Op deze Internationale Vrouwendag een terugblik op een heerlijke, bijzondere avond (vóór het corona-tijdperk) met allemaal leuke vrouwen en… CHAMPAGNE!

Het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne en het Bureau du Champagne Benelux nodige een beperkt aantal dames uit voor een culinaire avond met als titel: “ Vrouwen en Champagne ”. Vrouwen uit de champagnehandel, culinaire journalistiek en horeca zijn, naast andere inspirerende vrouwen, aanwezig op dit culinaire feestje. 

Veuves en andere bijzondere vrouwen

De Franse Champagnestreek kent een rijke geschiedenis waarin vrouwen tot op de dag van vandaag vaak een heel belangrijke rol hebben gespeeld. Denk alleen maar eens aan alle ‘Veuves‘  onder de champagnemerken. Twee bijzondere vrouwen begeleiden deze avond: Champagne-Ambassadrice Anja Vondenhoff kiest de champagnes uit en chef/kookboekenschrijfster Janneke Vreugdenhil bereidt er enkele heerlijke gerechtjes bij. En ermee!

Vrouwen en Champagne: een korte filmimpressie:

‘Ik denk dat ik het wel kan’

Zestien ‘vrouwen in de wijn’ worden met een glas Boizel rosé verwelkomd in de kookboekwinkel van Mevrouw Hamersma. Na een korte introductie over de actualiteiten in de Champagne door Grégoire Van Den Oostende, directeur van het ‘Bureau du Champagne Benelux’ begint de culinaire avond van de Vrouwen en Champagne met een glas Pommery Summertime champagne. Zoals de naam al aangeeft is dit een lichte, zomerse champagne. Janneke bereidt er, in samenspraak met Anja, ‘King Krab – rode grapefruit – hangop‘ bij. “De King krab is neutraal van smaak, wellicht (zoals alle schaaldieren) iets zoetig. Daarom werden er kleine partjes rode grapefruit aan toegevoegd”. Bij dezelfde champagne volgen ‘Zeeuwse platte oesters met champagnesabayon‘. “De oesters zijn ziltig van smaak. De ziltigheid was te groot om te passen bij de Champagne. Daarom hebben we ze (met gesloten schaal) gepocheerd in champagne en daarna geopend en schoongemaakt. De oester wordt door het pocheren wat neutraler/ zachter van smaak. De sabayon moet de verbinding vormen naar de zachtheid in de champagne”. Janneke had dit nog nooit gemaakt, maar zoals een moedige dame betaamt ging ze de uitdaging aan: “Om met Pipi Langkous te spreken: ‘Ik denk dat ik het wel kan'”. En dat kan ze zeker: heerlijk dit gerechtje!

Vrouwen en Champagne, het diner

Boizel rosé champagne &Tartaar van graved ox  

Deze assemblage-rosé heeft, zoals elke champagne, behoorlijk wat zuren. Daarom werden er kleine stukjes radijs in verwerkt, zeezout, wat pittige peper en citroensap. De brug naar de wijn kwam daardoor tot stand.

Champagne Aspasie 2010 & Carpaccio van coquilles Saint Jacques met champagnedressing

Het gerechtje is een milde ceviche bereiding, met ringetjes rauwe prei. De rauwe prei verhoogt het strakke mondgevoel en dat doet het erg goed. Anja: “Voor de perfecte match had het gerechtje misschien nog iets meer zuren mogen hebben, maar de illustratie was wel duidelijk”. Ik vond het weer heerlijk.

Risotto met champagne, courgettebloemen en geitenkaas uit Winkel & Cuvée R Veuve Fourny extra brut

Deze houtgerijpte champagne (non-vintage, maar wel al met duidelijk rijper tonen) wordt geserveerd bij de risotto met cantharellen en plakjes geitenkaas. De rijpe smaak van paddestoelen moest de brug vormen naar de rijpe smaken van de wijn (van de houtrijping). De geitenkaas werd toegevoegd om het gerechtje wat meer zuren te geven. “Een goede match vond ik zelf”. Helemaal mee eens Anja!

Veuve Vlicquot La Grande Dame 2006 & Rollade van lamszadel met tuinboontjes en cantharellen

“Deze combinatie was wat lastig. Het gerecht had een hoger smaakgehalte, maar het smaaktype kwam wel over. De wijn had duidelijke rijpe tonen, en het gerecht had dit ook. Gelijktijdig hebben we nog de Cuvee R doorgeschonken. Deze wijn heeft een hoger smaakgehalte en paste misschien nog wel iets beter bij het lam”.

Duval Leroy demi sec & Druivenbrood, Hollandse blauwe kaas en in champagne gepocheerde perzik

Een heerlijk gerecht en prachtige combinatie. De perziken waren gepocheerd in de champagne. De kaas is zurig van smaak en vormt de brug naar de zuren in de wijn. Het brood is een mooie begeleider.

Duval Leroy demi sec & Frambozen in tintelende champagnegelei

Dezelfde champagne als bij het vorige gerechtje. De gelei is wat neutraal van smaak. De toevoeging van frambozen is een grappige manier om de brug te vormen naar de zuren van de wijn.

Koffie & truffels met champagne, een mooie afsluiter van een heerlijke, leerzame én gezellige avond Vrouwen en Champagne !

Chocolade Champagne Women and Champagne bonbons

LINKS:

Meer over Anja Vondenhoff op haar website

Alle kookboeken van Janneke Vreugdenhil vind je overzichtelijk bij elkaar: bij Bol.com

Meer over CHAMPAGNE op deze website? Klik hier 

🍇🥂🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#champagne