Het Israel Tourist Office Nederland organiseerde een street food tour in Amsterdam waarbij allerlei lekkernijen uit de Israëlische keuken te proeven waren en de deelnemers kennis konden maken met de diversiteit van de Israëlische keuken. Jennifer Jernberg* was erbij voor Anne-Wies.NL.

Deze street food tour vond nota bene plaats in mijn eigen stadsdeel Oost in Amsterdam. Vol verwachting ging ik op pad, klaar om nieuwe food spots te ontdekken! De tour werd verzorgd door Streat Bites. Zij verzorgen diverse food tours in de stad waarbij je op verborgen plekjes komt en van alles leert over de lekkerste producten.

Food tours voor locals

Het is een warme dag en we worden ontvangen door Inbal en Guy met een lekker verfrissend drankje. Het smaakt zoet naar anijs en fris tegelijk. Het drankje bestaat uit een mix van arak, rozenwater, limoen, sprite en citroen. Inbal en Guy zijn een Israëlisch stel dat een aantal jaar geleden nog in Tel Aviv woonde. In hun thuisrestaurant kookten ze iedere dag voor zo’n 20 mensen. Hun passie voor eten hebben ze meegenomen naar Amsterdam. Hier organiseren ze food tours voor locals zowel als voor toeristen.

Israeli street food tour 1

De Israëlische keuken

Wij gaan vandaag in 3 uur tijd alles ontdekken in de Javastraat. Van oudsher is de Javastraat een straat waar heel veel immigranten wonen. Er zit van alles: van Nederlandse bakkers tot Libanese snackbars. Wij focussen ons op Israëlisch eten maar wat is dat eigenlijk?
Israël bestaat pas sinds 1948 toen Joodse mensen van over de hele wereld met allerlei nationaliteiten zich in Israël vestigden. Denk aan Nederland, Polen, Rusland etc. Door deze diversiteit aan nationaliteiten is er dus niet echt Israelisch eten. Israël is omringd door Arabische landen en de keuken is daardoor beïnvloed. Kenmerkende producten zijn: falafel, tahin en dadelstroop. De: “Midden Oosterse keuken” dekt de lading beter.

Tahin met ambasaus

We beginnen onze tour bij restaurant Bar Bachrach, verstopt achter het oude badhuis van Oost. Chef Yaniv zet een uitgebreide hoeveelheid borrelhapjes voor ons neer om te delen. Deze bestaan uit: warme knapperige sesam bagels, zoetzure zoute pickels, een soort van gekruide hangop en crèmige tahin met amba saus (saus op basis van onrijpe mango). Ik weet dat er nog meer eten komt en ik moet mijn best doen om niet alles op te eten, zo lekker.

Israeli street food tour Bar Bachrach

Borek

We vervolgen onze weg naar een bakkerij. De vitrines liggen vol met baklava. Deze bakker gebruikt echte pistache nootjes in plaats van de goedkopere gekleurde neppers. Maar wij gaan niet voor het zoet maar voor Borek. Ik ken dit gerecht als puntjes filodeeg gevuld met feta. Deze zijn heel anders. Er worden vellen gemaakt die als een soort lasagna in water worden gekookt en daarna gevuld met kaas. Tot slot gaat het nog de oven in om een mooie knapperige korst te krijgen.

Bitterbal van het Midden-Oosten

Bij het volgende restaurant maken we kennis met de bitterbal van het Midden-Oosten, kubba genaamd. De kubba’s worden gevormd door een komkommer en daarna gevuld met bulgur en lamsgehakt. Daarbij eten we heerlijk vers gebakken platbrood.

Syrisch street food

Ik raak al aardig vol maar we gaan door. Op nummer 20 zit Tigris en Eufraat. Rechts is een supermarkt en links zit een Syrische street food afhaal. Guy laat ons eerst een aantal producten uit de supermarkt zien waar zij zelf graag mee koken. Hij legt uit dat de Libanese en Jordanese tahin veel zachter is dan de Turkse variant. Ik neem meteen een pot mee. Daarna genieten we van de huisgemaakte Syrische falafel die gemaakt wordt met couscous en drinken er een glas gezouten ayran (een zuiveldrankje op basis van yoghurt en water) bij.

Piepkleine pita’s

Bij de Pita Queen eten we prachtige piepkleine pita’s gevuld met pittige tonijn, garnalen, kip en avocado. De Pita Queen is ooit begonnen als een foodtruck maar heeft nu een leuk restaurantje met terras in de Javastraat.

Engelenhaar met rozensiroop

We sluiten af met zoet. Op tafel komt huisgemaakte künefe. Engelenhaar gevuld met mozzarella, gebakken in de houtoven, overgoten met rozensiroop en tot slot afgetopt met pistachenootjes.

Ik zit bomvol maar wat was dit leuk. Ik ben verbaasd hoeveel nieuwe spots en gerechten ik ontdekt heb en vraag me af waarom ik dit zelf niet kende. Waarschijnlijk heeft het te maken met vooroordelen. Als ik langs fietste zag ik de restaurantjes waar ik vanmiddag ben geweest als snackbars. Ik dacht aan lange spiezen vlees en patat maar niets is minder waar.

Homemade en super vers. Het was boven verwachting. Op naar Israël!

#visitisrael

*Altijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert vinoloog Jennifer Jernberg via Jen Proeft Wijn verrassende wijnproeverijen en -reizen. En… via TheDutchWineTasting ook alleen met Nederlandse wijn!

🍷🍇🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#jennifer