Een heerlijk boek valt op de mat, en geen kleintje ook: ‘Italië, mijn verhalen en recepten’ van Onno Kleyn. Veel enthousiaste verhalen had ik er al over gehoord, dus ik ben benieuwd! 

Onno’s culinair Italië

In 17  hoofdstukken en meer dan 500 pagina’s neemt Onno Kleyn je mee op zijn culinaire reis door Italië. Zijn liefde voor dat land begint in 1985, als hij met het Koor van het Concertgebouworkest optreedt in Milaan, Modena en Florence. Ja ja, culinair schrijver en journalist Kleyn studeerde ‘in een vorig leven’ zang aan het conservatorium. Die eerste kennismaking smaakt naar meer en Onno vertrekt, samen met zijn lief Juliette, voor een jaar naar Toscane. Aanvankelijk voor een ‘sabbatical’ om zijn stem te verbeteren maar hiermee legde hij de basis voor zijn huidige professie.

Italie Onno Kleyn landschap

Illustratie uit het boek Italië door Marly Hendricks

Kookboek of roman

Het boek leest als een roman. Beeldend en met pit schrijf Onno over zijn belevenissen. Hoe hij voor het eerst een eend ontleedt, over zijn zoektocht naar een woning, over de winkeltjes, ontmoetingen met de plaatselijke bevolking en nog veel meer. Intussen leer je veel. Waarom het zo belangrijk is de juiste hoeveelheid zout in je pastawater te doen, hoe je gebakken spinazie het best kunt bereiden, waarom en hoe je spaghetti eet met slechts een vork en waarom Onno, tegen de adviezen in, meestal bakt met extra vergine olijfolie. Om er maar eens een paar te noemen.

Italië, de recepten

En dan zijn er natuurlijk de recepten. Veel recepten. Een heerlijk! Van ‘Crudités met olijfolie’ tot ‘Stufato de vitello con salvia’, van ‘Pesto alla genovese’ tot ‘Bistecca alla fiorentina’.  Vrijwel alle anekdotes zijn aanleiding voor een recept. Bij elk recept is het aantal personen vermeld waarvoor het is bedoeld en de plaats in het traditionele Italiaanse menu: Antipasto, Primo, Secondo, Contorno of Dolce. Hoewel volgens de schrijver de pizza in geen van deze categorieën thuishoort ontbreken recepten voor pizza niet in dit lijvige boek. Aan het eind vind je een uitgebreid register met op alfabet alle recepten, ingrediënten, wijnen en overige informatie zoals kooktechnieken.

En de wijnen?

Bij de recepten vind je een bijpassend wijnadvies. Geen ingewikkelde verhalen, maar ‘op zijn Kleyn’s’ met een luchtige pen geschreven. Geen reclame voor wijnhuizen maar (Italiaanse) wijnen uitgekozen op stijl en smaak. ‘Sappig rood. Zullen we nu eens Morellino di Scansano nemen?‘ ‘Boterig wit, dus een Chardonnay met eikenhoutervaring. Maar een Pinot Nero werkt ook.‘ ‘Sappig wit. Een Greco di Tufo doen? Die komt uit Campanië.

‘In Italië vind ik de essentie van eten. De omgang daarmee, het kiezen van ingrediënten, het koken, de quasi-achteloze aandacht voor details en het samen tafelen vind je in Europa verder nergens. Dat heb ik leren kennen in Toscane en in dit boek doe ik daarvan verslag.’ – Onno Kleyn

En o ja… pas halverwege merk ik op dat er geen foto’s in het boek staan. Maar die mis je dan ook echt niet. Marly Hendricks verzorgde de leuke illustraties.

Ik zeg:kopen dat boek!
Geen (culinair en/of in Italië geïnteresseerd) mens kan zonder.

Italie Onno Kleyn

Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
Je koopt dit boek makkelijk en snel via Bol.com

Meer superleuke én lekkere boeken van Onno Kleyn vind je hier

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!