Dit jaar zijn voor het eerst de medailles van het International Rosé Championship uitgereikt. De eerste editie van deze competitie vond plaats op 30-31 Mei 2017 op het schilderachtige landgoed Dwór Sieraków in de buurt van Krakau, Polen. 

Beste Rose 2017 IRC

Grote diversiteit aan landen en wijnen

Proefflessen uit 21 landen waren ingezonden. De meeste van de monsters waren afkomstig van producenten uit Frankrijk, Italië, Portugal, Hongarije, Roemenië en Australië; maar de jury proefde ook blind rosé ‘ s uit Cyprus, de Tsjechische Republiek, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten, Israël, Argentinië en Polen. Deze grote diversiteit zie je terug in de resultaten van de wedstrijd, waarin 6 gouden medailles werden uitgereikt aan wijnen uit 5 verschillende landen :Australië, Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Portugal.

International Rosé Championship Rose diverse glazen. Fotocredits: Wojciech Karliński.

International Rosé Championship, de jury

In twee dagen tijd werden 175 monsters beoordeeld door een internationaal panel van juryleden, voorgezeten door Elizabeth Gabay MW (Frankrijk/Verenigd Koninkrijk). De overige juryleden waren John Umberto Salvi MW (UK), Michele Shah (Italië), Yair Kornblum Koren (Israël), Emese Domián (Hongarije), Jochen Erler (Oostenrijk), Wojciech Gogolinski (Polen), Jan Stávek (Tsjechische Republiek), José Luis Murcia Garcia (Spanje), Tomasz Prange-Barczynski (Polen), Jean-Luc Baus (Frankrijk), Leona Chi Wang (Taiwan), Georges Meekers (Malta), Adam Pawlowski (Polen), Wojciech Giebuta (Polen) en Anne-Wies van Oosten (Holland).

IRC jury op trap. Fotocredits: Wojciech Karliński.

De medailles 

De 6 gouden medailles werden uitgereikt aan wijnen die 89 punten of meer scoorden. De zilveren medaille (86-88 punten) werd uitgereikt aan 35  wijnen en het brons (84-85 punten) werd toegekend aan 12 wijnen . Er werden door de juryleden strenge criteria gehanteerd om de lat van meet af aan hoog te leggen. De titel van de beste Rosé van 2017 werd toegekend aan Champagne Cuvée Éloïse Millésime 2008 geproduceerd door Maurice Delabaye et Fils. Voor de complete lijst met uitslagen klik je hier.

Cuvee_Eloise_Rose_Millesime

Ook oudere rosé’s hebben toekomst

Hoewel rosé meestal wordt geserveerd in het eerste jaar na de botteling was de jury ook zeer te spreken over de oudere rosé’s. Zo kregen rosé’s uit 2012, 2011 en 2010 zilveren medailles. Elizabeth Gabay MW sprak de hoop uit dat producenten de moed zullen hebben voor de komende edities van het International Rosé Championship ook hun oudere roséwijnen in te sturen.

Rondom het Rosé Championship

De competitie werd gehouden in de vriendelijke en gezellige sfeer van de 19e-eeuwse Sieraków Manor, bekend om zijn uitstekende keuken. De juryleden genoten van de tijd die zij hier doorbrachten, evenals van  de rondleiding door Krakau met het aansluitende diner bij ZAKLADKA Food&Wine. Sommige van hen besloten daarna wat langer te blijven om de wijngaarden van Poolse wijnmakers te bezoeken. Bij de evaluatie is besloten dat laatste wellicht volgend jaar in het programma op te nemen.

Fotocredits: Wojciech Karliński.

Geen enkel culinair nieuwtje, recept, wijn-spijs advies of proefnotitie missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

LINKS:
Meer op Anne-Wies.NL over deze competitie lees je hier
Klik hier als je wilt weten hoe de jurering in zijn werk ging
Ga naar de website van het International Rosé Championship via deze link 

#IRC2017

#IRC