’s kan je precies zien hoe de wijngaard loopt. Tevens is het droger, koeler en hebben wij armere bodems tov de rest van Marlborough en daarom is de Awatere valley zo uniek! Uniek, voor mijzelf in dit geval, was de proeverij met Bob Campbell MW.

Jaco van Hensbergen foto 4Lorenzo Visser Landscape Photography-4602[2009]

De foto’s zijn gemaakt door onze grote vriend Lorenzo Visser (kijk maar eens op instagram @lorenzovisserphotography_), hij werkte ook bij Parkheuvel in de service en kwam 2 jaar geleden naar Blenheim. Het diner werd verzorgd door Sander de Wildt van Karaka cuisine. Ook al een Nederlandse vriend in Blenheim, maar hij woont hier al iets langer!

Proeven en testen van de druiven

Wij zijn van de week begonnen met de eerste sampling van de pinot noir, pinot gris en chardonnayWij pikken dan druiven van verschillende trossen in verschillende gedeeltes van de diverse  blocks en sturen die naar een laboratorium. Het proeven van de druiven blijft het allerbelangrijkst, maar door ongeveer 400 druiven eens per week naar een laboratorium te sturen, krijg je meer informatie over de suiker-en zuur gehaltes! Altijd goed te weten hoe de balans tussen de aciditeit en suikers is.

Jaco van Hensbergen foto 10 samples druiven voor laboratorium

Op de foto zie je een code (ERBRPNS4) en daarbij heel wat druiven. De code staat voor ERadus (naam) BRêloft (wijngaard) Pinot Noir (druif) South (block) 4 (kloon 114).
Het resultaat op het moment:

  • Brix 21%
  • PH 3,19g/l
  • TA 9,4 g/l
  • Malic 378 mg/l

Het ziet er technisch uit, maar het komt er op neer dat wij deze druiven nog niet gaan oogsten! De oogst voor mousserende wijnen is begonnen voor Marlborough, maar door ons klimaat lopen wij altijd een week tot 10 dagen achter. Ik sta altijd vóór de oogst op de weegschaal en nu weeg ik 81 kilo (ik lieg 10 kilo) en na de oogst is er altijd een kilo of 7 af! Wij zijn ook dit jaar weer nieuwsgierig!

Zonsondergang in de wijngaarden

Tot slot nog wat kiekjes van de prachtige zonsondergang vanuit de wijngaard….. De hoge berg heet Mount Tapuae-O-Uenuku en is echt een eye-catcher in de valley!

Jaco van Hensbergen foto 7 Lorenzo Visser Landscape Photography-4673[2015]

Jaco van Hensbergen foto 8 Lorenzo Visser Landscape Photography-4675[2016]

Jaco van Hensbergen Foto 9 Lorenzo Visser Landscape Photography-4687[2018]

Santé,

Jaco

🍇🍷🍴 Geen enkel bericht van Jaco 🇳🇿 of ander wijn-of culinair nieuwtje missen?
Schrijf je dan hier in ✏voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer wijngaardavonturen van Jaco van Hensbergen in Nieuw-Zeeland lees je hier 

#Jaco