De uitnodiging die Belinda D’Alba van Solo Vino en African Wines stuurt is vanaf de eerste regel al intrigerend: een Italiaans diner met daarbij een proeverij van Zuid-Afrikaanse wijnen, begeleid door Zimbabwaanse sommeliers. En dan niet zomaar wat sommeliers, maar de 4 ZimSomms: het team dat namens Zimbabwe meedeed aan het WK (wijn) blindproeven. Het laat zich raden dat Monique van Kruining* wel namens Anne-Wies.NL aanwezig wilde zijn op deze bijzondere avond.

ZimSomms

Om met de ZimSomms te beginnen: dit team bestaat uit 4 sommeliers van toprestaurants in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad, te weten Pardon Taguzu (voorheen restaurant Aubergine), Tinashe Nyamudoka (The Test Kitchen), Joseph Dhafana (La Colombe) en Marlvin Gwese (Cape Grace Hotel). Wat deze gedreven heren gemeen hebben, is dat zij vanuit hun geboorteland Zimbabwe naar Zuid-Afrika kwamen en daar in korte tijd flink carrière wisten te maken in de gastronomie.

Zimsomms op WK blindproeven

Nadat Joseph in 2015 al eens deelnam aan het wereldkampioenschap blindproeven (toen als lid van team Zuid-Afrika), bundelden de 4 getalenteerde sommeliers in 2017 voor het eerst hun krachten om als Team Zimbabwe op het WK te verschijnen. Van Marlvin hoor ik dat ze destijds als 24e eindigden, maar dat ze het er dit jaar (op 13 oktober jl.) al een stuk beter van afbrachten: ze zijn 14e geworden (van de 23 teams). Hij vertelt hoe elk van de 4 sommeliers bij het blindproeven zijn eigen specialiteiten heeft en hoe ze daar als team nu goed gebruik van maken. Daarnaast hebben ze ook gewoon kei- en keihard getraind en dat gaan ze voor het WK 2019 zeker weer doen. Als de heren deze stijgende lijn vol gaan houden, ziet dat er zeer veelbelovend voor ze uit…

African Wines Logo

Joint Adventure met een missie

Maar hoe zijn die Zimbabwaanse sommeliers nu in Nederland beland? In 2016 leerden de Nederlandse Belinda en haar van origine Italiaanse man Damiano D’Alba tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika Pardon kennen. Geïnspireerd door zijn levensverhaal en dat van de andere ZimSomms, besloot het echtpaar om (net als Jancis Robinson) bij te dragen aan de financiering van hun deelname aan het WK. Recent zijn Belinda, Damiano en Pardon nog nauwer gaan samenwerken: gezamenlijk hebben ze importbedrijf en wijnwinkel African Wines opgericht. Een ‘Joint Adventure’ noemen ze het zelf. Hun missie: een uniek assortiment van Zuid-Afrikaanse kwaliteitswijnen, gemaakt door kleinere wijnproducenten die een bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap en/of de plaatselijke natuur. Binnen dit assortiment vind je ook wijnen gemaakt door Tinashe, Joseph en Pardon zelf – deze drie heren blijken naast sommelier namelijk ook wijnmaker te zijn. Natuurlijk schenken zij straks bij het diner (ook) hun eigen wijnen, leuk!

1. Actiefoto van Belinda met de ZimSomms (vlnr Marlvin, Pardon, Belinda, Joseph, Tinashe)_resized (1)

Belinda met de ZimSomms. Vlnr Marlvin, Pardon, Belinda, Joseph, Tinashe.

Ontvangst in wijnwinkel African Wines

We beginnen deze bijzondere avond in de wijnwinkel van African Wines aan het Palaceplein in Scheveningen. Die winkel ziet er goed uit: hij heeft een lekker strakke, tikje industriële look maar voelt dankzij het warme kleurgebruik toch heel verwelkomend. In de voorste helft van de ruimte treffen we het Zuid-Afrikaanse wijnassortiment aan, in de achterste helft (die tevens als proefruimte kan fungeren) staan de Italiaanse wijnen van het andere importbedrijf van de D’Alba’s, Solo Vino. Terwijl we de winkel bewonderen, genieten we van een mooi glas mousserende wijn van Black Elephant Vintners. Deze bubbel is gemaakt van chardonnay en pinot noir volgens Méthode Cap Classique (méthode traditionelle dus). Hij is aangenaam fris en toch ook lekker fruitig met een zachte mousse.

