Gedurende twee ochtenden proeven 15 juryleden uit 11 landen de in totaal ruim 200 ingezonden flessen rosé tijdens het International Rosé Championship 2017. De rosé’s zijn vanuit de hele wereld toegezonden. Van Frankrijk tot Hongarije, van Israël tot de USA, van Roemenië tot Zuid-Afrika en nog veel meer. De proeverij vindt plaats op een prachtige locatie nabij Krakau, Polen: Dwór Sieraków.

International Rosé Championship, de jury-teams

Wat deze competitie inhoudt schreef ik eerder in dit artikel. Vandaag meer over de jurering. De teams bestaan uit 5 juryleden waarvan één de voorzitter is. Meer over de juryleden, wie het zijn en hun expertises, vind je hier.  Er zijn in totaal 10 heren en 5 dames waaronder Masters of Wine, journalisten, sommeliers en meer. Leuk detail is dat elk team een vrouw als juryvoorzitter toegewezen kreeg. (Ik zeg: girlpower:-)). Onze voorzitter  is de Engelse Master of Wine Elisabeth Gabay. Al jaren woonachtig in de Franse Provence-streek mag zij zich specialist noemen m.b.t. de wijnen uit die streek.

International Rosé Champioonship mijn jury

 Ons juryteam bestaande uit vlnr: de Israëlische Yair Kornblum Koren, de Poolse Tomasz Prange-Barczynski, Nederlandse Anne-Wies van Oosten, Elizabeth Gabay uit Frankrijk/Engeland, onze twee sommeliers en Georges Meekers uit Malta/België.

De sortering van de wijnen

De wijnen zijn op verschillende manieren ingedeeld. Uiteraard mousserend bij mousserend maar er is ook een onderverdeling in flights met bijvoorbeeld dezelfde druivensoorten. Daarnaast zijn sommige bijzonderheden van de wijnen vermeld zoals of ze op hout zijn gefermenteerd, hun restsuiker etc. In tegenstelling tot veel andere wijncompetities mogen we hier met elkaar overleggen; dat wordt juist aangemoedigd.

International Rosé Championship stille wijnen

Organisator van dit event Michal Bardel legt het hier uit:

Het juryformulier

Op het juryformulier hoef je geen ingewikkelde berekeningen te maken, maar kruis je direct je score aan. Daarnaast wordt gevraagd meer info te geven over de geproefde wijnen in de vorm van het aankruisen van aroma’s, zoetheid, zuurgraad etc. Ook is er op het juryformulier ruimte om je opmerkingen te plaatsen. Deze gegevens worden verzameld en gedeeld met de importeurs/wijnmakers.

International Rosé Championship juryformulier

Interview met Elizabeth Gabay

Hier een korte video waarin onze juryvoorzitter Elizabeth Gabay vertelt over rosé. Waarom rosé uit de Provence in Nederland zo populair is. Wat zij ziet als trends in rosé. En…. over haar nieuwe boek!

Geen enkel culinair nieuwtje, recept, wijn-spijs advies of proefnotitie missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

LINKS:

International Rosé Championship, de website 
International Rosé Championship, mijn artikel 
Dwor Sierakow, een prachtig hotel/restaurant nabij Krakau, Polen
Website Elisabeth Gabay

#IRC2017

#IRC