SVH Wijnmeester Jaco van Hensbergen en voormalig sommelier van restaurant De Bokkedoorns** in Overveen en restaurant Parkheuvel** in Rotterdam gooide in 2014 het roer om: samen met zijn vrouw Sandra vertrok hij naar Nieuw-Zeeland om een jaar in de wijngaarden door te brengen. Nu, ruim 4  jaar later, zijn zij daar nog steeds. Jaco deelt zijn ervaringen in en om de wijngaard op Anne-Wies.NL. Vandaag over de veraison en meer.

Warm in Marlborough

Hallo allemaal, wat fijn dat u er bent…. Het is warm in Marlborough!!!! Zo voel je je als je een hele dag heel langzaam gegaard wordt! In mijn hand mijn beste vriend in de wijngaard, een knippertje waarmee ik fruit weg knip, scheuten afknip en vogelnetten door zal gaan knippen!

Août fait le Moût

Het is eindelijk februari, maar dat wil niet zeggen dat het wat rustiger wordt in de wijngaard. Onze februari is jullie augustus. In 2009 liep ik stage bij château Léoville-Poyferré in Bordeaux en in de maand augustus sprak de heer Cuvelier (eigenaar) voor het eerst met mij. Hij zei “Août fait le Moût” en daarna liep hij verder. In september vertelde hij mij dat er een groep Nederlandse sommeliers langs zou komen en in december zei hij “merci”.  Wel een aimable man, maar we gaan terug naar zijn eerste gezegde, waaraan ik altijd moet denken.

De véraison 

Augustus is belangrijk voor de most  (het sap in de druif) vanwege de ontwikkeling van de trossen. De véraison* (verkleuring) is onderweg en je wilt eigenlijk dat de plant nu al zijn energie daar aan gaat besteden. Over het algemeen kan je er van uitgaan dat februari in Marlborough droog en warm verloopt, dit is ideaal voor de véraison. Wij mogen irrigeren, maar daar zijn we nu helemaal voorzichtig mee. Natuurlijk zal de sauvignon blanc niet echt verkleuren, maar gaat wel door de véraison fase. De druif begint bijvoorbeeld ook zachter te worden, het suikergehalte zal stijgen en de zuurgraad zal afnemen. Hieronder 4 foto’s van dezelfde pinot noir tros. Pinot noir verandert wél van kleur. U ziet een mooi verschil tijdens de véraison tussen de foto’s.

Hieronder ziet u twee foto’s. De eerste is dezelfde als  de laatste hierboven. Deze wijnrank staat in de Grand Cru zone Ik knip de schouder af en wil slechts 1 tros per scheut, dit ziet u op de tweede foto.

Een ander goed voorbeeld van alleen puur één tros per scheut. Dit noem je in Nederland de ‘groene oogst’.

Vrijmaken van de fruitzone

Veel aandacht voor onze pinot noir. Scheuten willen “soms” door elkaar gaan groeien en fruit voortbrengen welke verstrikt in elkaar zitten, dan wel over elkaar heen hangen. Na het vrijmaken van de fruit zone, hangen de trossen vrij en hoef ik hier  voorlopig de komende week niet echt naar om te draaien.

U merkt het was echt een pinot noir weekje. De pinot gris komt altijd iets later en daarna pas de sauvignon blanc, dus dat wordt vervolgt.

Gesneuvelde palen

In het vorige stukje vertelde ik over “harvester” welke bij ons de wijnranken even schudden om het gevaar van rot te verminderen. Dat werk is goed gegaan, helaas zijn er ook een paar “strainer posts” gesneuveld. Deze palen staan aan het begin en eind van een rij en vanuit deze paal ga je de wires liften dan wel meer of minder spanning brengen op de lifting wires. Ook kan je hierop lezen in welke rij je je begeeft. Op de eerste foto hieronder ziet u het gebroken geheel en daarbij de eerste plant met canopy op de grond. Een strainer post is zwaar, gaat de grond in om hopelijk voorlopig daar te blijven. Wij hebben niet de juiste apparatuur voor dit soort werkzaamheden, dus kwam hulp goed van pas! Op de tweede foto ziet u de post in zijn geheel, daarna het resultaat. Ik hoefde alleen maar een kaartje met “rij 11” op te hangen en de wires te spannen.

 

Deze week zijn wij begonnen met het spannen van netten tegen vogel schade. Op  de elektrischetijdsdraden zitten al wat spreeuwen te spieken of er al wat eetbaar fruit is…..

Jaco Netten met spreeuwen

Volgende week een vervolg over netten spannen, het Wine &Food festival en natuurlijk ook een voorspelling voor 2018 harvest….

Santé,
Jaco

*Véraison: een verkleuring van de schil van de zowel de witte als blauwe druif. Hiermee start de laatste rijpingsfase van de druif, die gemiddeld plaats heeft 6 tot 8 weken voor de oogst. Vanaf de véraison worden de suikers binnen de druif opgebouwd en de zuren afgebouwd.

Geen enkel bericht van Jaco of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Alle vorige avonturen van Jaco lees je hier

#Jaco