Interieur winkel African Wines

Diner met wijnproeverij bij Solo Vino Wijnbar

Na deze feestelijke ontvangst lopen we voor het diner naar Solo Vino Winebar, gelegen op een steenworp afstand van de winkel. Deze wijnbar bevindt zich in restaurant La Galleria aan het Kurhausplein, één van de maar liefst 10 restaurants (en 2 wijnbars) die de familie D’Alba bezit. Hier worden we door chef Giovanni Dapice en zijn team verwend met een Italiaans menu van maar liefst 7 gangen…

Het Zimsomms diner en de wijnen

African Wines en Zimsomms, de wijnen bij de diverse gerechtjes

African Wines en Zimsomms, de wijnen bij de diverse gerechtjes

Vijf voorgerechtjes uit de zee en van de aarde, van Sicilië tot de Alpen

Vijf voorgerechtjes en de wijn ZimsommWe tellen toch echt maar 4 gerechtjes op het bord, maar dat mag de pret niet drukken. Het zijn stuk voor stuk heel smakelijke hapjes, die tezamen een bont palet aan smaken opleveren. Lastig om dit met een wijn te combineren, maar het begeleidende glas Owners Reserve 2017 blijft er opvallend goed bij overeind zonder te overheersen. Deze wijn wordt gemaakt door Pardon Taguzu zelf op Klein Goedhart Estate in Swartland. Hij bestaat uit 100% colombard (dat vind Pardon zelf een heel fijne druif) en hij gist en rijpt 12 maanden op eikenhout. Het resultaat is een romige wijn met duidelijke tonen van houtopvoeding en tropisch fruit (mango en ananas), in balans gehouden door een vriendelijke zuurgraad en een klein bittertje.

Rijst met venkel, langoustine, schaaldierenbisque en balsamicoazijn & Spaghetti met venusschelpen, kikkererwten en getoast knoflookbrood.

Rijst en spaghetti_resized (1)Dit duo moet het niet direct van de looks op het bord hebben, maar de rijst en de spaghetti smaken allebei erg goed. We krijgen er twee witte wijnen bij te proeven, die Marlvin Gwese beide kort toelicht: Painted Wolf Wines ‘Penny’ Viognier 2014 en Paserene Chardonnay 2016. Painted Wolf Wines is gevestigd in Paarl en steunt met zijn wijnen projecten ter bescherming van de Afrikaanse wilde honden (painted wolves). De druiven voor de ‘Penny’ Viognier zijn overigens ingekocht bij telers in Swartland. Het is een volle, rijpe wijn met zachte zuren en het voor viognier zo kenmerkende abrikozen-/perzikenfruit. Een aangename wijn, maar met zijn aromatische karakter is hij bij de twee gerechtjes net wat te aanwezig. De Paserene Chardonnay daarentegen matcht top met het eten. Hij heeft goede zuren en mooie fruittonen (appel, citroen, ananas), is een tikje mineraal en heeft een prachtige balans. Een elegante wijn met vulling. De druiven voor deze wijn komen uit Elgin en na spontane vergisting rijpt de wijn 16 maanden in gebruikte eikenhouten vaten.

