Op 12-13 april 2018 vond in Krakau, Polen, de tweede editie plaats van het International Rosé Championship (IRC). Deze professionele wijnkeuring richt zich, zoals de naam al zegt, uitsluitend op rosé-wijnen. Uit de hele wereld waren rosé’s ingezonden. Stil en mousserend en van strakdroog tot edelzoet. Ik was trots als jurylid deel te mogen nemen aan deze bijzondere competitie.
Hands up voor rosé!
Rosé wint nog steeds aan populariteit. Onder wijncritici blijft rosé echter nog altijd een ondergewaardeerd kindje. Daar wil men met de organisatie van deze competitie een einde aan maken. Want zeg nou zelf: er zijn zóveel rosé’s, uit zóveel landen, in zóveel verschillende stijlen! Het kan elke wijnkenner, c.q. wijnliefhebber niet ontgaan dat rosé nog altijd wint aan populariteit. Daarmee wordt het tijd om deze wijn eens serieus onder de loep te nemen. En dat deden we!
Rosé, niet alleen voor ladies
Na een succesvolle editie in 2017 van het International Rosé Championship kwamen in het sfeervolle landgoed Dwor Sierakow in Polen dit jaar wederom 15 juryleden bijeen om in drie teams gedurende twee dagen de bijna 200 ingezonden rosé’s te keuren. Rosé een vrouwen-dingetje? De jury dit jaar bestond uit 10 heren en 5 dames. De heren hadden dus toch wel de overhand. Wellicht heeft het ermee te maken dat de wijnwereld nog altijd wordt gedomineerd door mannen? De 3 juryvoorzitters echter waren dames. Toch een gevalletje van girl-power:-).
De jury 2018. Vlnr: onze 5 sommeliers (die het weer top deden!), Adam Pawlowski (Master Sommelier, Polen), Wojciech Gogoliński (Wine journalist, Polen), Michal Bardel (organisator van het IRC), Elizabeth Gabay MW (Rosé specialist, France/GB), John Salvi MW (een van de eerste Masters of Wine, France/GB), José Luis Murcia Garcia (Wine journalist, Spain), Jean-Luc Baus (Master in Wine Business, France), Emese Domián (Wine journalist, Hungary), Ralf Anselmann (owner and technical director of the Weingut Werner Anselmann, Germany), Anne-Wies van Oosten (Wine & Food writer, The Netherlands), Georges Meekers (Wine writer and educator, Malta/Belgium), Leona de Pasquale (Wine writer and educator, Taiwan/London), Jean-Louis Buer (Agricultural Counsellor in the French Embassy in Warsaw, France), Yair Kornblum Koren (Wine & spirits journalist, Israël) and Rémy Charest (Wine writer and translator, Canada)
International Rosé Championship, de jurering
De wijnen worden uiteraard blind geproefd. Wel wordt aangegeven van welke druivenrassen hij is gemaakt, het suikergehalte, het oogstjaar en bijzonderheden zoals of de rosé houtrijping heeft gehad of ongefilterd is etc. Op die manier kan de jury de wijnen goed op kwaliteit beoordelen. Daarnaast worden er niet keihard alleen punten toegekend aan de verschillende rosé’s. In deze competitie is veel ruimte voor overleg (en eventuele discussie) tussen de juryleden. Zo krijgt elke ingestuurde wijn de aandacht die hij verdient.
De uiteindelijke puntentelling geeft de volgende scores:
- Grote Gouden Medaille (93 punten en meer)
- Gouden Medaille (89 t/m 92 punten)
- Zilveren Medaille (86 t/m 88 punten)
- Bronzen medaille (84-85 punten)
En de winnaars van het IRC in 2018 zijn:
Drie rosé’s kregen een Grand Gold Medal, vijf waren goed voor Gold en 41 behaalden een Silver Medal. Daarnaast waren er 16 speciale Medals voor wijnen met een meer dan uitstekende prijs-kwaliteits verhouding.
De complete uitslag: Official Results IRC International rose championship 2018
LINKS:
Het International Rosé Championship wordt georganiseerd door het wijnmagazine “Czas Wina” onder de auspiciën van de Amorim Groep.
Hoe wordt rosé eigenlijk gemaakt? Klik hier als je meer wilt weten.
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#IRC
Geef een reactie