Pasta uit Genua (candele) met verse tonijn

Pasta met tonijn_resized (1)Een superlekker gerechtje! Zacht en tegelijk vol van smaak, mooi vlezig van structuur dankzij de tonijn en een pietsie kruidig. Smaken die erg goed worden opgepakt door de begeleidende wijn, Kumusha White 2017 (die trouwens ook los gewoon ontzettend lekker is). Kumusha is het wijnhuis van Tinashe Nyamudoka. Hij vertelt dat hij met zijn wijnen o.a. zijn ervaringen wil delen. Op het etiket zien we daarom het huis van zijn opa afgebeeld. ‘Kumusha’ betekent namelijk ‘de plek waar je wortels liggen’.  De wijn zelf is een blend van chenin blanc en semillon, die rijpt op gebruikte eikenhouten vaten. Hij heeft fijne zuren, een klein bittertje en een opvallend mooie structuur. Qua aroma’s o.a. natte steen, appel, abrikoos en een zweempje honing. Mijn favoriet van de avond.

Gefrituurde ravioli met mayonaise van citrusvruchten & Schelpenpasta gevuld met gegratineerde fazant.

Kumusha rood en Mosi_resizedBij deze twee gerechtjes krijgen we twee rode wijnen te proeven: de Kumusha Red 2017 (van Tinashe) en de Mosi Flavian 2015 die gemaakt wordt door Joseph Dhafana. In Swartland proefde Joseph voor de allereerste keer wijn, dus toen hij besloot om zelf wijn te gaan maken, koos hij voor deze regio waar zijn wijncarrière begon. De Flavian 2015 is een Syrah met 15 maanden houtrijping. Hij is lekker sappig, heeft mooi fris fruit (aalbes, zwarte bes), kruidigheid (peper, nootmuskaat) en vriendelijke tannines. Met zijn mooie zuren past hij prettig bij het wat frissere karakter van de ravioli.
De schelpenpasta pakt helaas wat te taai uit, maar de vulling van fazant smaakt wel top. Vooral de Kumusha Red smaakt hier goed bij. Tinashe vertelt dat hij zichzelf niet zo’n goede wijnmaker vindt, maar dat hij wel een goede proever is. Daarom kiest hij ervoor om blends te maken op basis van wat hij proeft. Zijn Kumusha Red 2017 is gemaakt van cabernet sauvignon en cinsault (50/50). Een wat ongebruikelijke combinatie, maar Tinashe houdt van beide druivenrassen en koos daarom voor deze blend. En die werkt: het is een vriendelijke, zeer doordrinkbare wijn met zachte tannines en vriendelijke zuren. Een tikkie zwoel in de neus, floraal ook, met verder frambozen, aardbeien en aalbessen.

Cannelloni met speenvarken

Deze smakelijke cannelloni bestaat geheel uit vlees. Erbij proeven we de Paserene ‘Marathon’ 2015, een blend van cabernet sauvignon, petit verdot en carmenère. Een ietwat zwoele en kruidige wijn met aroma’s van bramen, blauwe bessen, kruidnagel en koffie, die met zijn aromatische karakter prima overeind blijft naast de vrij intense smaken van het gerechtje.

De aanbidding van de tomaat

Helaas mis ik het nagerecht van dit menu doordat ik me naar de laatste trein terug moet haasten, maar dit (voor mij) laatste gerechtje is ook bijna al een toetje. Chef Giovanni drukt ons op het hart dat de zoetheid in dit gerecht enkel en alleen uit de tomaten komt. Dat zijn dan flink rijpe rakkers geweest, want dit smaakt echt zoet. Bijzonder. Alhoewel de hierbij geschonken rode wijn vrij zwoel van karakter is, kan deze de zoetheid van het gerecht niet aan, waardoor hij wat wrang overkomt. Los smaakt deze Paserene ‘Union’ 2015 echter prima: rijpe bramen en kersen, wat zoethout, iets droppig en een hint kardemom, met medium tannines en dito zuren. Mooie afsluiter, deze blend van syrah, carignan en mourvèdre.

Tip tot besluit

Mocht je meer willen weten over de vier ZimSomms: de heren zijn rondom hun WK deelname een tijdlang gevolgd door een filmteam van producent Warwick Ross. De documentaire die hieruit moet voortkomen is inmiddels in de maak en wordt in 2019 verwacht.

LINKS:

*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl

Ga hier naar de website van African Wines.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!